Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Még kitart Csongrádon a mozi

Csongrád - A városközpont rehabilitációja keretében a mozit is felújítanák Csongrádon, de kérdés, hogy mire korszerűsítenék az épületet, szükség lesz-e eredeti funkciójára, hiszen a filmszínház előadásait alig látogatják a Tisza-parti városban.
A koncertek utáni érdeklődés is egyre gyérebb, az üzemeltető szerint a kávéház vendégei tartják el az intézményt. A bérlő szeptemberig biztosan kitart.

Május végén nyújtja be a csongrádi önkormányzat a városközpont rehabilitációját célzó pályázatát, amiben a mozi felújítása is szerepel. A városházán megtudtuk, az egykori Uránia filmszínház rekonstrukciójának mindenképpen benne kell lennie a pályamunkában, a kiírás szerint ugyanis gazdasági egységet is be kell vonni a programba. Arról egyelőre nem tudtak felvilágosítást adni, hogy mekkora összeget fordítanának a 45 éves épület korszerűsítésére, de mivel a nyílászárók cseréje, a homlokzat felújítása, a hangosítás modernizálása és szigetelés is szerepel a tervek között, több tízmilliós beruházásról van szó, aminek csak a felére lehet vissza nem térítendő támogatást nyerni. A megkerülhetetlennek tűnő munka kapcsán felmerül a kérdés, hogy mire korszerűsítenék az épületet, szükség lesz-e eredeti funkciójára, hiszen a filmszínház előadásait alig látogatják a Tisza-parti városban.

A filmszínház felújítását tervezi az önkormányzat. Fotó: Karnok Csaba
A filmszínház felújítását tervezi az önkormányzat.
Fotó: Karnok Csaba

– Érdeklődés hiányában most szombaton is elmaradt a filmvetítés – mondta lapunk Berényi Edit. A mozit tavaly nyár óta bérlő vállalkozó szerint csupán az előtérben berendezett kávéház vendégei jelentenek biztos bevételi forrást számukra, pedig amikor belevágtak a működtetésbe, abban bíztak, hogy heti két filmbemutatóra és koncertekre is lesz igény Csongrádon. Ehhez képest már az ősz végén heti egyre csökkentették a vetítések számát, és a zenei rendezvények sem váltották be a hozzáfűzött reményeket. A legnagyobb terhet az épület fenntartása jelenti: 400 ezer forintos gázszámlát kellett kifizetniük a téli időszakra. Egyelőre nem tudni, át lehet-e vészelni a felújítás befejezésig tartó időszakát ilyen gyér forgalom mellett. A mozi bérlője – aki szerint a nagyobb városokban sem túl rózsás a mozik helyzete – szeptemberig mindenképpen kitart, de utána újabb számítások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, egyáltalán működtethető-e rentábilisan a kulturális központ.

A pályázat kedvező elbírálása esetén leghamarabb jövő nyáron kezdődhetnének meg a korszerűsítési munkák – addig marad a magas rezsi. Fotó: Karnok Csaba
A pályázat kedvező elbírálása esetén leghamarabb jövő nyáron kezdődhetnének meg a korszerűsítési munkák – addig marad a magas rezsi. Fotó: Karnok Csaba

A rezsiköltségek jelentős csökkenésére csak az épület korszerűsítése után lehet számítani. A városközpont rehabilitációs pályázatának elbírálása kétfordulós, kedvező döntés esetén leghamarabb jövő nyáron kezdődhetnének meg a kivitelezési munkák.

Szentesen is bezárhat a mozi

Szentesen is napirendre került az Őze Lajos Filmszínház bezárása – a témát Horváth István vetette föl a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A Pálmások Szövetségének képviselője azt javasolta, hogy a művelődési központ Tóth József utcai épületének vetítőtermében tartsák a jövőben a filmbemutatókat. Az elmaradt bevételek miatt tavaly közel 3 millió forinttal kellett kipótolni az intézmény költségvetését. 2007 őszétől a heti 21-ről 10-re csökkentették a vetítések számát, de így sem lett sokkal gazdaságosabb a működtetés, hiszen – bár az átlagos nézőszám 14-ről 18-ra nőtt – 2004 óta 30 százalékkal csökkent a szentesi mozi látogatottsága. Négy éve még átlagosan 27-en néztek meg egy filmet a Kurca-parti városban. A szentesi városrendezési bizottság is azzal a kitétellel javasolta a 2007. évi zárszámadás elfogadását, hogy a képviselő-testület vizsgálja meg a mozi további üzemelésének szükségességét.

