Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Minden fillért fognak a városban

Szigorú és fegyelmezett működésre sarkallja a csongrádi intézményeket az önkormányzat 2006-os költségvetési tervezete, amely 3,67 milliárdos főösszeggel és 287 milliós működési célú hitellel számol. Az iskolai gyereklétszám, illetve a helyi adóbevétel-csökkenés bonyolította a büdzsé előkészítését.
Ilyen intézményszerkezetre ilyen költségvetést lehet összeállítani – hangsúlyozta a tervezet előkészítése során Bedő Tamás polgármester. A képviselő-testület pénteken dönt arról, hogy megfelelőnek találja-e a 3,67 milliárdos főösszegű 2006-os csongrádi költségvetési tervezetet, amelyben 287 milliós működési hiánnyal számolnak erre az évre. A városvezetés – többek között – pozitívumnak tartja, hogy az intézmények kötelező feladatainak ellátása nincs veszélyben, az étkezési hozzájárulásra lesz fedezet, szerepel előirányzat a panelprogramra és a 451-es út évek óta hiányzó átereszére. Ugyanakkor a büdzsé előkészítését bonyolította, hogy tavaly az
iparűzésiadó-bevétel százmillióval elmaradt a tervezettől, az iskolai gyereklétszám jelentős csökkenése pedig az állami normatívákból várt pénzösszeget karcsúsítja 2006-ban.

A szorult helyzetet igazolja, hogy az intézmények beruházási, felújítási és egyéb egyszeri feladataira mindössze 8,5 milliót különítettek el idén, a város sportjára 24 millió fordítható, a közművelődés szakmai feladataira egymillió jut, helyi média támogatására pedig mindent egybevetve 26 millió forintot terveztek.

A teljes, 3,67 milliárdos kiadási oldal egyébként 14,5 százalékkal magasabb, mint az előző esztendőben. Ezen belül 2,76 milliárd – azaz, a költségvetés mintegy 75 százaléka – a város, az intézményhálózat üzemeltetését, a különböző támogatások fedezetét szolgálja. Beruházásra és felújításokra közel 900 milliót, hiteltörlesztésre és kamatfizetésre pedig több mint százmilliót kell Csongrádnak elkülöníteni. Tartalékot csupán hétmillió forint képez.

Bedő Tamás úgy véli, el kell gondolkodni, hogy a jelenlegi intézményszerkezetben kell-e tovább működtetni a várost. Kiss Péter, a pénzügyi bizottság elnöke ennél sarkosabban fogalmazott: szerinte egy-két éven belül kardinális változtatásokra lesz szükség ezen a területen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Testvért kaptak Csongrádon

Nem kérnek a Nagy Testvérből a Zöldfa utcaiak. Szerintük a börtönökben szokás biztonsági kamerát… Tovább olvasom