Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Menekülnének a csongrádi putriból

Noha Ferkovics Jakab nyáron egy összkomfortos bérlakáshoz jutott Csongrádon, nem oldódott meg a családja lakhatási problémája, mert a roma férfi egy ígéretért cserébe lemondott a bérlakásról.
Nem sokáig örülhetett Ferkovics Jakab összkomfortos bérlakásának. Most úgy tűnik, nem szabadulnak az alsóvárosi putriból. Fotó: Bíró Dániel
Nem sokáig örülhetett Ferkovics Jakab összkomfortos bérlakásának. A csongrádi Rigó Sándor utca egyik vályogviskójában hetedmagával élő roma családapa úgy érzi, sok-sok ígéret után újra hoppon maradt. Júniusban beszámoltunk arról, hogy egy költségelvű bérlakás megpályáztatása miatt kisebb botrány robbant ki az önkormányzat városgazdasági bizottságában. Egyesek faji megkülönbözetésről, mások kampányfogásról beszéltek annak kapcsán, hogy – bár Ferkovics Jakab ígérte a legtöbb pénzt, és a gyermekek számát tekintve is őt illette volna meg a Fő utcai lakás – a grémium nem adta oda a cigány férfinak a lakhatási jogot. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy május 24-én egyszer már döntött arról a bizottság, hogy ki kaphatja meg az ingatlant, de közvetlenül a szavazás után – szociális indokokra hivatkozva – új pályázat kiírásáról határozott a testület. Ekkor iratkozott föl a pályázók közé Ferkovics Jakab.

Miután lapunk is megszellőztette az érthetetlennek tűnő, eredmény nélkül zárult bizottsági döntést, a grémium újból összeült, és sokadik nekifutásra a roma férfinak adta a bérlakást. Azonban még mielőtt a családapa hozzákezdhetett volna a szedelőzködéshez, információink szerint a városvezetők azzal keresték meg őt, hogy mondjon le lakhatási jogosultságáról, és ha a neki járó támogatásokból nem sikerül házat vennie, cserébe segítenek neki megfelelő otthont találni. A polgármesteri aláírással ellátott megállapodás úgy szólt, hogy Bedő Tamás „kötelezettséget vállal arra, hogy az önkormányzat minden lehetséges segítséget megad annak érdekében, hogy Ferkovics Jakab lakhatási gondja lakásvásárlással vagy határozatlan idejű lakásbérleti jogviszony létesítésével megoldást nyerjen."

– Ígértek fűt-fát, és bokornak néztek – mondta lapunknak elkeseredetten Ferkovics Jakab. Hozzátette, a belvízkárokért járó és az első lakáshoz jutást segítő, valamint a félszocpol támogatást is igénybe kívánta venni a lakásvásárláshoz, de amikor talált olyan házat Csongrádon, ami megfelelt, az eladók visszakoztak. Szerinte a származása miatt hiúsult meg mindannyiszor az adásvétel. Most megint ott tartunk – mondta –, hogy a hivatalnál alsóvárosi lakást ígérnek nekünk, holott éppen azért mondtam le a Fő utcai bérlakásról, hogy végre elmehessünk innen.
– Ferkovics Jakab azért mondott le a költségelvű bérlakás lakhatási jogáról, mert az általa ajánlott pénz lakbérként csak határozott időre, alig három évre lett volna elegendő, ő viszont inkább saját tulajdonú házat akart, aminek megszerzéséhez eddig mi minden segítséget megadtunk – nyilatkozta lapunknak a csongrádi polgármester. Bedő Tamás kitért arra is, hogy megállapodásuk határideje csak szeptember 20-án jár le, addig pedig rendezhetik a helyzetet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi paktum a foglalkoztatásért

Csongrádon paktumot kötöttek a foglalkoztatásban érdekelt felek: idén felmérik a munkaadók igényeit,… Tovább olvasom