Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Minden nap torna a csongrádi gimiseknek

Csongrád - Az ország középiskolái közül elsőként a csongrádi Batsányi János gimnáziumban vezetik be a mindennapos testnevelést. Az iskola ezért sporteszközöket kapott ajándékba a megyei önkormányzattól – a csomagot Czene Attila adta át a tegnapi évnyitón.
Csongrádon teszteli a kormány, milyen fogadtatásra lelhet, és milyen eredményeket hozhat a hazai középiskolákban, ha ott is bevezetik a mindennapos testnevelést. Tegnap a Batsányi János gimnázium tanévnyitó ünnepségén Kőrösi Tibor, a helyi középiskolákat tömörítő Csongrádi Oktatási Központ igazgatója jelentette be, hogy az országban elsőként náluk indítják el ezt a programot. A 9. évfolyam lesz a kísérleti alany, nekik heti 5 testnevelésórán kell részt venniük ebben a tanévben.

– A felnövekvő nemzedéket szolgálja ez a kezdeményezés. Boldog és egészséges ifjúságot szeretnénk nevelni – fogalmazott Kőrösi Tibor. Az iskola 15 sportágat tervez felvenni a választható délutáni foglalkozások közé, a minél szélesebb kínálat érdekében együttműködnek majd a helyi sportegyesületekkel is. Az igazgató hozzátette, a megnövekedett óraszámok többmilliós költségeit a fenntartó megyei önkormányzat állja, sőt a tárgyi feltételek javítása érdekében közel 800 ezer forint értékű – sporteszközökből álló – csomagot kap a gimnázium.

A sportszereket Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke és Czene Attila sportért felelős államtitkár adta át a diákoknak. Az olimpikon politikus azt kérte a szülőktől, ne féltsék gyermekeiket, mert nem fáradtabbak, hanem fittebbek lesznek a mindennapos testmozgástól. Kiemelte, a csongrádi gimisek példája számára referencia lesz, az itteni tapasztalatokat csokorba gyűjtve terjeszti a kormány elé, hogy még szélesebb körben bontakozhasson ki a sport és az egészséges életmód jótékony hatása.

