Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Mellőzöttnek érzik magukat a bokrosiak

Csongrád - A bokrosiak szorgalmas emberek, boldogulni szeretnének, itt alig kell segélyt fizetni. Az ígéretekkel ellentétben részönkormányzatunk sem lett. Az önálló településsé válás az egyetlen megoldás – jelentette ki a bokrosi falugyűlés szervezője.
– Mennyi pénzzel járul hozzá Bokros Csongrád kasszájához? Mi lesz az iskolával, van-e jövője? Profitálhatunk-e abból, hogy az állateledelgyár több mint 40 országba viszi a falu hírét? – többek között ilyen kérdések is felmerültek azon a péntek esti fórumon, amelyet Csongrád-Bokroson tartottak. Az összejövetelt egy helyi gazda, Balogh János szervezte.

Néhány évvel ezelőtt ő kezdeményezte a városrész önállósodását, ez az ötlet most ismét felvetődött az alig ezerlelkes településrészen. Az esetről, amely felborzolta a kedélyeket, lapunk is írt. Az egyetlen helybeli, hosszú ideje a kereskedelemből élő pályázó nem nyithat nemzeti dohányboltot. A bokrosiak úgy érzik, ez az eset azt példázza: nem veszik őket komolyan, nem számítanak a város szempontjából. Ilyen és hasonló sérelmek megvitatására gyűltek össze.

– Megoldottuk a belvízmentesítést, 40 milliós pályázati pénzből idősek nappali ellátó intézményét hozzuk létre – utasította vissza a körzet képviselője, Csongrád alpolgármestere, Gyovai Gáspár azokat a vádakat, amelyek szerint az elmúlt 3 évben Bokroson semmi nem történt. – Az állateledelgyár 240 millió forint iparűzési adót fizetett legutóbb, de hogy mennyit költünk Bokrosra, ezt nem lehetne pontosan megmondani. Az a pletyka pedig, hogy az iskolát be akarjuk zárni, egyszerűen hazugság – mondta Kőrösi Tibor polgármester. Azt is hangsúlyozta: őt is meglepte a dohányboltpályázat körüli botrány, a helyi pályázók személyéről nem tudott, az eljárás felháborította.

– A bokrosiak szorgalmas emberek, boldogulni szeretnének, itt alig kell segélyt fizetni. Az előző leválási törekvés meghiúsult, de a választás után megígérték, hogy legalább lesz részönkormányzatunk, és akkor évi mintegy 25 millió forinttal saját belátásunk szerint gazdálkodhatunk. Ebből sem lett semmi, a „majdokkal" már tele van a padlás – tolmácsolta a helybeliek aggályait Balogh János. Azt is hozzátette, hogy a helyi képviselő 3 éve egyetlen fogadóórát sem tartott Bokroson, nem érzik, hogy értük dolgozna, legjobb lenne, ha lemondana. Erről Gyovai Gáspár a fórum után úgy nyilatkozott lapunk munkatársának: nem ért egyet ezekkel a gondolatokkal.

Az önálló településsé válás az egyetlen megoldás, jelentette ki Balogh. Előbb gondolják át, nézzenek utána a jogszabályi lehetőségeknek, csillapította a kedélyeket Kőrösi Tibor. Szót kért a fórumon Csongrád korábbi polgármestere, Bedő Tamás is. Úgy fogalmazott, hogy szem előtt kell tartani: a két településrész egymásra van utalva. A találkozó után Balogh János kérdésünkre megerősítette: tájékozódik a törvényekről, és ha azokat megfelelőnek látja, újra hozzáfog a leválási procedúrához.

