Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Megszépül Csongrád főtere

Csongrád - Szeptember elejére készül el Csongrád új főtere. Már a Nagyboldogasszony-templom felújításán is dolgoznak, ott novemberig kell befejezni a munkákat.
Egy hatalmas vakondtúráshoz hasonlít most Csongrád főtere, de már nem sokáig. A városközpont-rehabilitációs program megvalósítására 923 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, a városháza és a mozi előtti tér átépítése is ehhez a fejlesztéshez tartozik. Jelenleg a közműveket cserélik és bővítik, de már megkezdődött a nagy parkoló kialakítása, ahol ugyanannyi férőhely mellett több lesz a zöldfelület, mint korábban. A városháza előtt új mellvédfal és lépcső épül. Ha ezek elkészülnek, a hivatal bejáratával szemben egy süllyesztett, kőburkolatú szökőkút, míg a mozi előtt a Fiatalok terének keresztelt placc kialakítása következik. A tervek szerint itt helyet kap egy pergola is, vagyis egy árnyékot adó, virágos pihenőhely, illetve egy süllyesztett, gördeszkázók által is használható – acél élvédelemmel ellátott – térelem. A Fő utca túloldalán, a cukrászda mellett egy gumiburkolatú játszótér épül.

Már megkezdődött a nagy parkoló kialakítása, ahol ugyanannyi férőhely mellett több lesz a zöldfelület, mint korábban. Fotó: Schmidt Andrea
Már megkezdődött a nagy parkoló kialakítása, ahol ugyanannyi férőhely mellett több lesz a zöldfelület, mint korábban.
Fotó: Schmidt Andrea

Hogy a városháza és a Nagyboldogasszony-templom előtti tér esztétikailag illeszkedjen egymáshoz, a Fő utca ezen szakaszán felbontják az aszfaltot, mert kikövezett burkolat készül. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem zárják le a gépjárműforgalom elől, de sebesség- és súlykorlátozást vezetnek be erre a részre. Amint az elektromos kábeleket lefektetik, a Szentháromság tér rekonstrukciója is kezdetét veszi: amellett, hogy megőrzik a terület értékes és koros növényállományát, a főbb sétányokat kikövezik, a kisebbeket gyepráccsal vagy gyöngykaviccsal burkolják, továbbá az összes padot, kukát és kandelábert kicserélik. Június elején a Nagyboldogasszony-templom felújításához is felvonultak a kivitelező cég munkagépei és szakemberei. Itt a tető szerkezetét és az épület homlokzatát újítják fel, novemberre kell végezniük. Csongrád új főterét a megújult Szentháromság parkkal együtt szeptemberben adják át.

Olvasóink írták

 • 18. sadaskia 2010. június 13. 08:10
  „triniti ébresztő!!!!!!!!!!!!!Megtörténtek a választások!!!!!!!Már nem a k...a Gyurcsány a főnök aki mindenről tehet:)))”
 • 17. bekoantal 2010. június 12. 23:32
  „Én arra lennék kíváncsi, hogy az átadást követően hány hét elteltével (nem év, vagy hónap) fogja valamelyik közmű, avagy szolgáltató feldúrni az elkészült felületet, valami utólag felmerülő probléma kapcsán.”
 • 16. keletaru 2010. június 11. 21:26
  „Balotelli :-( Felelőség nélkül ,mert e település nem fejlődöt úgy mint a vezetőjeeeee meg a tanács adójaaaa ! Persze csak miattunk s értünk FELELŐSÉGGEL ! Ellenzéket is lezsirozták , hisz kenyeret adtak neki/-k vagy cégüknek ! Hát persze , hogy tanúlt a csávó kenyéradó gazdájától ! A jelenlegi helyi jobbik teljessen szabályellenes müködik saját szmsz -vel szemben , hisz a jelenlegi vezetője "érdekes"- sen került oda ! Így elszámoltatásról erős kétségeim vannak, helyi szinten ! Ámitás, ámitás, ámitás ! Sajna ez van , trükk és trükk ! Még hogy értünk ?! Üdv Kuci”
 • 15. Balotelli 2010. június 11. 21:12
  „Tanácsadó................vak vezet világtalant.”
 • 14. lapszemle 2010. június 11. 09:17
  „Az hogy a beruházással kapcsolatban minden információ a Polgármester és Tanácsadója birtokában van önmagáért beszél.”
 • 13. hank 2010. június 11. 00:11
  „Sziasztok!

