Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Marika és Mancika aranygyűrűje

Csanytelek - Antal Ferencné és Papp Mátyásné, a helyi Kéknefelejcs Népdalkör alapítói, versmondók kaptak díszpolgári címet a 20. Csanyteleki Falunapon. A kitüntetéssel a település népszerűsítéséért végzett munkájukat ismerte el a helyi képviselő-testület.
Nagy meglepetés volt Antal Ferencné Mancika és Papp Mátyásné Marika számára, amikor a közelmúltban felkereste őket Forgó Henrik polgármester, hogy méretet vegyen gyűrűsujjukról. Megtudták, erre azért volt szükség, mert a képviselő-testület nekik adományozta idén a Csanytelek Díszpolgára elismerő címet, miután a Kéknefelejcs Népdalkör alapítóiként és versmondóként messzire vitték a falu jó hírét.

Marika és Mancika a 14 éve alakult helyi nyugdíjasklub tagjaiként hozták létre hatodmagukkal a ma Forgó Jánosné vezette népdalkört. Azt mondják, elsőként csak a klub tagjainak szórakoztatására kezdtek közösen énekelni. Ám olyan gyorsan elterjedt a hírük, hogy egyre-másra hívták őket más településekre is fellépni. A ma 13 tagot számláló kör legsikeresebb számait ma már CD is megörökíti.

Antal Ferencné és Papp Mátyásné a díjátadáson kapott legszebb csokrokkal. A szerző felvétele
Antal Ferencné és Papp Mátyásné a díjátadáson kapott legszebb csokrokkal.
A szerző felvétele

– 15 évvel ezelőtt még szopránom volt, kiénekeltem a legmagasabb hangokat is, ma már ez nem megy – árulta el Marika, aki iskolás korában sokat szerepelt. Néhányszor úgy érezte, büntetésként. A versmondás ezután sokáig szünetelt, hiszen háztartásbeliként gyermekeit nevelte, majd férje halála után varrónőként dolgozott. – Amikor megszülettek az unokáim, rengeteg verset megtanítottam nekik. Volt miből, hiszen például az egész Toldit tudom, előhangostól, mindenestől – mondta.

– Én viszont sosem énekeltem vagy verseltem korábban – árulta el az aktív korában a tsz-ben dolgozó Antal Ferencné –, ez a nyugdíjasklubban kezdődött. És a verselés is akkor jött. Egy alkalommal ugyanis elkísértem Marikát a Juhász Gyula versmondó versenyre, amelyet megnyert. Megirigyeltem, hogy a fellépők milyen szépen szavaltak, gondoltam, én is megpróbálkozom vele.

Pappné megszámolta: eddig 32-szer lett első helyezett országszerte rendezett versenyeken. Antalné még nem számolta meg a díjait, ahogy azt sem, hány verset tud fejből. Az biztos: nagyon sokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe díj Góg Jánosnak

6 éves korában lépett először színpadra, majd amatőr színházi rendezői diplomát is szerzett Góg János csongrádi költő, aki 40 éve alapította meg az Alföld Néptáncegyüttest. Tovább olvasom