Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Második otthonuknak tekintik Csongrádot

Csongrád - A Plein Air’12 alkotótáborba és kiállításra érkezett hazai és külföldi művészek már szinte haza járnak Csongrádra.
A többségük már tanuló koruk óta látogatják a Csongrádi Művésztelep inspiráló környezetet adó „fészkét", és mint a kisfecskék minden évben kirepülnek ebből a fészekből, hogy következő évben újra visszajöjjenek a már jól ismert csendes Tisza parti kisvárosba, hogy újabb művészeti alkotásokat hozzanak létre, melyeket egy minden évben megrendezendő kiállítás keretében - ez a Plein Air - megtekinthessék az érdeklődők.

Ittlétük alatt nem csak tudásukat fejlesztik, hanem barátságokat is kötnek művész tanáraikkal- és társaikkal, vagy olyan helybeliekkel, akik maguk is pártolják, vagy éppen művelik is a művészetek valamelyik ágát.

Plein Air alkotótábor - GALÉRIA

Van a csongrádi szőlők között - a Tisza oldalon- egy művész berkekben már legendássá vált szőlőskert, ahol rendre és rendszeresen megfordulnak a Plein Air-re érkező művészek barátjuk invitálására. Ez a bizonyos csongrádi barát Keller János zongoratanár, akinek a présháza kívül-belül ékesített külföldi és magyar művész barátai alkotásaival. A présház teraszán áll egy nagy fatörzsből készült asztal, mely mellett végtelen baráti beszélgetések zajlanak sajátos csipkelődésekkel megfűszerezve, immár közel 30 éve.

Videó: Oravecz János

Az idei alkotótábor apropóján is létrejött egy ilyen találkozó, melyre Tanár úr meghívott engem is, hogy ismerjem meg művész barátait. Az asztalon egy palack Keller-féle Kékfrankos, poharak, és egy kosárka frissen szedett őszibarack, körülötte pedig három neves festőművész.

Plein Air alkotótábor - GALÉRIA

Gaffer Muhi arab származású, 30 éve Hollandiában élő festőművész. Európa szerte ismert és elismert, tanít-oktat. Csáki Róbert festőművész egy évet tanított az akadémián, és Gál Lehel érdemes művész. Ő öt évet tanított Pesten, az egyetemen, jelenleg a szegedi egyetemen oktat. Mindhárman második otthonuknak tekintik Csongrádot, és a Művész telepet.

„Nem csak a Plein Air kapcsán szoktunk Csongrádra látogatni, hanem főleg Jani barátunk miatt."- kezdte a beszélgetést Csáki Róbert. „Gyakran meghív minket, de ha nem hív, akkor is jövünk, mert jó itt lenni! Ahányszor Magyarországon járok, nem maradhat el a látogatásom nekem sem." – vágott közbe kicsit törve a magyart Gaffer Muhi.

Plein Air alkotótábor - GALÉRIA

„Minket a művészetek és a bor szeretete köt össze." – folytatta Gál Lehel mosolyogva. „Ilyenkor gyakran együtt alkotunk valamit, melyek ott díszelegnek a présház falán. Az alkotás egyébként magányos műfaj, de mi már annyira jól ismerjük egymás rezdüléseit és gondolatait is, hogy tudjuk tovább alakítani és egy egésszé összehozni a gondolatvilágainkat, és mondani valónkat a kész műben." – meséli Róbert lelkesen.

„ A legutóbbi közös alkotásunk ott látható a falon, Muhi után szabadon egy bárkával"- mutat maga mögé Lehel. „ Engem sokszor illetnek „A hajós festő" névvel, mert gyakran használom ezt a motívumot. Nagyon sokat utazom. Számomra a vízzel együtt ez a mobilitás, a vándorlás a bizonytalanság, és a bizonyosság egyben. Ez az otthon."- magyarázza Muhi a Kékfrankost kortyolgatva.

Plein Air alkotótábor - GALÉRIA

Keller János 1975 óta alakítgatja baráti körét, amikor is kezdő festőművészek első kiállítása volt Csongrádon a volt Bútorgyár pinceklubjában. Ott ismerkedett össze az azóta már igen neves alkotókkal- Nagy Pál, Dienes Gábor, Kő Pál, Klimó Károly, Aknai János és Aranyi János - ő a Plein Air „atyja" -, akik megismertették újabb tehetségekkel az alkotó táborok alkalmával, így évről-évre gyarapítva ezt az összetartó társaságot, melynek legfőbb pártolója, segítője és motorja lett.

Olvasóink írták

  • 1. Macuka 2012. augusztus 23. 09:48
    „Persze Mityuról és Ruszka Barnáról egy szó sem esik a cikkben...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászrekord: 48 óra alatt 98 halat fogott

A csongrádi Kiss István azzal szerette volna beírni magát a különleges teljesítmények nagykönyvébe, hogy mindenkinél hosszabb ideig horgászik megszakítás nélkül. Tovább olvasom