Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Megint vízben Csongrád megye

Csanytelek, Tömörkény - Két tucat ház áll vízben Csanyteleken, ahol tegnap harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. A faluban 11 szivattyú dolgozik, de ez is kevés a belvíz elvezetéséhez. Tömörkényen elképzelhető, hogy ki kell költöztetni néhány tanya lakóját.
– Nem tudom, hogy csinálta, de reggel még kaptunk friss újságot – mondta tegnap Hutkai Jánosné. Lapunk csanyteleki előfizetője azért dicsérte a kézbesítőnket, mert a Szent László utcai házát napok óta víz veszi körbe, s lassan már gumicsizmában sem lehet közlekedni a településnek ezen a részén, mert a folyamatos esőzés miatt napról napra emelkedik a belvízszint.

Csanyteleken november elején rendeltek el elsőfokú belvízvédelmi készültséget, amely tegnap harmadfokúra súlyosbodott. Csak a Szent László utcában fél tucat olyan lakóházat láttunk, amelyet már körülölelt a víz, de a falu más részein is hasonló a helyzet.

Bánfi Sándor tömörkényi polgármester több tanyatulajdonost értesített: készüljenek fel, mert elképzelhető, hogy el kell hagyni az otthonukat. A szerző felvétele
Bánfi Sándor tömörkényi polgármester több tanyatulajdonost értesített: készüljenek fel, mert elképzelhető, hogy el kell hagyni az otthonukat. A szerző felvétele

– Hiába szivattyúznak egyfolytában. Szerda este is fél 9-ig mentek a gépek, mégsem győzik a vizet, úgy esik az eső. Már a kutyákat is beparancsoltuk a házba. Nem tudom, mi lesz a 20 csirkénkkel, mert az ól, ahová a hét elején áttettük őket, lassan víz alá kerül – mondta a rokkantnyugdíjas asszony, aki férjével él a Szent László utcai házban.
Hutkai Jánosné elpanaszolta, hogy több autós – bár nem is arrafelé laknak – próbára teszi járművét a tengelyig érő vízben, gyorsítanak – ennek mi is szemtanúi voltunk –, a félméteres hullámok pedig a házak falát mossák.

Nő az elégedetlenség

Egyre több elégedetlenkedő jelentkezik a polgármesteri hivatalban Tömörkényen és Csanyteleken – ezt mindkét településvezető megerősítette lapunknak. A panaszosok azt szeretnék, hogy rögtön szivattyúzzanak a melléképületüknél vagy éppen hátul a kertben. Mivel nincs elég szivattyú, hogy a kéréseknek eleget tegyenek, hiszen a lakóházak és az emberéletek mentése élvez elsőbbséget, sokan zsörtölődnek, miért nem ők következnek a sorban.

– A vízügytől, a tűzoltóságtól és magánszemélyektől is kértünk és kaptunk szivattyúkat, most 11 berendezés dolgozik a falu belterületén, de ennyi sem elég – nyilatkozta lapunknak Forgó Henrik. Csanytelek polgármestere szerint egy kistelepülés képtelen felkészülni ilyen helyzetre, nincsenek az önkormányzatnak milliói, hogy szivattyúkat vásároljon. A védekezésbe minden mozgósítható embert bevontak, de a belvíz elvezetése a vízügyre, a vízitársulatokra vár. Ami a helyi csatornákat illeti, Forgó Henrik megjegyezte, akkora keresztmetszetű elvezetőt senki nem tervez, amely elbírná ezt a vízmennyiséget. Az Atikövizig csongrádi szakaszmérnökségének tegnap délutáni tájékoztatása szerint közel két tucat belterületi lakóházat veszélyeztet a belvíz Csanyteleken.

