Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Mézturistákat várnak Csongrádra

A bioméhészek is bekapcsolódnak a turizmusba Csongrádon: programokat szerveznek a természetbarát módon termesztett élelmiszerek híveinek. Lesz mézkóstolás, és az is kiderül a tanyalátogatásokon, miért szép ez a szakma.
Aki jó mézet akar enni, az keressen olyan termelőt, aki természetes körülmények között legelteti méheit. Csongrádon is, az ország más részein is vannak ilyen területek. Novák János, az egyesület méhész önképző körének vezetője szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni: a magyar méz hungaricum, a biogazdák csak ezzel a kiváló minőségű termékkel tudnak versenyezni a külföldről behozottakkal.

Lakatos Jenő bioméhész, az egyesület örökmozgó szervezője azt vallja, hogy a biogazdáknak nem elég természetes körülmények között termelni: szervezniük is kell azok táborát, akik egészségesen akarnak étkezni. A csongrádi napokon az idén kiállítással és termékkóstolóval vesznek részt.

Lakatos Jenő magára vállalta a mézturizmus szervezését. Nagyréti tanyáján, mely a fahídtól gyalogosan tíz perc alatt megközelíthető, tízfős csoportokat – előzetes bejelentkezéssel – szívesen fogad. Rajta kívül még négyen fölkészültek erre.

Szeretné, ha minél több fiatalnak mutathatná meg, hogy miként kell gondozni a méhcsaládokat, az ember hogyan szerzi meg a mézet a kaptárból. Jó lenne sokaknak elmondani a méhkaptárak közelében, hogy ez nemcsak szép, de hasznos időtöltés is. Nem marad el a mézkóstolás sem, s lehet vásárolni is.

A tanyai vendéglátáshoz csatlakozó mézturizmus egy lehetőség a sok közül, mellyel a gazda az általa megtermelt ennivalót helyben értékesítheti. Sebő László nyugalmazott tanár az idén is több kerékpártúrát szervez a tanyákra. Simmer Sándor fafaragó saját tanyáján győzi meg ifjú és idősebb látogatóit, hogy teljes életet lehet élni a természettel összhangban. Lajos János gátéri biogazda élő skanzenben akarja bemutatni a múltbeli gazdálkodók szerszámait, tárgyait. Lantos Ferenc szentesi agrármérnök a kamratúrákban lát fantáziát, s a szentesi tájkörzet kiváló zöldségeiben, melyek Szalva Péter kutató révén váltak közismertté.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályos engedéllyel nyakazták le a fákat

Szabályos engedéllyel vágták ki, illetve nyesték meg a Körös-toroki fákat. A természetvédők szerint… Tovább olvasom