Olvasóink írták

 • 19. monster82 2010. szeptember 06. 11:09
  „Szerintem nagyon jó ötlet hogy a középiskolásokat is megmozgatják... A legtöbb diák magától úgyse fog eljárni valamilyen sportot űzni. Így legalább ingyen "sportolhatnak". Ezt jó dolognak tartom Kőrösi részéről.”
 • 18. Isten88 2010. szeptember 03. 20:13
  „17. azénéletem:
  Követendő a példád, de sajnos minél jobban tiltanak valamit, annál jobban akarja az ember.”
 • 17. azénéletem 2010. szeptember 03. 18:52
  „Elmúltam 18 - régen. Ezek az üldöztetések arra sarkalltak, hogy letegyem a cigarettát. Nem bántam meg. Már nem is telne rá! A tanárok nagy része is letette - példát mutatnak a tanulóknak. vagy nekik sem telik rá. Két három tanár jár a dohányzóba.
  Én nagyon nem szeretném, ha a házam előtt a fél gimnázium diákjai dohányoznának.
  A mozgást meg majcsak kibirják a diákok!”
 • 16. Isten88 2010. szeptember 03. 17:51
  „15. azénéletem:
  Amikor Én voltam BJG-s, akkor egyetlen 15 perces szünet volt, a későbbiekben egy sem. Mikor kérdeztük, hogy a Maximálba miért nem lehet átmenni, azt a "választ" kaptuk, hogy járjunk a sulibüfébe. De valóban, hogy miért nem lehet a Maximálba átjárni, sose tudtuk meg.
  A dohányzásellenesség nálunk kezdődött még el. Mikor oda jártam, első években tele volt a dohányzásra kialakított terület. Aztán jött ez az EU-s szabály, hogy márpedig 18 év alatt nem dohányozhat senki iskolai területen (egy másik helyi középiskolában idén rombolták le a diákok dohányzására kialakított helyet). 18 éves lettem, de az iskola területén akkor sem dohányozhattam (volna, mert nem élek vele, csak érdekelnek a tanár-diák közti lehetőségek eltérései). Itt nem értettem, hogy miért nem dohányozhatnék, ha egyszer 18 éven felüli vagyok. A tanároknak kellene példát mutatni. Ahogy megszólalt a csöngő, egyből tele lett a tanárok részére kialakított dohányzó. Amellett a gyerek miért nem dohányozhat(ott) az iskola mellett lévő utcában? Ezt sem értettem. Például, ha egy tanár meglátta volna, hogy a BJG egy diákja a templom előtti téren dohányzik, azt egyből megrovásban részesítették volna. Pedig köze nincs már az intézményhez.
  Még egyszer kiemelném, hogy Én nem dohányzok, csak érdekelt akkor is már a téma.
  Kicsit elkanyarodott a téma az eredetitől. Visszatérve, szerintem nem csak az iskola érdeme a vidáman odajáró fiatalok, hanem az ott kialakult diákközösségé. Persze, egy-két tanárral élvezet az óra. Sajnos Kőrösi tanár úrhoz órai keretek közt csak egyszer volt szerencsém, de annyira interaktívan sikerült órát tartania mindenféle modern eszköz nélkül, hogy a mai napig emlékszem még arra az órára. Szóval a megszólalásom nem ellene szól, hanem a szigorítások ellen - bár tudom, értelmetlen.
  További jó tesizést, az idei évet bírjátok ki, jövőre valószínű már nem kell. :)”
 • 15. azénéletem 2010. szeptember 03. 15:25
  „Isten/88/-nel modortalanság vitatkozni, ezért csendben jegyzem meg, hogy az első három "überhosszú" szünet 15 percesre módosult. Egy rövid zuhany lehet, hogy belefér. A Maxiba szerintem azért nem mehetnek át a tanulók, mert komolyan veszi az iskola vezetése a dohányzási tilalmat. Szabályok igenis léteznek az élet minden területén, amiket illik vagy kötelező betartani. Az meg, hogy fapofákat akarnának nevelni a gimnáziumban egyszerűen visszautasítom. Én azt látom, hogy a tanulók egy része szivesen tölti az idejét az iskolában akkor is, ha már hazamenetne. Nem nagyon akar otthon "szocializálódni". Még csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy nem vagyok a tantestület tagja, de van alkalmam ezeket a dolgokat látni!”
 • 14. piccola 2010. szeptember 03. 10:59
  „hát nem tudom, 18 évesen nekünk már nem hiányzott a mindennapi tesióra...”
 • 13. nandor002 2010. szeptember 02. 21:47
  „Körösi Tibiből jó polgármester lesz!”
 • 12. zolee0001 2010. szeptember 02. 21:46
  „Körösi tönkre veri Bedőt!”
 • 11. keletaru 2010. szeptember 02. 19:50
  „Balotelli:-)" Régi pufajkások " még mindig erősek más színekben . Pedig mennyi szín volt már rajt/-uk , s még mindig hisznek nekik nem látják az egyes itt lakók mit tettek "ezek" vagy nem akarnak felébredni , padig nagyon soknak az unokája már idegen honban nő fel , szégyen ezek meg itthon tapsolnak a multiknak !!! SZÉGYEN !!! Üdv Kuci”
 • 10. Isten88 2010. szeptember 02. 19:17
  „Kommunizmus visszatér.