A szomszédos Tömörkényen is egyre rosszabb a helyzet, ott négy szivattyúval dolgoznak. A két település közigazgatási határán húzódó Halastavak útja egy része víz alá került. Az út mentén több tanya lassan megközelíthetetlenné válik, ezért Bánfi Sándor tömörkényi polgármester előre közölte az érintettekkel, hogy készüljenek fel, mert elképzelhető, hogy el kell hagyni az otthonukat. Az egyik tanyatulajdonost, Lucze Jánost csak telefonon tudtuk elérni, ő azt mondta, a disznók már vízben állnak az ólban, de nem szívesen hagynák el a tanyát, mert mindenük ott van, és valakinek vigyázni kell az épületre.

Harmadfokú készültség van Csanyteleken, 11 szivattyú dolgozik. A szerző felvétele
Harmadfokú készültség van Csanyteleken, 11 szivattyú dolgozik.
A szerző felvétele

280 millió belvízvédekezésre

A kormány 280 millió forintot adott az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak, hogy további két hétig folytatni tudja a belvíz elleni védekezést – jelentette be tegnap sajtótájékoztatóján Mágori Józsefné makói országgyűlési képviselő. A belvíz most azért nagy probléma a Makó térségi földeken, mert egy év alatt közel 1000 milliméter csapadék esett a szokásos 5-600 helyett, ami 30 évente fordul elő. A védekezést addig tudják folytatni, amíg a Maros és a Tisza vízszintje nem emelkedik meg – a Békéssámson-Apátfalvi-főcsatorna ugyanis ezt követően már nem tudja hová vinni a területről összegyűlt vizet.

Víz alatt a megye

Szegedtől Ásotthalomig telített a talaj vízzel. Zákányszéken a külterületi utak kétharmada már csak terepjáróval közelíthető meg, 8 szivattyúval védik a tanyákat és a belterületi lakóházakat. Domaszéken 6 gép takarítja, ássa az árkokat, átereszeket. Dolgoznak a szivattyúk. Az Atikövizig adatai szerint mind a 31 szivattyútelep másodfokban dolgozik, a napi átemelt vízmennyiség 1,28 millió köbméter. Megyénkben az elöntött terület 19 ezer 750 hektár, 102 ember védekezik. I. fokú készültséget jelentett Bordány, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Felgyő, Kiszombor, Tömörkény. Súlyosabb, II. fokban védekezik Csanytelek, Mórahalom, Ópusztaszer, Pusztaszer, Székkutas, Zákányszék. Legnagyobb a probléma Csanyteleken, ahol tegnap a III. fokot is elrendelték.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. mesunyi 2010. december 05. 17:36
  „Csak az a legszomorúbb hogy az ember fizeti a csatorna díjat becsülettel, és nem történik semmi.
  (Ha nem fizeted rögtön kibírnak értesíteni, akkor most meg miért nem tesznek semmit???)
  A kanális míg normálisan karban volt tartva elvitte a víz nagy részét (tudom hogy most Természetvédelmi okok miatt is nem lehet kitakarítani--> ugye védeni kell a nádas élővilágát, de most az emberi élet a fontosabb vagy a nádas döntsék már el)”
 • 23. Öszintenő 2010. december 04. 13:04
  „18. abrakapokusz!

  Ami nincs,azt nem lehet kitisztítatni!Szt. László utca , Pókföld.....stb”
 • 22. gyorgy99 2010. december 04. 06:16
  „A baj sokkal nagyobb, mint gondolnánk
  Publicisztika
  Gyártó István
  | Oly meglepő beszélgetést folytattam minap egy erdésszel, melyet magam sem akartam elhinni, de az elmúlt pár nap igazolta ezeket.

  Történt, hogy múlt héten beszélgetésbe keveredtem egy erdésszel. Arra a kérdésemre, hogy miért nem lehet tüzifát kapni, egy hatalmas - húúúúúú ez veszélyes kérdés - volt a válsz. Miért is?

  Nos. Nincs tüzifa, a környezetem tüzépei példál Ukrajnából meg Romániából hozatják a tüzifát. Erdészünk elmondta, hogy olyan természeti katasztrófa következhet be, mellyel senki sem számolt. Nem látható, mert nem ütközik a szemünkbe, ugyanis nem fentről, hanem lentről jön.

