Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Megérett a rendszerváltásra a csongrádi Körös Torok

Csongrád - Jakucs László főszervező szerint megérett a rendszerváltásra az idén 20 éves Körös-toroki napok. A közel 20 milliós költségvetésű rendezvényen ingyen vehetett részt a több tízezer látogató, de a gáton belül mindennek ára volt.
A huszadik születésnaphoz méltó Körös-toroki napokon van túl Csongrád, a csapadékos időjárás és a magas vízállás ellenére rekordlétszámú közönség látogatott a Tisza-parti üdülőhely négynapos rendezvényére. Ugyanakkor meg kell jegyezni, a csongrádiak is megosztottak abban a kérdésben, hogy jó irányba ment-e el a dzsembori az elmúlt évtizedben.

A fanyalgók szerint szégyenfoltot hagynak a városon az itt dorbézolók, akik a kulturált szórakozást hírből sem ismerik, és közülük nem egy belvárosi utcákon – saját piszka mellett – ébred az átmulatott éjszakák után. Mások viszont úgy látják, ez a négy nap hoz olyan pezsgést a településre, amiért érdemes elviselni azt a néhány tucat renitenst, aki óhatatlanul megfordul egy több tízezres tömegben.

– Megérett a rendszerváltásra a Körös-toroki napok – jelentette ki lapunknak a közel 20 milliós költségvetésű programsorozat lezárása után Jakucs László, aki – ha a városvezetés is akarja – még két évig főszervezője lehet a rendezvénynek. Utóbbiról tavaly decemberben döntött a képviselő-testület. Jakucs László akkor terjedelmes levélben sorolta fel az önkormányzat döntéshozóinak, milyen lépésekre lenne szükség ahhoz, hogy színvonalasabb – nem mellesleg finanszírozhatóbb és biztonságosabb – zenei fesztivállá nője ki magát a rendezvény.

A jövőben finanszírozhatóbb és biztonságosabb rendezvényt szeretne a szervező. A szerző fotója
A jövőben finanszírozhatóbb és biztonságosabb rendezvényt szeretne a szervező.
A szerző fotója

A javaslatok – mint például a jelképes árú belépő és azzal együtt karszalag bevezetése, a rendbiztosítás költségeinek megosztása, vagy az, hogy a rendezvény területére ne lehessen italt bevinni – szóba sem kerültek a testületi ülésen. Batyus buli maradt a toroki napok, ahová a többség alkohollal felcuccolva érkezik. Tavaly az ingyenesség hagyománya is megdőlt: a gáton belüli szórakozóhelyek belépőt szedtek, idén pedig több ezren váltottak 1000–1500 forintos jegyet a diszkókba.

– Új alapokra kell helyezni a rendezvényt mindenféle szempontból – mondta Jakucs László. – Az úgy nem mehet tovább, hogy a haszon közös, de a terheket csak mi, a koncertek szervezői álljuk. Ami a programot illeti, terveink szerint jövőre nem hoznánk ide ennyi sztárfellépőt, inkább kisebb színpadokon az eddiginél is több zenei stílus mutatkozhatna be. Ehhez a váltáshoz a csongrádiak együttműködése is szükséges.

Olvasóink írták

 • 13. lapszemle 2010. augusztus 13. 08:08
  „A rendszerváltásra nem csak a Körös-torok érett meg!!”
 • 12. hank 2010. augusztus 11. 13:21
  „Egyébként: "Megérett a rendszerváltásra a csongrádi Körös Torok" de a cikk a Körös-toroki Napok rendszerváltásáról ír.
  Amúgy meg a "Körös Torok" elvileg nem Körös-torok lenne? (kötőjellel és kis "t" betűvel)”
 • 11. hank 2010. augusztus 11. 11:38
  „csucsu2: csak az a gond, hogy a város már pár éve kivontult az egészből, átadták egy vállalkozónak és kikötötték, hogy ingyenes legyen (miközben a Körös-toroki Napok idejére a többi szórakozóhelynél nem kötötték ki mindezt).

  Tehát valaki beruház egy összeget,, idehív nagy neveket és a haszon meg nem nála csapódik le, hiszen először a fellépőket fogja kifizetni. Igaz más szórakozóhelyek is beruháztak, mert hívtak ide vendégeket, de ez a belépővel visszajön, míg a Körös-toroki Napok szervezője csak a támogatókra számíthat és arra, hogy nála fognak fogyasztani.

