Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Mérleg a belvízvédekezésről

Csongrád megye - Több mint 10 millió forintot költöttek eddig a belvíz elleni védekezésre a Csongrádi kistérségben. Csanytelek ingyen kapott kölcsön egy munkagépet is, ami csatornát ás a községben.
A tavaly decemberi belvíz 9 házat tett lakhatatlanná Csanyteleken, több megsérült. A védekezés eddig 7,5 millió forintjába került a községnek. – A kiadás miatt a piac építésére tavaly megnyert pályázat megvalósítása valószínűleg csúszni fog – ugyanis nem tudjuk, hogy a belvízi védekezésre költött pénzt mikor kapjuk meg a vis maior alapból – mondta lapunknak Forgó Henrik polgármester. A jelenlegi, első fokú belvízi védekezésben napi 4 órában közmunkások dolgoznak.

Csanyteleken a védekezés 7,5 milliójába került a községnek. Fotó: Segesvári Csaba
Csanyteleken a védekezés 7,5 milliójába került a községnek.
Fotó: Segesvári Csaba

A belvíztől kevésbé sújtott Felgyőn 200 ezer forintba került eddig a védekezés. A településen jelenleg is első fokú készültség van érvényben – tudtuk meg Szabóné Berkes Etelka alpolgármestertől. A kistelepülésen inkább a külterületeken okozott gondot a belvíz. Tömörkényen is a külterületen okozott nagyobb károkat, itt egy lakott tanya is összedőlt, szerencsére az ott élőket ezt megelőzően már kitelepítették. Bánfi Sándor polgármestertől megtudtuk, a víz által megrongált, használaton kívüli melléképületeket nem számolták a károk közé, így azt az ólat sem, amelynek tulajdonosa nemrég kérte a hivatalt, hogy bontsák le azt építményt. A polgármester szerint a veszély még nem múlt el, akár 5–6 külterületen lévő, annak idején mindenféle alap nélkül felhúzott ház is összedőlhet. A védekezés során eddig csak az üzemanyagra 2 millió 764 ezer forintot költöttek, s ehhez járult hozzá a közmunkások és hivatali dolgozók munkája.

Segítség Szegedről

Csanyteleken, a Szegedi út végén csatornát ásnának, a sár miatt azonban elakadt a kotrógép. A polgármester elmondta, hogy a gépet a szegedi Dózer-Ép Kft. ajánlotta fel. – Felhívott az ügyvezető, Kovács János, aki emberrel, megtankolva az önkormányzat segítségére adta a gépet – immár három hete – mesélt az ajándékról a településvezető. A belvízvédekezést a Csongrád és Környéke Vízgazdálkodási Társulat is segítette – szakembereket és gépeket biztosítottak korábban az ideiglenes csatornák kiméréséhez, megnyitásához.

Olvasóink írták

 • 2. Elnyomott.1 2011. február 26. 21:00
  „BBCS-nek. www.Csongrád.hu. link gyűjtemény/Csongrád fórum.”
 • 1. BBCS 2011. február 25. 17:22
  „Úgy tűnik, hozzá kell szoknunk a vízhez.
  Ha esetleg nem tűnt volna fel az illetékeseknek, kb. 10 centis hó hullott 2 nap alatt.
  Akinek olyan érzése van, hogy a kotrógépek az ő parancsára várnak, kérem, adja ki végre.
  Nem hiszem, hogy bárhol előfordul, hogy "fütyülnek" a hóra, csak Csongrádon.
  Persze igazán szép a város a fehér köntösben, de EBBŐL IS VÍZ LESZ !!!!!!

  Az Önkormányzat lapján nincs lehetőség vélemény elmondására, ezért választottam ezt az utat.
  A város egyetlen útján nem volt eddig (ezen a télen) hóeltakarítás!!!!! Szégyen, méghozzá veszélyes szégyen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor József grafitrajzai a Towerről - Hollóházára és a Zsolnay gyárba is hívták

Csanytelek - Már gyermekkorában tehetségesen rajzolt, később hívták a Hollóházi Porcelángyárba is,… Tovább olvasom