Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Megyei emlékérem Tóth Béla szobrásznak

Csongrád - A Csongrád Megyei Közgyűlés rendkívüli ülésén vehette át a csongrádi szobrász, Tóth Béla a Csongrád Megyéért Emlékérmet, amellyel eddigi munkásságát ismerték el. Megtalálhatók alkotásai – köztéri szobrok és domborművek – többek között Gyulán, Szegeden, Csongrádon és Ópusztaszeren.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

A decemberi rendkívüli ülésen, Magyar Annától, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökétől vehette át – öt társával együtt – Tóth Béla (72) szobrászművész a Csongrád Megyéért Emlékérmet. A budapesti származású, Csongrádon élő alkotó műveit valóban megtalálhatjuk – jelenlegi lakóhelyén kívül is – a megye szinte valamennyi településén, például Ópusztaszeren és Szegeden.

A megyeszékhelyen fellelhető alkotásai közül legnépszerűbb a Széchenyi téren lévő IV. Béla-szobor, amelyet fiával, Dáviddal együtt készített, az idő rövidsége miatt mintegy 4 és fél hónap alatt, naponta 12–15 órát dolgozva. A mű 1,5 tonnás, és a talapzattal együtt közel 8 méter magas, ez az utóbbi évtizedek legnagyobb hazai lovas szobra. A művész nagyon büszke és szeretettel emlékszik az 1956-os forradalom és szabadságharc szegedi indulását megörökítő MEFESZ-emlékművére. A legismertebb „terméke" megyén kívül, Gyulán, a vár előtt áll, a lovas szoborhoz ismert versenylova, Lucifer szolgált modellül, amelynek bátorságát, elszántságát igyekezett megörökíteni.

– Budapesti származású vagyok, de szüleim, nagyszüleim vidékiek voltak, a téli és tavaszi szüneteket, a nyarakat rendre utóbbiaknál töltöttem – mesélt a kezdetekről Tóth Béla. – Szerettem ott lenni, és ősszel nagyon rossz volt visszamenni a zajos, csörömpölős, bántó fényekkel „díszített" fővárosba. A művészeti gimnáziumba jártam, ahol Somogyi József volt a tanárom, és már akkor részt vehettem egy kiállításon két művemmel.

Megyei emlékérem Tóth Béla szobrásznak. Fotó: DM/DV (galéria)
Csongrádra 1980-ban került, ekkor avatták Kubikos című szobrát, amely a XIX. és a XX. század kubikosmozgalmainak állít emléket. Akkor mondták neki: itt a helye, költözzön a városba, műhelyet is ajánlottak neki. Akkor éppen Budapesten, a lóversenypályán, egy istállóban dolgozott a Kincsem- szobron. Elfogadta az invitálást, azóta a városban él, és természetesen Csongrádon tekinthető meg a legtöbb szobra, emlék- és domborműve.

– Mindig vannak terveim, amelyeket szeretnék megvalósítani, megmintázni. És azt is óhajtanám, ha újra olyan világban élhetnénk, amikor nem kell „ezerszer" megfontolni, mit mondunk – nehogy betörjön a fejünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 magyar mester Csongrádon

- Közel 40 kitűnő művet tudunk bemutatni a látogatóknak. Ilyen kaliberű kiállítás Csongrádon eddig még nem volt, de információim szerint a környéken sem - fogalmazott a Tari László Múzeum igazgatója, Illés Péter. Tovább olvasom