  Elmondta, hogy Magyarországon a talajvíz átlagmélysége, az első vízadó rétegnél átlagosan 2 méter volt. Voltak helyek, ahol 6 méter, de olyanok is, ahol 2 ásónyom után már látható volt a talajvíz. Az átlag azonban országosan a 2 méter körül állt. Na most, ez a két méter jelenleg fél méteren áll. A gépek nem tudnak bemenni az erdőkbe dolgozni, mert szó szerint elsüllyednek. A munkagépek nem tudnak kitalpalni, mert a talpak alá még a gerendák is kevesek, és elsüllyednek a talajban. Telítődött a föld vízzel. Hatalmas területek állnak már most víz alatt, hiába a folyamatos szivattyúzás. Történt ez úgy, hogy közben a Duna, és nagy folyóink vízszintje alig pár centit emelkedett. A folyók egyenlő vízhozama a talajvíz kapillárisaiban folyamatos szívóerőt biztosít, de ez nem növekszik, sőt olyan érdekes dolog állt elő, hogy nagy esőkkor, amikor nő a vízhozam, a talaj telítődöttsége miatt nem elszívja a vizet, hanem majdhogynem visszanyomja a talajba. Vagyis képtelen több vizet a Duna, a Tisza elvinni. A talajban pedig áll a víz. Az alacsonyabb részeken pincék, de még a házak alapjai is szó szerint benne állnak a láthatatlan tavakban. Rengeteg ház alapja süllyedt meg, repedt szét az idei évben. A szokatlan földcsuszamlások és talajmozgások az ország különböző részein, ennek a jelenségnek a kísérőtünetei. Egyszerűen hiába vannak vágásérett erdők, lehetetlen kitermelni.

  Akkor miért nem vágnak a hegyekben, kérdezem én. Mert okosabbak vagyunk, mint a környező ország erdészei, akik látva a fahiányt, hatalmas kitermelésekbe kezdtek. Mi nem termeljük le a hegyeket. Ugyanis a letermelt hegyek, ilyen esőmennyiség után, a sokszorosára növekvő talajerózió miatt képtelenek lesznek újrafásulni, egyszerűen lemossa az eső a vékony termőréteget, és csak kopár dombjaink, hegyeink lesznek. Ilyen hegyeket az északi hegységben már most is láthatunk, pont ez a tanulság és a visszatartó erő. Ráadásul a hegyek lankás helyei, vagy völgyei ugyanilyen képet mutatnak, szinte folyik a víz a talajból, ugyanúgy képtelenség művelni.

  Erdészünk elmondása szerint, ha az esőzések szintje ekkora marad, akkor a talajrétegekben a Kárpátokból ide gyülemlő víz további katasztrófákat fog okozni. Még egy ilyen év, és az ország jelentős része, akár egy ötöde víz alá kerülhet, magyarul az ország lassan tóvá válik. A mélyebben fekvő részek már most víz alatt állnak, és a lényeg: megművelhetetlenek. Erdészünk elmondását a mezőgazdák is alátámasztották. Képtelenség a földekre rámenni. Hatalmas területeken még a mai napi fent a kukorica, a kombájnok sorra süllyednek el a vízzel telített talajon. Édesapám falujában a vízórákban valóban fél méternél áll a víz a talajban.

  Ha a vízszint egy métert emelkedik, akkor hatalmas területek lesznek nem csak telítettek, hanem szó szerint víz alatt, jelentős hosszúságú útvonalak kerülnek víz alá, illetve a nagyobb forgalmú utak megsüllyedése, állagának gyors romlása várható. Termőföldek fognak elmocsarasodni, ezzel koldusbotra juttatva rengeteg gazdát. Milyen, a Kolontárihoz hasonló katasztrófákat idézhet elő a talaj ilyen mértékű átázása, és fellazulása? A mocsarak bogárvilága, a szúnyogáradat pedig elviselhetetlen lesz, bár erre némiképp enyhítés a permetezés, de ekkora területeken, ilyen gazdasági katasztrófa esetén kizárt, hogy megoldható legyen. Az is kérdés, hogy a Duna medre a vízszint emelkedésével mennyi vizet lesz képes a medrébe gyűjteni, és elszállítani. Viszont további telítődés, és vízszint emelkedés esetén a síksági erdők és növényvilág kipusztul, mert a fák nem tudnak csak vízben nőni. Ilyen mennyiségű talajvíz megfojtja a fákat is. Ezeken a területeken egyedül a nád és mocsári növények nőnek meg.