  A mozi tényleg érdekes helyzet. Nagyon nagy kérdés, hogy van-e létjogosultsága egy pláza nagyságú előadásteremnek?

  A park tekintetében érdemes lenne máshonnan ötleteket meríteni: pl Siófok, Jókai park. Gyönyörű szép, szökőkút, kistó. .Tényleg jól néz ki.
  A Postaparkaban levő 15 millás mélyedésről meg ne is beszéljünk. Azt valaki jól elk*rta!
  Ilyennek nem szabadna megtörténnie.
  Én csak azt nem értem, hogy végül ki engedélyezte ezt a Postaparkban levő szörnyűséget és ki hagyta jóvá az egészet. Magyarul: ki a felelős érte?!

  Amúgy hiányolom, hogy nem sok design tervet láthattunk az egész milliárdos beruházásról.
  Jól hangzanak dolgok, a kérdés, hogy tényleg úgy lesz-e?
  Mert itt gyarkan átalakulnak a dolgok az idők folyamán. Ilyen pl. az EUROVELO kerékpárút a töltésen, ami a város alatti szakaszon elvesztette a kerékpárút táblát és a város nem is pótolta azt.

  Hank”
 • 12. keletaru 2010. június 10. 18:38
  „Reméljük e nagy beruházások elszámoltatáskor meglesz minden ???? Miattunk , értünk !! Üdv Kuci”
 • 11. Norbi56 2010. június 10. 18:16
  „4Angelnek néhány szomorú adat.
  17900 lakója van jelenleg Csongrádnak a rendszerváltás idején 21000 , valójában azonban csak kb 15000 mert életvitelszerűen a fiatalok és alsó középkorúak zöme már nem itt él. Budapest, Kecsemét, Szeged, és (nem)természetesen kölföld. Annak, hogy ide vannak bejelentve egyetlen előnye, hogy az SZJA szétosztásánál őket csongrádiként veszik figyelembe és így a város részesedik a jövedelmük utáni SZJA-ból ennek pesrsze van hátránya, mert a jövedelmüket nem itt költik el, tehát másokat nem juttatnak pótlólagos jövedelemhez .
  Sajnos nincsenek kellő számban munkahelyek, új vállakozás nem települt ide már egy évtizede(eltekintve a három multi áruházlánctól. ezek munkahely szaldója összeségében nulla, hiszen körülbelül annyi munkahely és kisvállakozás szünik meg miattuk, mint ahány főt fogalakoztatnak. Helyi beszálítóik tudomásom szerint nincsenek. Készült itt már minden foglkoztatási paktumtól, közfoglakoztatási tevig csak eredmény nem. Sajnos.
  Lett volna egy lehetőség az Üvegbeton, de azt nyilván politikai szűklátókörűség miatt nem itt, hanem majd Hódmezővásárhelyen gyártják.A kibocsátott kötvény jelentős hányadát korábban felhalmozott működési hiány finaszírozására fordította, ma pedig ott tart, hogy teljes egészében ilyen célra használta fel, vagy lesz kénytelen felhasználni, hiszen jelentős működési költségvetési hiányt görget maga előtt.
  Nem tudom mikor ült azon a téren amelyről most szó van. Sajnos ott télen hideg van és hó ,nyáron pedig forróság, árnyék pedig csak a reményeink szerint megmaradó és megújukó parkban lesz, viszont ott nincsen semmi. Ja lesz gördeszka pálya... az is valami...hangos, zajos...mellete nem ücsörögnék szívesen...talán Ön...ha ide látogat...”
 • 10. triniti 2010. június 10. 10:24
  „Ez a baj ebben a "K**va Országban" /Gyurcsány Ferenc:Öszöd/hogy a városokat vidékről, az országot pedig külföldről irányítják. Itt élünk, itt kell élnünk, itt kellene szülnünk, és itt kellene boldogulnunk. Határokat be, és nesze neked unio talpra állni. Még talán tudnánk. Nem sirámolni, hogy tönkrementek a varrodák, de van kínai, tönkrement a mezőgazdaság, de van egyiptomi, és spanyol paprika.
  Útálom azokat akik a karosszékből mondják meg mi legyen de egyébként tehetetlen bábuk, csak hangjuk van, és nagyon hangosak.”
 • 9. timoboll2 2010. június 10. 09:41
  „Kedves 4Angel!