  Egyrészt színvonalas programokat akar mindenki, 2-3 szinpaddal, több zenei stílussal, másrészt a mai világban és gazdasági helyzetben a támogatók nem tolonganak és ha vannak is, komoly feltételeket szabnak (gondolom).

  Ha az igényeket nézi a szervező, akkor belépősnek kell lennie előbb vagy utóbb, különben csak a támogatókra támaszkodhat, ami erőteljesen korlátozza a fellépőket.”
 • 10. csucsu2 2010. augusztus 11. 07:43
  „Habár nem mentem el most, de szerintem ennyi idő után már mindenképpen meg kell őrizni a fő csapásvonal ingyenességét.
  Cirkusz is kell a népnek. Ez is dolga a város vezetésének, nehogy megsajnáljam már őket, annyi más baromságra elköltik azt a kevés beszedett adóforintot és a számolatlanul felvett hiteleket.”
 • 9. hank 2010. augusztus 10. 23:34
  „Norbi56: részben egyetértek. A város tényleg sokat költ a területre. Azonban ez az idelátogatók miatt is van, nem csak eme rendezvény az oka.
  Ez a rendezvény is idegenforgalmi vonzerőt akart jelenteni, növelni szerették volna a vendégéjszakákat. Azonban amit írtam lentebb az igaz: a szekér nem egyirányba megy és át kellene gondolni a hogyan továbbot.
  Pl. múlt évben és az előtt is a rendőrök állították le a bulit az utolsó nap pontban éjfélkor, mondván, eddig szól az engedély.
  Kérdeztem az akkori aljegyzőt, hogy miért ne lehetne reggel 4-ig. Ha már ennyien idejöttek, akkor lehetne még egy este és még egy vendégéjszaka. Mondta, hogy érdekes felvetés, de senki sem kérte ezt a fórumokon.
  ...és idén szintén nem kérte senki sem. Pedig ebben a 4 napban egészen biztosan nem a családosok és a nyugalmat keresők jönnek a Körös-torokba. Ide bizony fiatalok, bulizók jönnek.

  Szerintem szükség van a rendezvényre. Nyilvánvalóan mindig lesznek akik kicsit túllőnek a célon... Ezekre a problémákra kellene találni megoldást. Meg kellene nézni, hogy más városokban, rendezvényen ezek hogy vannak lerendezve. (Pl. Győr: 16 éven aluliak nem lehetnek a szórakozóhelyeken éjfél után vagy valami hasonló rendelet van arrafele.)

  Nézzük meg ki hogy csinálja, és főzzünk ki egy jobbat, hogy minimalizáljuk az ilyen eseteket.

  Csináljunk olyat ami még nem volt. Nekem tetszettek a hulladékgyűjtő szigetek.
  Volt egy Civil kert. (Sajnos alkalmam nem volt eljutni oda, de ez a leírás alapján elég érdekes lett volna. De volt pl. egy ütközés szimulátor, melyet ki lehetett próbálni.)
  Vegyünk át rendezvényekből ésszerű és jó dolgokat, melyek könnyen kivitelezhetőek.

  Szerintem ez (Civil kert) teljesen jó kezdeményezés volt.
  Ezt kellene a 21. rendezvénytől kicsit más alapokon folytatni. És erre lehet némi esély talán.
  Nem hiszem, hogy a főszervező itt akkora belépőket akar, mint a Szigeten meg más fesztiválokon.
  "Jelképes árú belépő"

  Hank”
 • 8. hank 2010. augusztus 10. 23:18
  „Először is emlékeim szerint a Körös-toroki Napok ideje alatt - a párhuzamos rendezvényeken, melyek nem képezték a KÖrös-toroki Napok hivatalos programját - szednek belépőt már évek óta. Ez lehet jó és lehet rossz is. De ezek a szórakozóhelyek eddig is szedtek belépőt egyébként is.

  Totya66: Én ugyan nem sokmindent vettem, de nem láttam azt, hogy drágább lett volna az általam látogatott szórakozóhelyeken a kaja.

  Triniti:
  Ez nagyon jó kérdés... Viszon látni kell, hogy az elmúlt napokon szinte minden buli fizetős volt . És mégis teltház volt majdnem mindenhol. Ha ki tudnak pengetni 1000-1500 Ft-ot akkor ki fognak tudni adni akár egy ezrest amit pl. le is fogyaszthatnak. Ezzel lehetne valami költségvetése a rendezvénynek. Nem tudom, hogy van-e az országban ingyenes ilyen jellegű többnapos rendezvény.

