Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Megsült a szőlő Csongrádon

Csongrád - Megsült a szőlő a csongrádi határban: száz hektáron olyan mértékű károsodást szenvedhettek a fiatal tőkék, hogy ki is pusztulhatnak, ha egy héten belül nem esik nagyobb mennyiségű csapadék Bokros környékén. Hegyközségi szinten a várt termésnek csak töredéke lesz szüretelhető.
A Csongrád környéki szőlőültetvények is megsínylették az elmúlt hét szokatlanul forró időjárását. Az aszályos időszakot jobban átvészelték volna a tőkék, ha csupán harminc fok körüli kánikula kíséri a csapadékmentes heteket, de az elviselhetetlen hőséggel szemben képtelenség volt védekezni, hiszen elenyésző területen lehet megoldani az öntözést. A csongrádi hegyközség elnöke sem emlékszik olyan évre, amikor ekkora aszály pusztított volna.

– Csak a mélyebben fekvő ültetvényeken nincs probléma, de ott eddig meg a belvíz okozott gondokat. Most az a kérdés, hogyan vészelik át a tőkék ezt a nyarat. Ha egy héten belül nem esik nagyobb mennyiségű csapadék Bokros környékén, olyan mértékben károsodhatnak a szőlők, hogy tönkremennek a tőkék – nyilatkozta lapunknak Ungerbauer György. Legveszélyeztetettebb helyzetben a fiatal tőkék vannak. Márpedig az intenzíven művelt bokrosi terület negyede, mintegy száz hektár ilyen, néhány éve telepített szőlőkből áll. Az elnök szerint hegyközségi szinten a várt termésnek csak töredéke lesz szüretelhető.

Utóbbi miatt egyre inkább csökken annak az esélye, hogy kombájnnal szüreteljék le a termést – tudtuk meg Kátai Lászlótól, a csongrádi tész elnökétől. Pedig az idei betakarítás lett volna az első, amikor kézimunka helyett fejlett technológia alkalmazásával szedték volna a fürtöket. Kátai szerint ha marad a száraz idő, csak csipegetnivaló marad a sorok között.
Idén egyébként tovább csökken a hegyközség termőterülete. Az utóbbi évekhez hasonlóan a támogatott kivágások folytatódnak: 2007-ben 23 hektáron végleg felszámolják, míg 17 hektáron újratelepítik az ültetvényt.
Így 560 hektárnyi területtel fut neki a következő borpiaci évnek a csongrádi hegyközség, de ebből csak 400-420 hektáron folyik majd intenzív művelés. A tervezett lépésekkel kapcsolatban Ungerbauer György elmondta, hosszú távon mindenképp szükség lesz a fajtaválaszték bővítésére, mert a piacon nem lehet pusztán 2-3 fajtával megjelenni. Éppen ezért azon dolgoznak, hogy a szürkebarát, a chardonnay és a pinot noir termesztése is meghonosodjon Csongrádon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli tüzelő a nyári forróságban

Sokat spórolhat, aki a nyári forróságban vásárolja meg a téli tüzelőt. Az akác mázsáját 1700-2500… Tovább olvasom