Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Még 1,4 milliárd kellene a csongrádi gátra

Csongrád - Három évet kell átvészelnie a Tisza csongrádi gátrendszerének, utána hosszú időre biztosított lesz a védmű állékonysága. A partfal-rekonstrukció folytatása érdekében 1,4 milliárdos támogatásra pályázik a vízügyi igazgatóság, az előkészítésre már nyertek 43 millió forintot.
Még 700 méter hosszan kell felújítani és megerősíteni a csongrádi Tisza-gátat – 2007-ig mintegy két kilométeres szakaszon újult meg a partfal. A csongrádi gát kilencszer kapott nagyobb terhelést az elmúlt száz évben, ebből három az utóbbi tíz évre esett. A vízügyi szakemberek szerint a védmű állékonysága nem megfelelő, amit a 2006-os felgyői rézsűcsúszás is bizonyított. A partfal-rekonstrukció folytatása érdekében 1,4 milliárdos támogatásra pályázik a vízügyi igazgatóság, az előkészítésre már nyertek 43 millió forintot.

A tervezett projektben nem csupán a töltés megerősítése és újraburkolása szerepel, hanem a gát vízoldali részének megtámasztása is, hiszen a Tisza hosszú ideje alámossa a partfalat. Ezért két kilométer hosszan kőszórással fékeznék meg a meder terpeszkedését. Emellett vízrajzi adatszolgáltató rendszer is kiépülne Csongrádnál, ami távjelzőként értesítené a szegedi központot a folyón levonuló víz mennyiségéről és minőségéről.

A csongrádi Tisza-gát állékonysága nem megfelelő, mihamarabb 1,4 milliárd forintot kellene rákölteni. Fotó: Tésik Attila
A csongrádi Tisza-gát állékonysága nem megfelelő, mihamarabb
1,4 milliárd forintot kellene rákölteni. Fotó: Tésik Attila

Az Atikövizigtől kapott tájékoztatás szerint, ha sikerül elnyerni az önrészt nem igénylő támogatást, 2010 tavaszán közbeszerzéssel indulna a beruházás, az építési munkálatok pedig jövő nyáron kezdődhetnének meg. A munka másfél évet vesz igénybe, vagyis leghamarabb 2011 végére, legkésőbb 2012 tavaszára zárulna le a gátrekonstrukció. Mindez az jelenti, hogy még legalább három évet kellene átvészelni Csongrádon jelentősebb árvíz nélkül.

Olvasóink írták

 • 6. LocalPt 2009. február 25. 18:31
  „Csucsu2!

  Miről beszél az iromány?!! Évekről beszélünk legalább 3 év, nem nyárról. Elég baj és probléma forrás az, hogy nincs pénz, mért nincs... Ez van 3 évről beszélünk nem nyárról! 700 méter.”
 • 5. keletaru 2009. február 24. 18:26
  „Ez a vezetés szégyene is amit itt meg lehet tenni büntettlenül . ........”
 • 4. csucsu2 2009. február 22. 18:09
  „LocalPt!
  Persze nyárra bizotosan meg tudják majd oldani azt az 5 fok hiányt...”
 • 3. LocalPt 2009. február 22. 17:42
  „Türelemmel Kuci, idővel minden megoldódik. Biztosan ez a kérdés is megoldódik majd.”
 • 2. keletaru 2009. február 22. 08:15
  „Még hiányzik +5 celziusfok a nagymedencébe , ha már "kifizették" a szakosztályok a bérletett tudják is használni . Ez kisebb tétel ...... lehetne ezzel is kezdeni mondjuk . Nem mindig "ámítani" .Udv Kuci”
 • 1. Power 2009. február 20. 18:10
  „Ígéretekkel már tele van a padlásunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizessen elő a könyvtár helyett!

Csongrád - Ha manapság egy elefántot örökbe lehet fogadni, egy folyóiratot miért ne lehetne - véli Orbán István, aki rendhagyó támogatási ötlettel rukkolt elő a csongrádi könyvtárban. Tovább olvasom