  Jöjjön vissza a városba, és a téren elmajszolt fagyi után próbáljon meg munkahelyet találni!

  Nem fog menni!”
 • 8. 4Angel 2010. június 09. 21:22
  „Én nem Csongrádi vagyok de ott éltem 16 évvel ezelőtt, és én ürülök neki, hogy épül szépül a város !!!!

  Ne keseredjetek, el, mert ha kész lesz akkor milyen jó lesz oda kiülni a családdal, beszélgetni!
  Hogy ki mit kap részesül az mindegy lényeg értetek lesz!!”
 • 7. szkata40 2010. június 09. 20:20
  „Munkahelyet kellett volna teremteni nem pedig felfordulást csinálni a városba.A Mozinak nevezett hely ismételten kocsma lesz vagy betőlti majd a nevének megfelelő funkciót?Egy régebbi cikkben le volt irva mit kell teljesiteni a bérlőnek majd a 60 millából felujitott helyen.Ha nem teljesiti mi lesz vissza veszi a város ugy mint az IH-t?A szökőkút remélhetőleg szökőkút lesz és nem virágágyás mint a Posta előtti parkban.Kuci csodálom hogy nincs hozzáfűzni valód!!!!”
 • 6. azénéletem 2010. június 09. 18:53
  „A piaccal még az is problémám, hogy nem igazán lehet parkolni. Mi szombaton reggel intézzük a heti bevásárlást kövezzenek meg - autóval. Nem egyszerű parkolóhelyet találni!”
 • 5. Norbi56 2010. június 09. 16:16
  „Az hogy megszépül e azt nem tudom, hiszen a szép az egy szubjektív kategória. Nekem például a műanyag portrálok kifejezetten csúnyák... de hangsúlyozom, hogy nekem. Szerintem nem is illenek egy ilyen patinás környezetbe. A mozi úgy elhibázott beruházás ahogy van, s most olvasom, hogy a gördeszka pálya is a főtéren kap helyet( csendes szórakozás...persze nem fogja zavarni sem a galéria sem a mozi programjait...ha lesznek. Pl. Srasburgban vagy Freiburgban a piac van a templom körül. Délutánra eltakarítva. Itt is jobb helye lenne és adna valamiféle funkciót a templom körüli térnek. S adna valami kölönlegeset a sok egyforma alföldi város között.De persze ez is ízlés kérdése és az izlésen se nagyon illik vitatkozni. Mindenesetre a jelenlegi piacnál funkciójában és megvalósításában rosszabbat nehéz elképzelni. Áznak az árusok és a vevők is. S a kerítés Ronda! (ez is szubjektív). Érdekes, hogy ez nálunk megvalósítandó EU előírás máshol a fejlett Európában vajon miért nem csinálják meg? Nem vagyunk mi egy kissé szervilisek?. AZ hogy újjá épül az igaz. Az sem mellékes, hogy milyen áron. Drágán! S nem a csongrádiak hasznára, de ezt már korábban megírtam....”
 • 4. timoboll2 2010. június 09. 15:07
  „Apropó, a költségekről lesz valami elszámolás, mindenféle rosszindulat nélkül kérdezem...”
 • 3. timoboll2 2010. június 09. 14:58
  „izek, megelőztél!!”
 • 2. izek 2010. június 09. 12:59
  „választásra kész lesz, választásra kész lesz...”
 • 1. triniti 2010. június 09. 11:37
  „Just do it!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csibék a zsákban

Csongrád - Csirkelopással indult az ügy, de kiderült, hogy más is van a tolvaj rovásán... Tovább olvasom