Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megmentik a templomromot

Csongrád - Egy egyesület rendbe teszi az Ellés-parti templom maradványait. Nyárra elkészülnek a munkával.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– Az ellési nemzetségi templomot a XI. század végén építették, míg a monostort a következő század elején. A területen 320 sír létezéséről tudunk. Az elmúlt évtizedekben a téeszvilág idején a dózeres bolygatás, a homokkitermelés, szántás és faültetés nagy károkat okozott. A komoly idegenforgalmi vonzerőt jelentő régészeti helyet a természet szép lassan eltüntette, a falmaradványokat elhordták, vagy az enyészeté lettek. A monostor titkait egyelőre nem tárták fel, de a templomromot sikerül megmenteni – részletezte Murányi László önkormányzati képviselő, az Összefogás Csongrádért Egyesület elnöke.

Egy pályázaton 17 millió forintot nyertek, ebből a pénzből felújítják a feltárt templom falait, terepet rendeznek, majd ismertető táblákat helyeznek ki a látogatóknak. Az elnök azt mondta, régen készült erre, hiszen amellett, hogy a 80-as években felkutatta és kezdeményezte az „angyalos címer" visszahelyezését a gimnázium homlokzatára, ezt tartotta a város szempontjából a másik, talán legfontosabb feladatának.

A rom elöregedett tégláit kibontják, pótolják. Fotó: Králik Emese
A rom elöregedett tégláit kibontják, pótolják. Fotó: Králik Emese

A munkálatokat múzeumi felügyelettel végzik. Egy méter széles, 300 méter hosszú, betonba rakott terméskő út vezet majd a templomhoz, közölte a kivitelező, Szabados Tamás egyéni vállalkozó. A rom elöregedett tégláit kibontják, pótolják, impregnálják, hogy ellenálljon az időjárásnak. Kaviccsal szórt járdán lehet majd körüljárni, a tervek szerint nyár közepére mindennel elkészülnek, és jöhetnek a turisták.

* * *

Valaha lakott terület volt

A történelmi emlék a fahídon túl helyezkedik el a Tisza mellett. A feljegyzések szerint az egykor ott lakók Ond fiától, Etétől származtatták magukat és a Bár-Kalán nemzetséghez tartoztak. A terület az 1800-as évekig lakott volt, a Csongrád életét meghatározó Károlyi család is birtokolta, ma régészeti védelem alatt áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész a bokrosi otthon

Szerdán átadták a felújított és kibővített bokrosi 3. számú idősek nappali intézményét. Tovább olvasom