Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Megduplázta területét a bész

Az induláshoz képest a tagok száma és a gazdálkodásba bevont terület nagysága is megduplázódott a Csongrád és Környéke Beszerző és Értékesítő Szövetkezetnél. A részben a bész tulajdonában lévő Csongrádi Gabona Rt. megvásárolta a városhoz közeli Paptanyát, ahol még az idén 15 ezer tonnával bővítik a tárolókapacitást.
Tizenkétezer tonna búzát már felvásárolt a csongrádi bész, kukoricából pedig rekordtermés várható. Fotó: Bíró Dániel
Úgy tűnik, Csongrádon beváltotta a hozzáfűzött reményeket a mezőgazdasági berkekben évek óta emlegetett integráció. A néhány éve 73 taggal megalakult beszerző és értékesítő szövetkezet (bész) mára 147-re növelte létszámát, s ezáltal a rendelkezésre álló terület is megduplázódott, így idén már 7 ezer 600 hektár földterület tartozik a szövetkezet érdekeltségi köréhez. A Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye gazdálkodóit tömörítő szervezetben egyre nagyobb hangsúlyt kap a műtrágyakihelyezés, illetve a vetőmag értékesítése, de emellett sokat fordítanak a tárolási feltételek biztosítására is.

– Az integráció sikerét jelzi, hogy meg tudjuk teremteni a további fejlődés alapjait – utalt a városhoz közeli Paptanya megvásárlására Gráner Gyula, a bész-t is magába foglaló Csongrádi Élelmiszer Holding vezérigazgatója.

A cégcsoport irányítója elmondta, a szövetkezet érdekkörébe tartozó Csongrádi Gabona Rt. tulajdonába került Szegedi úti telep lehetőséget teremt a tárolókapacitás növelésére, hiszen a mezőgazdasági központ nyolcezer tonnát befogadó raktára és szárítója mellé egy 15 ezer tonnás tároló épül hamarosan. A több tízmilliós beruházás hitelből és állami támogatásból valósulhat meg, s a tervek szerint már az idei kukorica is ide kerül.

– Az idén nagy segítséget jelentett, hogy hatezer tonna búzát tudtunk bevonni az intervencióba, ami jelenleg jobban fizet a maga 102 eurós tonnánkénti árával, mint egyéb értékesítési formák – fogalmazott a szakember. Az eredményekkel kapcsolatban hozzátette, a tavalyi mennyiség 70 százalékát sikerült elérni 2005-ben, aminek fele takarmánybúza lett a sok esőzés miatt. Ami pedig a felvásárlást illeti, 12 ezer tonnánál tart jelenleg a szövetkezet.

A búzaterméssel ellentétben bőséges kukoricahozam várható a bész földjein, a termény árát azonban a szárítás befolyásolja – szeretnék maximálisan kihasználni a Paptanya szárítójában rejlő lehetőségeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gergő közösségbe vágyik

A hétéves, súlyosan értelmi fogyatékos csongrádi Németh Gergőt telt házra hivatkozva a régió… Tovább olvasom