Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Megújult a csanyi templom

Megújult, megszépült a csanyteleki Nepomuki Szent János-templom a Sapard-pályázaton nyert ötvenmillió forintból, amelyet mintegy tizenötmillióval kiegészített a Gyulay Endre vezette egyházmegye. A felújítási munkákat Valkai József tervezte és szervezte – a szakember ebben a községben született, most Szegeden él, és mérnöki irodája is a megyeszékhelyen van.
A megszépült Nepomuki Szent János-templom Fotó: Bálint Gyula György
A jelenlegi csanyteleki templom 165 éve épült, s bár többször javítgatták, az utóbbi évtizedben állapota kezdett veszélyessé válni. A község előző polgármestere megbízta Valkai Józsefet, készítse el a felújítási tervet, ez 1999-ben meg is történt. Ennek átdolgozott változatával pályáztak, sikerrel, és tavaly megkezdődött a munka. Szigetelték a felvizesedett falakat, megújult a homlokzat, a tetőszerkezet, a torony, a gömb, rajta a messze fénylő kereszttel. Közreműködött ebben az örökségvédelmi hivatal, a Sapard-iroda, a restaurátorok és több más szakember. Még a templom éjszakai megvilágítására is jutott pénz. A beruházás 65 millió forintba került, ebből 50 millió uniós forrás, a többit az egyházmegye biztosította.

– Gyulay Endre megyés püspök sokat segített, a teljes pénzügyi finanszírozás az ő vállát nyomta, mivel a pályázati pénzekhez utólag lehet hozzájutni – tudtuk meg a tervezőtől.

Amikor Veres János korábbi, s Forgó Henrik mai polgármester megkérte Valkai Józsefet, vegye kézbe a templomfelújítást, örömmel vállalta. Csanytelekhez való kötődését sohasem tagadta, rokonaival, barátaival, néhány iskolatársával ápolja a kapcsolatot. Vallásos nagyszülei nevelték föl, ebben a templomban keresztelték meg, itt volt elsőáldozó, itt bérmálkozott és kötött házasságot 1974-ben. Az ünnepi szentmisén mindezt elmesélte, amikor a falubelieknek beszámolt a beruházásról. Ha minden jól megy, a templom felújítása hamarosan tovább folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma este ad koncertet a fúvószenekar Csongrádon

Ma este a fennállása negyvenegyedik évébe lépő csongrádi fúvószenekar a Magyar Király díszteremben… Tovább olvasom