Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Másfél millió lépés Csongrádon

Csongrád - A Másfél millió lépés Magyarországon ismeretterjesztő sorozat operatőre, Szabados Tamás készített kisfilmet Csongrád természeti és kulturális értékeiről. A 26 perces művet februárban a Magyar Televízió is műsorára tűzi.
A csongrádi fahíd lelassít, és tűnődésre késztet – summázzák a Tanító ösvények című kisfilm szerzői. A 26 perces mű – amelyet a magyar kultúra napja alkalmából a nagyközönség is megtekinthetett pénteken Csongrádon – szintén az elgondolkodtatásra tesz kísérletet. Ehhez segítséget nyújt Sinkó László színművész érces, ugyanakkor nyugtató hangja: ő a narrátora a tavaly nyáron forgatott filmnek. Aki az alkotás és a legendás, tavaly 30 éve rögzített Másfél millió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozat között némi hasonlóságot vél felfedezni, jó helyen kopogtat, hiszen mindkét filmet Szabados Tamás fényképezte.

 csongrádi fahíd. A Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat operatőrét is megihlette. Fotó: Tésik Attila
csongrádi fahíd. A Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat operatőrét is megihlette.
Fotó: Tésik Attila

– Tizenhat évvel ezelőtt a Körös-torokról készítettem természetfilmet, és már akkor megfogadtam, hogy Csongrád fahídját egyszer még megörökítem, annyira elvarázsolt egyedisége, különleges hangulata – nyilatkozta lapunknak a 75 éves operatőr. Ezért kapóra jött a csongrádi önkormányzat felkérése: a város közel 32 millió forintot nyert a bal parti Nagyrét természeti és kulturális értékeit bemutató, Tisza-Körös-zugi gyalogtúra-útvonal kialakítására. A projekt részeként 1,5 millió forintért készült el a kisfilm, illetve az az 1000 darab műsoros DVD, amelyet ingyenesen terjeszt a helyi Tourinform-iroda.

– Ez a műfaj az utóbbi években háttérbe szorult, pedig ez a Vizek, borok, halászok alcímet viselő film is példa rá, hogy milyen fontos üzenete, mondanivalója lehet azoknak az embereknek, akik itt nőttek föl, itt mesterkedtek – tette hozzá Szabados Tamás, aki rendezőként is jegyzi a művet. Elárulta, neki és szerzőtársának, Rozsnyai Margitnak is az volt a legizgalmasabb, hogy olyan emberekkel sikerült találkozni és beszélni, akik hitelesen mutatják be Csongrád világát a nagyvilágnak. A Tanító ösvényeket februárban a Magyar Televízió is műsorára tűzi.

Olvasóink írták

 • 5. Nahát! 2010. február 01. 16:42
  „A szó fizikai értelmében elérzékenyülök a híd láttán.
  Kerülni szoktam amiatt, hogy átmehessek rajta.”
 • 4. bekoantal 2010. január 28. 11:40
  „Össze is jött, Kuci!
  http://www.csongradtv.hu/video/beszolasok.wmv”
 • 3. keletaru 2010. január 26. 15:05
  „Drága képviselőink munkájáról is látnék......de az a rövidfilm még nem létezik, rövidsége miatt ! Viszont a bakikról, dadogós olvasásokról egy jó kis burlekszt már össze jönne . Üdv Kuci”
 • 2. azénéletem 2010. január 26. 13:26
  „Örvendetes, hogy kis városunkban könnyen találnak filmeznivaló muzeális értékeket, mint pl. a vasútállomásunk, most a fahídunk, valóban lelassultunk - eddig nem tudtam, hogy a fahíd teszi!
  Annak még jobban tudnék örülni, ha közismert gyógyfürdőnkről, virágzó iparunkról, megélhetést adó mezőgazdaságunkról egyéb hasonló dolgokról lehetne itt filmet készíteni.”
 • 1. hién 2010. január 25. 19:46
  „A másfél millió helyben topi helyett,most már akár 1 is elég volna,amivel meg lehet indulni.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád testvérvárosa lenne Szentesnek?

Megszólták a városházi hivatalnokokat a csongrádi képviselők az önkormányzat pénteki ülésén, amelyen… Tovább olvasom