  Mi az oka ennek a katasztrofális helyzetnek? Csak találgatni lehet. A globális felmelegedés? Van aki még arra is azt mondja, természetes folyamattal állunk szemben. A szennyezések? A jégsapkák olvadása? Mi az oka annak, hogy ma Oroszországban, ahol már mínusz 10 foknak kellene lenni, plusz 16 fok van?

  Környezeti bajok, vagy büntetés? Van min gondolkodni. Elátkozott nép lettünk hitetlenségünkért, elégedetlenségünkért? Mert nem vagyunk képesek felismerni ki ellenünk, és ki mellettünk. Pio atya azt mondta irigyli a magyarokat, mert olyan nagy és szent küldetésük lehet, amely más népnek nem lehet. De csak ha visszatalál a helyes, az isteni útra.

  Személy szerint úgy hiszem büntetések ezek. Mi valamennyien hiszünk küldetésünkben, abban, hogy az Isteni igazságot képviseljük. Amíg a népünk nem tér vissza erre az útra, addig javulás sem lesz. Amíg pártoskodik, amíg nem tud beállni a sorba, amíg elhiszi az álmagyarok etetését, addig közelebb állunk a sírgödörhöz, mint a felemelkedéshez.

  Jelek ezek, melyekből olvasni kell. Az Úr ezerszer figyelmeztet, de még mindig vak a nemzet. Természeti katasztrófáról beszél, hitetlen fizikai törvényeket emleget, de nem látja a fától az erdőt.”
 • 21. hién 2010. december 03. 20:20
  „csanyon csatornázni kéne már (,vagy kellett volna már) nem akkor kapkodni fűhöz-fához, mikor beállt a baj! Volt idő amikor nekiállhattak volna,de nem történt semmi! Igy meg is lett az eredménye!”
 • 20. greg 2010. december 03. 19:24
  „Rég esett már! Még szerencse, hogy megint esik. Azon gondolkoztam, hogy holnap locsoljam-e a füvet. Most azon kaptam magam, hogy rizst kellene vetni tavasszal. A többit mindjárt.”
 • 19. Beemre 2010. december 03. 18:57
  „Az emberi hülyeség eredménye.”
 • 18. abrakapokusz 2010. december 03. 17:11
  „Re.: 12. Öszintenő

  Fölösleges kavarnod a kakit.
  Csanyon speckó rendszeresen megtisztították a közmunkások vízelvezető árkokat.”
 • 17. alfoldi 2010. december 03. 16:33
  „Kellett a politikusoknak lejáratni a vízügyi mérnököket!

  Ez mérnöki feladat.

  Most kellene megkeresni az örökké mást akaró "zöldeket", igyák meg ezt a kis vizet.”
 • 16. rika10 2010. december 03. 15:39
  „Tromi tökre igazad van, volna még mondandóm, de inkább nem a hallgatásnak is van hatása”
 • 15. rika10 2010. december 03. 15:37
  „Subasa is víz alá került, ha az én pincémben fel jön a víz akkor a többibe már ladikkal lehet közlekedni. Gumicsizma elő. Ilyen 2001-ben volt.Ha szivattyúzom az sem jó, ha meg engedem meddig jön a víz?”
 • 14. misty.cum 2010. december 03. 15:36
  „Mindszent hasonló helyzetben van. Mindenütt áll a víz!”
 • 13. jurigeller 2010. december 03. 11:33
  „Csanádpalotát is lassan elönti ismét a víz.”
 • 12. Öszintenő 2010. december 03. 11:12
  „A csanyteleki önkormányzat nagyon nagyon nagyon későn vagy talán semennyire sem reagált akialakult belvizes helyzetre.
  Hónapokkal ezelőtt is hasonló állapotok uralkodtak Csanyon.
  Azóta sem történt érdemi változást!
  Pedig itt olvashattuk, hogy a csanyteleki önkormányzat nyereséges!”
 • 11. Egyolvasó 2010. december 03. 10:48
  „T. tromi!