  Sved:
  Szét kellene választani a gáton innen és gáton túlt.
  A gát város felé eső részén volt a nagyszinpad. Itt voltak az ingyenes programok. Ez a Körös-toroki Napok része.
  A többi szórakozóhelyen pedig rendezvények voltak, melyek egybe estek a Körös-toroki Napokkal.
  Ezek fizetősek.
  Ez lehet, hogy egy picit az én saram is, mert a koros-torok.hu oldal az üdülőterület és Csongrád programjait tartalmazza (bulik), ugyanakkor a korostorokinapok.INFO csak a Körös-toroki Napok hivatalos programját.
  Az egyiket a Körös-toroki Napok főszervezője (Jakucs László) szervezte. A másikat - gát folyó felé eső területen a bulik - a különböző szórakozóhelyek. (Múlt évben a kiskempingben a rockszinpad szintén a Körös-toroki Napok programját alkotta.)
  Nem hiszem, hogy a szervező arra gondol, hogy fel kell nyomni az árakat. Úgy tudom - az egyik testületi anyagban olvastam - vannak olyan ötletei, melyek a területen működő vállalkozóknak is kedvezőek lennének.

  Sokszor írtam már, hogy van az a bizonyos Körös-torok szekér. Ezt jelenleg sok irányba próbálják húzni, és néha erre néha arra megy azután megtorpan. De sajnos nem egy közös irányba próbálják húzni.
  Az utóbbi évek egyik nagy fejlesztése "Kacsbá´-hoz" fűződik (játszótér, gyermek mini kalandpark). Neki elég jó elképzelései vannak ilyen téren.
  A Körös-torok lehetne olyan, ami mindent ad: családoknak, bulizósoknak, fesztiválosoknak.

  A Torokban levő vállalkozókkal beszélgetve úgy tűnik ezt már sokan észrevették, de még nem sikerült leülni ezt átbeszélni. Pedig itt hosszabb távon kellene gondolkodni mint 1-1 szezon.
  Látszik, ha magas a Tisza vízállása, akkor a városnak más alapokra kell tennie a vendégek idecsalogatását: olyan rendezvények kellenek, melyek nincsennek minden utcasarkon.
  A 4 nap alatt elég nagy nevek léptek fel mind a gát város felé eső, mind az üdülőterület felé eső részén.
  A kérdés az, hogy mi hozott ide ennyi embert: a 20 éve bejáratott név, vagy pedig a nagy nevek.
  Esetleg a kettő együtt.
  Az is kérdés, hogy koncertek kellenek ide, vagy koncert és buli együtt.

  2007-ben baráti társaságban beszélgettük, hogy érdekes szituáció: a város és az Idegenforgalmi Kft beletesz sokmillió Forintot az egészbe azért, hogy legyen egy rendezvény ami idecsal több tízezer embert.
  Közben az eredeti cél már idejétmúlt, mivel az egész nem így indult és a haszon már megosztottan jelentkezik.
  A korostorokinapok.INFO oldalra hamarosan felteszek egy visszaemlékezést, melyet a rendezvény indító szervezője írt. Akkor talán más reflektorfényt kap az egész.