  Szegényeknek így is van elég bajuk, napi 6-7 óra. Ezzel együtt már napi 7-8 óra lett. Hazamennek, megcsinálják a házit, mert persze az is kell, és jé, este 10 óra lett. Kelnek, reggel iskola, délután 2-3 körül hazatalálnak, majd házi feladat és alvás. Szocializálódni semmi idejük nem maradt.
  Ehhez még hozzáadódik, hogy ha a tesivel kezdődik a napuk, akkor büdösen kell végig ülniük az egész napot, mert az überhosszú 10 perces szünetben lefürdeni képtelenség - amellett, hogy a régi épületben még lehetőség sincs a kúltúrált tusolásra, mert a fiú öltöző átjáróház. Ha meg késel a következő óráról, akkor igazolatlan, mert kommunizmus van, és hogy képzeled, hogy nem ülöd/állod végig, amíg az osztály felelőse végig mondja a szokásos órakezdő "XY tanárnak tisztelettel jelente, az osztály létszáma ab, hiányzik Józsika, Pistike, Marika".
  Már a szomszédos boltba sem mehetnek át (Maxi), mert osztályfőnöki figyelmeztetés jár már azért is, ha csak ránézel a külvilágra. Ha meg netán nevetsz egy kicsit, egyből "mit nevetsz, ne nevess" van a tanárok részéről, vagyis legyél fapofa, szürke, szomorú. "Boldog és egészséges ifjúságot szeretnénk nevelni..." - akkor most itt egy nagy WTF van.”
 • 9. anonymus93616 2010. szeptember 02. 18:17
  „ugyanmár... nem akarom megnevezni,hogy kitől,de azt hallottam egy illetékestől,hogy jövőre már valószínűleg megszűnik ez,mert nem lesz rá pénz.
  Egyértelműen csak a kampány kedvéért van ez.”
 • 8. triniti 2010. szeptember 02. 15:49
  „96 -98 ban még 5 tesióra volt, valahol lemaradtam, hogy ezt az óraszámot levették. Persze ez úgy állt össze hogy hétfőn 2, és asszem csütörtökön 2 vagy valahogy így. Én imádtam, mert hétfőként úszás volt, de a 36 os osztály 18 lányából csupán csak 4-en voltunk hajlandóak részt venni az órán.És ez a futással sem volt másként...”
 • 7. kabsij 2010. szeptember 02. 08:22
  „Na végre egy jó intézkedés. Anno, amikor én is középiskolás voltam, én szerettem volna mindennap sportolni, de nem lehetett, testnevelés óránk meg heti egyszer volt, ha nem maradt el.”
 • 6. 1éniség 2010. szeptember 01. 23:31
  „Most az internetkorszakban különösen fontos, hogy minden nap mozogjanak a gyerekek.
  Régen délután lementek a grundra focizni, ma leülnek a számítógép elé, mint most én.
  Szerintem az is fontos lenne, hogy olyan játékos, változatos tesiórák legyenek, amelyeken a gyerekek megszeretik a mozgást, a sportot!”
 • 5. KolompárRómeó 2010. szeptember 01. 17:32
  „Nem torna, hanem testnevelés. Nem mindegy.”
 • 4. slyboy79 2010. szeptember 01. 16:14
  „Szerintem meg rohadt jó kezdeményezés. Nyílván kampányfogás, hisz a vak is látja, de ha beválik, akkor lehethogy mozgalmat indít el. Nekem mint sportoló nagyon tetszik az ötlet, az ilyen apróságokkal tudjuk visszanyerni népünk tekintélyét a világban.
  Milyen rohadt jó érzés lenne, ha minden magyar ifjú kisportolt, legalábbis egészséges külsejű lenne, és a világ minden táján arról beszélnének, hogy a magyaroknál mindenki sportol.
  Ettől nem lesz több munkahely, mittudomén mi, de elindíthat egy szép mozgalmat!!!!”
 • 3. Balotelli 2010. szeptember 01. 15:34
  „Ki az a Magyar Anna? Indul a körzetemben a helyi választásokon? Nem. Viszont indul a szomszédom Attila, meg a másik utcából a volt tűzoltó,és a vendéglős is. Akkor meg......ki nem...”
 • 2. Asti 2010. szeptember 01. 11:36
  „Igaza van izek fórumos társamnak, és csak annyival egésziteném ki, hogy ez egy kampányfogás! Vajon Magyar Anna miért nem akkor jött segíteni Csongrádra, amikor kiderült, hogy a Piroskavárosi általános iskola felújítása a kivitelező miatt félbeszakadt. Megitélésem szerint az iskola felújjítása sokkal fontosabb mint a gimnáziumi testneveléshez szükséges sporteszközök -kampányterv szerinti -, átadása.”
 • 1. izek 2010. szeptember 01. 10:20
  „tudom, hogy nem értek hozzá, de szerintem a testnevelést, a mozgásra való szoktatást nem feltétlenül gimnáziumban kellene elkezdeni, hanem az általános iskolákban. ja hogy kevesebb gimi van, mint ált. isk., ráadásul előbbiek jó eséllyel rendelkeznek megfelelő teremmel? nos, így meg sikerként lehet elkönyvelni...
  pozitív viszont, hogy valahol elkezdik...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját gyümölcseit kínálja

Felgyő - Saját termesztésű gyümölcseit árusítja nap mint nap a felgyői kispiacon Szabó Imre és… Tovább olvasom