Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megáldották a monostort Csongrádon

Hivatalosan pénteken 16 órakor adják át a nagyközönségnek a Tisza-gát mellett elterülő épületmaradványt.
Egy éve írtuk: látogatható állapotba kerülhet a 11. században épített csongrádi Ellés-monostor romja, mert az Összefogás Csongrádért Egyesület 17 millió forintot nyert erre a célra egy LEADER-pályázaton.

Tavasszal arról számoltunk be, hogy a munka jól halad, 300 méter hosszú gyalogutat építenek, a rom elöregedett tégláit kibontják, pótolják, impregnálják, a történelmi emléket kaviccsal szórt járdán lehet majd körüljárni.

Legenda, szerelem

A legenda szerint a falmaradvány egy pontjára állva egészen különös érzés járja át az embert, sőt, amit ott erősen kívánnak, biztosan teljesül. Szerelem emlékét is őrzik a falak, egy helyen téglából kirakva az Éva név olvasható. A „tettes" a feltárásokat végző Pávai Éva régész német kollégája volt.
Mindennel elkészültek, hivatalosan pénteken 16 órakor adják át a nagyközönségnek, tegnap azonban egy kedves esemény apropóján már voltak látogatók a Tisza-gát mellett elterülő épületmaradványnál. Félő, hogy elromlik az idő, és az eső miatt járhatatlan lesz a gát, ekkor a galériában ismertetik a projekt részleteit, az átadást azonban nem szerették volna egy fontos ceremónia nélkül lebonyolítani, árulta el a pályázó egyesület elnöke, Murányi László. Felkérte az augusztus óra Csongrádon szolgálatot teljesítő Topsi Bálint atyát, hogy áldja meg a romot. Bálint atya örömmel megtette, majd azt javasolta: ha már a hivatalos avatás úgyis Mária-napon lesz, Csongrád lakosai pedig igen nagyra becsülik a magyarok nagyasszonyát, az eseménynek örök emléket kellene állítani. – Ezentúl minden évben tartsunk a fahídtól a monostorig egy Mária-napi zarándoklatot. Ott a hívek misét hallgathatnának meg. Úgy vélem, ez egyedülálló lenne a megyében – fogalmazott.

Bálint atya végezte a szertartást. Fotó: Králik Emese
Bálint atya végezte a szertartást. Fotó: Králik Emese

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megivott egy liter pálinkát, úgy ment lopni

A 33 éves gyanúsított azzal védekezett, hogy a lopás előtt megivott egy liter pálinkát, így nagyon… Tovább olvasom