  Gépész: lásd fentebb, a gát folyó felé eső részén csak párhuzamos rendezvények voltak, melyekhez a vendéglátó egységeknek, szórakozóhelyeknek lehetőségük van. Volt olyan év amikor támogatták a rendezvényt és volt olyan amikor nem. Ezt leginkább a plakátokon lehet látni, hogy kik voltak az adott év támogatói.”
 • 7. Norbi56 2010. augusztus 10. 15:39
  „Az csak látszat, hogy ez ingyen van. Az önkormányzat minden évben több tízmillió forintot költ a Körös torok működtetésére vagy azért, hogy egyáltalán le lehessen menni. Partrendezés, vizhálózat tisztítás, biztonsági berendezések heléyreállítása, fizet a szabadsrandi vizimentő foglakoztatásáért stb.... Nem tudom miért kell ilyen rendezvény.Ez csak néhány állandóan panaszkodó és engedményeket kérő kereskedőnek vagy az őket tartó "vállakozóknak " üzlet. Mindannyian ráfizetünk és ráadásul az okozott kár helyreállítását is nekünk kell finaszírozni a befitzetett adónkból. Miközben a "vállakozók" valamilyen érthetetlen okból "jelképes" néhány tízezer forintos iparűzési adót fizetnek. Nekünk kell magyarázni a gyermekeinknekj miért fetrengenek részeg gyerekek az utcákon, miért piszkítják végig azt az utat, ahol mi kerékpározni szoktunk, miért törik össze a játékot a játszótéren ahova játszani mennénk.
  Aki azt állítja, hogy ez a rendezvény idegenforgalmi vonzerő annak nincsen fogalma arról, hogy mi az idegenforgalom. Az idegenforgalom mérőszáma az adott helyen töltött vendégéjszakák száma kereskedelmi szálláshelyen( nem az autóba, vagy mellette a Kerekárokban, vagy a földön fetrengve a saját hányadékában vagy a sárban) ami csongrádon gyakorlatilag nincsen.Aki pedig Szentesről biciklizik át a csomagtartójában az ott vásárolt italla az a város számára nem idegenforgalom, nem látogató , nem haszon , hanem élősködő...nem is folytatom mert úgy tünik számomra nagyon sokan még mindiog a kommunizmust az ingyent várják ...pedig az elmúlt... nincsen ingyen...persze soha nem is volt!!!!Még moost fizetjük vissza !!!!”
 • 6. Gépész 2010. augusztus 10. 15:28
  „1000-1500 volt a belépő????? De jó hogy nem mentem át a gát túloldalára. Ekkora belépő árból Pesten színvonalasabb helyre megyek el. Inkább a színvonalt növeljék és majd csak aztán csináljanak belépő rendszert. De amíg cigányokkal( vagy romákkal, vagy ahogy akarják) meg 16 évesekkel van tele az egész addig ne akarjanak itt semmit. Ha ezt megcsinálják az biztos hogy be is csukhatják a kapukat.

  5. hozzászólás sved 2010.08.10. 12:58
  Ezzel teljesen egyet értek. A körös-torok nem vonzza annyira az embert, mint a Balaton vagy Sopron. Nem vagyunk azon a színvonalon hogy ilyennel tönkre vágják a körös-toroki napokat.”
 • 5. sved 2010. augusztus 10. 12:58
  „Szerintem a toroki napoknak pont az adta a varazsat, hogy ingyenes (volt?) es ezert jöttek ennyien. Ha olyan arak lesznek mint a szigeten, a volton, vagy a Balaton-soundon akkor mi a fenenek jönnenek ide az emberek? ket ev alatt tönkremehet a husz eves rendezveny”
 • 4. Balotelli 2010. augusztus 10. 11:52
  „"Új alapokra kell helyezni a rendezvényt mindenféle szempontból - mondta Jakucs László"
  Na végre valaki már kapcsol,ha jól tudom az illető nem csongrádi.”
 • 3. triniti 2010. augusztus 10. 11:24
  „azért el kellene gondolkodni azon, hogy ha drágább lesz, akkor nem-e nem jönnének ennyien...Ebbe a csapdába elég sok szórakozóhely bele esett már, és az elvesztett látogatót olykor vissza sem lehet csalni. "Válságvan", a pénzünk annyit ér mint 90-ben, vagy még annyit sem, és batyusbál kell a pórnépnek. Csak az "urak" tudnak pókerezni, az valóban nem jár hangzavarral...

  Az hogy 12 éves gyerekek fetrengenek a hányásukban, engem nem zavar, majd jön a rendőr és megkérdezi hol az apukája, anyukája, lopnak csalnak, ott is rendőr kell...”
 • 2. totya66 2010. augusztus 10. 10:51
  „Hát hogy ára volt mindennek az biztos, az F1 színvonalán volt minden, a feles 1000Ft, szelet kenyér kolbásszal 2-3000. Úgy látszik ezek a programok nem a népnek készülnek hanem a hiénák szervezik azért mert így csak 3 napot kell dolgozni 1 évben. Persze lehet hogy dübörög a gazdaság rengeteg munka van jól élünk, és megengedhetjük magunknak.”
 • 1. deszkás 2010. augusztus 10. 10:22
  „Jakucs úr is leitta magát:rendszerváltás.Kommandósok is lesznek ugye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek szórakoztak a Körös-torokban

Csongrád - Szombat este áttekertünk a Körös-torokba, ahol sár, húsprés és pulzuszene fogadott. A… Tovább olvasom