Olvasóink írták

 • 5. Norbi56 2013. május 28. 17:03
  „Az a baj, hogy a csongrádiak többsége is mellőzöttnek érzi magát. Mellőzöttnek érzik magukat a háziorvosok, mellőzöttnek érzik magukat a pedagógusok, hiszen ezeknek az átalakításoknak inkább elszenvedőik, mint aktív alakítóik. Mellőzöttek az elmenekülők, és általában mellőzöttek azok akiknek négyévente a csillagokat is lehazudják a voksaikért , de csak addig!
  Éppen úgy nem kíváncsiak a "hatalmon" lévők a Csongrád város belterületén lakok véleményére, mint a bokrosiakéra. Éppen úgy állítanak dolgokat a csongrádiak megkérdezése nélkül, sorolhatnám a kerékpárutakat, az elkerülő utat, a fürdő beruházást(?) - megjegyzem nagy a csend körülötte- az egészségügyi ellátás privatizációját, a járási rendszer kialakítását, a vezetőkiválasztást , a sebességkorlátozásokat és az iskolaépületek körüli közlekedési és parkolási mizériákat, vagy éppen a közüzemi díjak megállapítását. Mindig a saját pillanatnyi érdekeik szerint interpretálva a dolgokat, sikerjelentéseket pufogtatva. Szóval, nem csak Magyarország teljesít jobban de Csongrád is ! Éppen olyan mellőzöttek, kioktatandó felesleges díszletek vagyunk a hatalom egyes szereplői számára mint a most lázadó bokrosiak !”
 • 4. hank 2013. május 27. 18:28
  „Mármint jutna az önálló település fenntartására a 240 millából.”
 • 3. hank 2013. május 27. 18:27
  „Akkor is le szeretne válni Csongrádról Bokros, ha esetleg nem lenne Mars gyár? Kétlem.
  Az egész arról szól, hogy jól jönne 240 millió Ft iparűzési adó.

  Csak halkan jegyzem meg, hogy a bokrosiakat annyira érdekelte eddig is (1 kivétellel), hogy önálósodjanak, hogy még arra sem tudtak ügyelni, hogy a bokros.hu domain név valaki helyi ember kezében maradjon.
  Volt egy lelkes ember, aki ezt ápolta, de sajnos már nincs közöttünk. Utána senki sem volt aki ezt folytatta volna.
  Tudom, 240 milliooból jutna egy 5000 Ft-os név parkolóból való megvásárolására, mely érhet pár milliót.

  Bocsánat a kritikus szavakért, de ez csak az igazság.
  Csongrád adta a helyet, az adókedvezményt amikor idetelepült a gyár és hosszútávon gondolkodtak.
  Piroskaváros sem kér miliookat mert ott van az ipari park. Részönkormányzatuk sincsen.
  Egyébként a járások is arról szólnak, hogy összevonás, takarékosság. Felesleges ebben a gazdasági helyzetben önállósodni, igaz, a 240millából tuti jutna.

  Hank”
 • 2. Turul2 2013. május 27. 16:53
  „Tisztelt fenyő!
  Teljesen igaza van,és amit leírt azt remélem sokan fogják olvasni!A következő választáson az eszükbe jut az írása,és végre olyan embert választanak aki esetleg ért valamihez(gazdálkodás,irányítás,találékonyság,piac,ötlet............).Tessék felfogni,hogy nem tanárokat, ügyvédeket és jogászokat kell a város vezetőjének választani(nekik is meg van a helyük,van feladatuk).
  Kioktatásból és arroganciából már kaptunk ízelítőt!!!Elég volt köszönjük!”
 • 1. fenyő 2013. május 27. 14:28
  „Szereptévesztésben volt a polgármester úr, mivel nem nyelvtan órára hivták tanárként, hanem a szorgalmas bokrosi választók hívták falugyűlésre. Ez a lekezelő stílus annál is inkább méltatlan, mivel magasan képzett, doktori címmel rendelkező emberről van szó.( Az arrogancia nem ezt látszik igazolni.)
  Időszerű lenne azon elgondolkodni, hogy egészen mást jelent tanárként órát tartani és mást jelent polgármesterként várost vezetni. Annyiban azért megegyezik a két szerepkör, hogy sem a diákot, sem a választópolgárt nem lehet megalázni, még akkor sem, ha nem minden esetben fogalmaz helyesen.
  Sokan készültek miértekkel, de ilyen bevezetés után úgy döntöttek, nem teszik fel kérdéseiket, mivel számíthattak rá, hogy érdemi válaszok helyett nyelvtani kiigazítást kaptak volna.
  Az egyszerű, szorgalmas bokrosiak világos, közérthető válaszokra számítottak egy "magasan képzett" városvezetőtől, nem pedig lekezelő kioktatást. Abban az esetben, ha ez az indítás céltudatos volt, azért, hogy elvegye a kedvét a további kérdezősködőknek, akkor még inkább elítélendő egy vezető részéről, de valljuk be, eredményes is volt. Meddig lesz az ?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha én rózsa volnék - kiállítás népi viseletekből

Forgó Edit viseletkészítő és az Alföld Néptáncegyüttes művészeti vezetőjének munkáiból nyílt… Tovább olvasom