  Nem panelben lakom, hanem kertes házban, ahol a kertben jelenleg is áll a víz, és a 12 hónapból 9 hónapban igy van. A júniusi esőzés idején a gyerekeket is el kellet vigyem a nyagymamához, hogy ne lássák, ha dől a ház, kértem segítséget az önkormányzattól a belvíz miatt, (ha jól tudom kapott rá keretett a makói önkormányzat) viszont közölték velem, hogy csak azok kaphatnak támogatást akiknek a jég okozott kárt a házukban, mivel az én házamban a jég kárt nem okozott így nem kaphatok támogatást.Most azon gondolkodom, hogy ásatok egy nagy gödröt és csinálok halastavat így mindenki jól jár, de mivel ahhoz több engedélyt kellene beszereznem, (ide is egy kis csuszi, oda is egy kicsike) erre nekem sajnos nincs rávalóm ezért elvetettem ezt az ötletet is, így marad a víz.”
 • 10. IVY 2010. december 03. 10:46
  „2. hozzászólás tromi 2010.12.03. 07:30
  "...valóban az ötödikre nem folyik a víz...de biztos máshogy gondolná a tisztelt egy olvasó, ha oda is befolyna...úgy legyen!"

  Hozzám befolyik. Már h.nyok, ha az eső hangját hallom!!”
 • 9. Ebgondolat 2010. december 03. 10:09
  „Abból a pénzből, amit már egy ideje kármentesítésre fordítanak, már rég meg lehetett volna oldani a problémát!!! De ebben az országban a foltozgatás mindig ig jobban ment, mint a probléma megoldása!!!!”
 • 8. mackópajtás 2010. december 03. 09:52
  „6. hozzászólás tromi 2010.12.03. 08:48

  Megvannak a társas/panel házaknak és a kertes házaknak is az előnyei és hátrányi. Mérlegelni kell és azután dönteni, hogy melyiket választja az ember...”
 • 7. apuka 2010. december 03. 09:12
  „Néhány apró tévedés:
  Helyesen: Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Kormány a június 14-ig felmerült védekezési költségek 60 %-át fizette ki, ezzel vállalkozóknak tartozik az igazgatóság. Jelenleg kb. - 500 millió az egyenleg.Erről kormányrendelet szól. Már csak az a kérdés, hogy mi igaz a cikkben?”
 • 6. tromi 2010. december 03. 08:48
  „Maug: az ötödikről könnyű ezt mondani, mikor a társasházak még a saját telküket sem hajlandóak takarítani, hanem a város fizeti a gondnokságot..., a hó eltakarítást, a levél elhordást. A kertes részeken pedig megbüntetik a lakosságot, ha nem teszik ezt meg, holott ugyan annyi a kommunális adó...

  Bezzeg amikor a távhő kiegészítést adja az állam a kaptárhoz, akkor nem emlegetsz költözést...”
 • 5. bubu72 2010. december 03. 08:35
  „maug 2010.12.03. 08:12

  Ez azért nem teljesen így van! A csatornák rossz állapota,a betemetett viz elvezetö árkok a mezögazdasági területeken.Az a gond.De nem biztos,hogy azok hibája akiknek a házát veszélyezteti a viz . Közös szivattyú? Itt az országban magyar ember közösködni?Az sem most lessz.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátnőjétől járt lopni a felgyői férfi - fotók

Csanytelek - Egy 26 éves felgyői fiatalembert gyanúsít a Csongrádi Rendőrkapitányság az elmúlt… Tovább olvasom