Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Márton napi felvonulás Csongrádon

Csongrád - Pénteken immár harmadik alkalommal rendezték meg Csongrádon a Márton napi városi ünnepséget lampionos felvonulással egybekötve. A rendezvényhez csatlakoztak a város óvodái és általános iskolái is.
Az ovisok nevelőik segítségével egész héten lelkesen készültek a péntek este megtartott eseményre. A gyerekek saját kézzel készítették el és díszítették lampionjaikat, majd a pénteki ünnepség előtt minden óvodában megtartották saját Márton napjukat. A házi ünnepségek után pedig szüleik kíséretével-, és nevelőik vezetésével elindultak a Polgármesteri Hivatal előtti térre, a városi ünnepség színhelyére, ahol 17.45 órakor kezdetét vette a mulatozás.

Márton napi felvonulás Csongrádon - GALÉRIA

A Templom utcai Delfin Óvoda menetét egy mini lovas kocsi vezette a platóján fúvós zenészekkel, a bakján pedig a hajtó mellett egy „lúd" – persze nem élő szárnyas - mutatta az utat a Kossuth térig.

Az est fénypontja, a nagy lampionos felvonulás volt, mely a Művelődési Központ elől indult 17.45-kor. A több száz fős, „kis- és nagy" kezekben lampionnal felvonuló tömeg menetét tűzzsonglőrök vezették. A kísérőik és az út szélén bámészkodó családok csillogó szemekkel figyelték a tüzet „szelídítő" háromfős csapat által eléjük varázsolt mutatványokat, melyeket a Kossuth térre való megérkezésük után is folytattak.

Márton napi felvonulás Csongrádon - GALÉRIA

A téren az ünnepséget, amely a néphit szerint a tél kezdetét is jelzi, Víkor Katalin, a Művelődési Központ munkatársa nyitotta meg, egy kis ismertetőt adva a Márton napi ünnepségek eredetéről, majd átadta a helyet a zenének és táncnak. A hivatal lépcsője előtt hatalmas máglya égett, melynek lángjaival együtt táncoltak a néptáncos lányok a lépcsősor tetején a zene ütemére. A kis műsor folytatásaként a táncosok lementek a tömegbe,- mely addigra már megtöltötte a főteret -, és vonatozásra és közös táncra invitálták a vállalkozó szellemű kicsiket és nagyokat.

A szervezők és segítőik lilahagymás zsíros kenyérrel, és forró teával vendégelték meg az ünneplő közönséget. Ebben az esztendőben, az előző két évtől eltérően, a Bercsényi utcai "Kincskereső" óvoda pedagógusainak kezdeményezésére került megrendezésre a Márton napi ünnepség.

Olvasóink írták

  • 2. bocko71 2012. november 10. 16:33
    „.... úgy legyen!!!!!!!!!!!!!......”
  • 1. pirosmedence 2012. november 10. 09:29
    „Aranyos, kedves, szép - folytatni kell!!! A szervezőknek gratulálunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államé lesz az iskola Felgyőn

Állami működtetésbe adják jövőre Felgyő iskoláját, mondta Horváth Lajos polgármester. Tovább olvasom