Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Meghalt a malom, éljen a malom

Csongrád - Csongrád nem maradhat gabonaipar nélkül: a kormány ezért adott támogatást a három becsődölt cég romjain újrainduló malomnak. Azok a gazdák azonban nem kapnak ilyen segítséget, akik korábban a búzát adták, és az önkormányzat is fújhatja 5 millióját.
Ahogy ezt ilyenkor írni szokás: birtokunkba került a Csongrádi Gabona Rt. felszámolását lezáró bírósági végzés és jelentés. Érdekes olvasmány, nemcsak a cégről, de egész Magyarországról szól. Az rt. – a Csongrádi Malom Rt.-vel és a Csongrád és Környéke Beszerző és Értékesítő Szövetkezettel együtt – egy tulajdonosi csoporthoz tartozott, a korábban MSZP-s párttisztséget is viselt Gráner Gyula mindhárom cégben vezető volt. A vállalkozások tönkrementek. Erről lapunk többször is írt. Arról is, hogy két és fél év után ismét őröl a malom, az Agrár-Reorg '93 Kft.-nek és az állami segítségnek köszönhetően, ami mindenképp jó hír. A három felszámolt cég története azonban még nem ért véget, és több milliós követelések maradnak kifizetetlenül.

A Csongrádi Gabona Rt. záró felszámolási mérlegéből és jelentéséből az derül ki, hogy a vagyont meghirdették pályázaton eladásra, kétszer senki sem jelentkezett, harmadszor két ajánlat is érkezett. Ekkor szállt be a kormány, arra hivatkozva, hogy ha a három gabonás cég eltűnik, a búzára alapozott feldolgozóipar itt megszűnik, ezt pedig nem lehet megengedni. Jött az államilag támogatott reorganizáció, amelytől – a jelentés szerint – azt várják, hogy a termelésnek is „új lendületet adhat".
Az nem derül ki, mennyi pénzt adott a kormány – viszont kemény feltételeket szabott. A felszámoló kifizetett több mint 88 millió forintot az MKB Banknak, és oda tudta adni a dolgozók bérét is. Az eljárás azért húzódott, mert a kormány megbízottai az összes számlát és szállítót ellenőrizték, helyszíni szemlét tartottak a malomban és a kenyérgyárban is. Megnézték, hogy arra megy-e el a támogatás, amire adják. „Olyan iratokat is követeltek az ellenőrzéshez, amelyek nem hogy nem szokásos kellékei a gazdasági ügyleteknek, de még feltételesen sem írja azokat elő sem jogszabály, sem eljárási rend" – írja a felszámoló.

Csongrád városa nem maradhat malom nélkül – erre az elvre hivatkozva adott pénzt a kormány az újrakezdéshez. Illusztráció: Tésik Attila
Csongrád városa nem maradhat malom nélkül – erre az elvre hivatkozva adott
pénzt a kormány az újrakezdéshez. Illusztráció: Tésik Attila

Hozzáteszi: mindennek az volt a hozadéka, hogy 9 millió 753 ezer forintos adótartozást sikerült kifizetni. Kapott még 1 millió 479 ezret a csongrádi polgármesteri hivatal is, de ezen kívül már nem sokan reménykedhetnek.

További tartozások

A bírósági határozat persze közli az összes hitelezői követelést – amiből kiderül, hogy a felgyői Szabó Illés és Zoltán – akiknek édesapja korábban azt nyilatkozta lapunknak, bánja már, hogy nem hoztak el a követelés fejében több műtrágyát – nemigen jut a pénzéhez, ami egyszer 1 millió 244 ezer, illetve 1 millió 162 ezer forint. Vannak még néhány százezer forintos, D és F kategóriába sorolt követelések, mind termelőktől – akiktől nyilván azt várja el a kormány, hogy szedjék össze magukat önerőből. Csongrád polgármesteri hivatala is szerepel a listán: 5 millió 168 ezerrel, ennek zöme helyi adó. „Ennyi pénzért máskor elhajtanánk a kecskét Pestig" – mondta egy neve elhallgatását kérő önkormányzati képviselő. Bedő Tamás polgármester viszont azt mondta, E, G és F kategóriába sorolt tartozást nemigen tudnak behajtani.

Olvasóink írták

 • 4. balog01 2009. szeptember 01. 09:04
  „Csinos a csaj a képen !!”
 • 3. geza 2009. augusztus 21. 13:24
  „Recept ismerős:
  Tegyük tönkre, ne fizessünk az alvállalkozóknak, beszállítóknak.
  Adjuk el, alapítsunk másik céget kapjunk állami kedvezményt támogatást -amiből visszajuttatunk a pártkasszába- és minden megy ugyanúgy tovább..

  Hányinger....”
 • 2. keletaru 2009. augusztus 21. 11:41
  „Mint a cikkből is olvasható kisember pénze nem számít ! Börtön az elkövetőnek/cégvezetőnek felelősöknek nem jár ! Szerintem a DM össze lapja kevés lenne ha a valóságot valaki papira vetné .......Ez lenne a demokrácia a jogállam ? Ezek nevezik magukat uraknak ? Üdv Kuci”
 • 1. KolompárRómeó 2009. augusztus 21. 09:18
  „Mar csak a cim alapjan felmerult bennem, hogy a malmok "teljesen veletlenul" mentek tonkre es - milyen meglepo! - adoforintokbol inditjak ujra. Az sem lepne meg, ha PONTOSAN ugyanazok az emberek, akik tonkrevagtak annak idejen.

  Ide megy az adoforint, BKV-s onkielegitesekre, sokszorosan elloptak mar az elftarsak es korabban az urak/polgarok. Kozben meg szivatjak a jonepet, mert nincs penz, megszoritanak.

  Amit ideirnek, az gyorsan moderalasra kerulne, de azert szerepelne benne az osszes erintett mindenfele felmenoje, mindenfele vulgairs jelzovel. Inkabb csak ennyit irok:

  Magyarorszag, en igy szeretlek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermektábor épül Nagyrétben

Csongrád - Heteken belül készen lesz Csongrád ifjúsági – egyelőre csak sátorozásra alkalmas… Tovább olvasom