Olvasóink írták

 • 6. malacka3 2008. május 22. 17:31
  „havi 26.000 forintos bérleti díj, 3 milliós önkormányzati fűtéskorszerűsítés, = EGY SZAR KIS FÜSTÖS KOCSMA !!”
 • 5. Tudatlan 2008. május 21. 11:28
  „Adjunk el mindent! Csináljunk belőle Welness-t!”
 • 4. Kuci 2008. május 07. 18:35
  „Ja adjuk el . Tán csak sorra kerül most már az önkormányzati épület is . Eladni eladni , büntettlenül felélni a közvagyont . Mert úgye a LOVÉ az jár , undorító . S akinek az úsziba jár a gyereke 100.-Ft-ért megnézheti , hogy uszik . Sport pályán ilyen költséggel nem terhelik a szülöket . Ez a városi vezetés egy szégyen !! Tán azt hiszik ez a pár gyerek s szülő teszi nyereségessé az uszodát .
  Kis medence zárva . Javaslom mégtöbb lovét a képviselőknek , hisz látjuk merre viszik a várost . S mivan avval a több millával amit beszedtek a kutyatápgyártól az merre koboról .!!!??? Tényleg fogjunk össze s vonjuk felelőségre őket . Ne hadjuk egymásellen beszélni , ennyire nem nézhetnek ..... minket !!”
 • 3. zolika1 2008. május 07. 17:50
  „nos ,az a helyzet a mozival kapcsolatban,hogy lenne a filmekre igény ha nem lehetne hamarabb a netröl letölteni... de mivel le lehet igy természetesen semmi értelme a vetitéseknek.

  kávéház?? több alkoholistát 1 helyen nem sürün lehet látni.. szombat éjjelente a sok fetrengö fiatal az biztos kvzni jár be... na mind1..azért maradjon meg a mozi remélem tudják majd hasznositani valami értelmes dologra is!!!”
 • 2. kom? csika 2008. május 07. 13:08
  „A koczka fejűek pártirodát csinálnának leginkább. A bökénynek nincs normális feljárója, még kerékpárral sem a központ felé.
  A fakabátok a parkban lapulva büntetnek, a képviselők és az apparátus zsebe tele, és bambán bámulnak. Jobb eladni mert akkor meg van a jutalom, támogatás a város kft-inek ahonnan különböző jogcímeken csorog a zsebekbe a zsozsó.”
 • 1. n-orbi 2008. május 07. 10:18
  „Sajnos a csongrádi képviselőtestületben se bátorság se, fantázia nincsen.
  Nem csak a mozi sorvad, hanem a művelődési ház is. Amikor döntöttek az Ifjúsági ház felújításáról akkor a mozi épületének lebontásáról is kellett volna dönteni. Kettős (hármas)célt értek volna el. Felértékélték volna a Just Gyula utcai ingatlanokat, hogy ha azokat összekötötték volna egy szép parkkal a központtal és megszabadultak volna a mozi minden évben jelentkező teheitől, hiszen az előző bérlő is jelentős közüzemi tatozást hagyott hátra, 4 millió forintott költött az önkormányzat a fűtéskorzserűsítésre . A jelenlegi bértlő sem fizet, hanem lelekja azt amit ő fordítoptt a moziépület karbantartására.Tehát a mozi nem hoz hanem visz!!!
  Egy klubmozit kellett vollna létrehozni a Magyar királyban 30-40 fő befogadására . És odaq nem egyszerű filmvetítéseket, hanem mozi klubot szervezni művéstalálkozókkal és vitákkal a filmekről.Annak lenne értelme. Talán?
  A mozi lebontásával javították az volna az Ifjúsági ház jövőbeni esélyeit és pént takarítottak volna meg. A mozi épülete egyébként is egy ronda épület nem illik a városképbe sem. Szóval sen nem szép se nem hasznos, se nem gazdaságos. Arra számítanak talán, hogy mint a régi szépidőkban 4-500 fős pártértekezleteket lehet ott tartani ? Kinek?
  S akkor minek a Magyar király arra az is alkalmas. Lástd az elmúlt évek választásait!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstöt oszlatnak Csongrád játszóterein

Csongrád - Vissza akarják szorítani a dohányzást Csongrádon, ezért felmerült az ötlet, hogy a Tisza-parti város játszóterein is büntetnék a cigarettázást. Tovább olvasom