Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Mindenki felújítaná, csak az állam nem

Csongrád - Eldőlt: most nem jut pénz Magyarország költségvetéséből a csongrádi Öregszőlők útjának rendbetételére – pedig 3 kilométeren ez védi a várost az árvíztől. Az önkormányzat szívesen pályázna a fölújításhoz szükséges pénzre, de nem teheti: a lerobbant, megsüllyedt út nem az övé, hanem az államé.
Három kilométeren át árvízvédelmi fővonalnak számít a csongrádi Öregszőlők útja. Ez azt jelenti, hogy a gát után egy darabon ez védi Csongrádot a Tiszától. Mivel alacsonyabb, mint a gát, 2006-ban, az árvíz idején ezen a helyen több sorban rakott homokzsákokkal kellett magasítani, hogy elérjék a kellő magasságot. Ezután tervet is készíttettek Csongrádon az út szélesítésére, felújítására, és szintjének megemelésére.

– Mi pályáznánk az út rendbetételére, de nem tehetjük, mert nem önkormányzati, hanem állami tulajdonban áll, és ilyen út rendbetételére csak akkor vállalkozhatnánk, ha belterületen vezetne át. Várni kell egy megfelelő pályázati kiírásig – felelte kérdésünkre Bedő Tamás polgármester.

Az Öregszőlők útja az államé: töltése megsüllyedt, aszfaltja pusztul. Archív fotó: Tésik Attila
Az Öregszőlők útja az államé: töltése megsüllyedt, aszfaltja pusztul.
Archív fotó: Tésik Attila

Segíthetne a vízügy, de az sem tud – halljuk Ördögh Józseftől, az Atikövizig szakaszmérnökétől. Az árvízvédelmi fővonalnak másutt ugyanis végig a vízügy a gazdája, az Öregszőlők útja azonban természetesen kivétel: ennek „töltéstestét" is a közútkezelő kezeli. Azért sem sikerült eddig rendbe tenni, mert ha a sürgős útépítések, felújítások kerülnek szóba, ez a vonal nem szerepel a lista elején. Jellemzően a környező földek, szőlők gazdái, művelői járnak erre.

Persze ettől még az itteniek szerint így is nagy a forgalma. Kurucz Ferenc, a városgazdasági bizottság elnöke azt mondja, hogy mivel útpadka nincs, az életével játszik, aki szüret idején biciklivel, motorral jön erre: nincs hová lehúzódni a traktorok, nehézgépek elől. Ha meg esik az eső, a helyzet fokozódik.

Nemrég Vincze László országgyűlési képviselő költségvetés-módosító javaslatcsomagot nyújtott be, ebben 600 milliót kért az Öregszőlők útjára, a javaslatot azonban nem szavazta meg az országgyűlés.

Olvasóink írták

 • 7. csucsu2 2009. november 16. 13:20
  „hank. Valóban, neki is ez az egyik kötelessége. Nyugodtan csinálhatja ő is párhuzamosan a másikka, esetleg akár kézenfogva is.”
 • 6. hank 2009. november 13. 18:35
  „Csucsu2: Van nekünk egy Bedő Tamás _országgyűlési_ képviselőnk is. Vagy valamiről lemaradtam? Esetleg ha ő is segítene?”
 • 5. valakiiii 2009. november 11. 19:53
  „csuscsu2!!!! <moderálva sértő> nem ma vincze a hibás! ha nem ad a kormány akkor mit csináljon?? he egyszer leszavazták, nincs mit tenni... kérdezd meg a szocikat!!!!”
 • 4. Roadpolice 2009. november 11. 17:31
  „Árvízvédelmi töltésre kerékpárutat építenek, mert csak az fér rá a gát szélessége miatt!
  Természetesen a gát mind a két oldalán telkek vannak a kérdéses szakaszon, a köztük lévő távolság max7-8 méter, ide kellene széles jó utat építeni. :) Ehhez sok sikert.”
 • 3. delvidek 2009. november 11. 15:59
  „Megfigyelesem szerint, föleg az utolso nagy arviz utan, igen sokan el szeretnek adni a telküket. A problema az, hogy az Öregszölö, egy mostohagyerek az illetekesek szemeben. Az utak kiszelesitese az egyik legnagyobb problema. Ket jarmü egymassal szemben talalkozasa mindig nehezkes. Föleg esö utan!
  Bizonyara nem erdekli senkit, hogy ott emberek elnek egesz evben. Adofizetö, valaszto polgarok!
  Kerdes? Mindig mindent elöször palyazni kell? Nincs sajaterö?
  Mi lenne ebböl az orszagbol egyaltalan EUROPA nelkül???....”
 • 2. csucsu2 2009. november 11. 15:35
  „Na itt a lehetőség, Vincze képviselő úr adjon be újabb pályázatot, mert azt hiszem ez az egyik legfontosabb feladata és nem az, hogy rendezvényeken narancssárga kötényben fotóztassa magát. Nim hiszem, hogy megengedheti magának azt a luxust, hogy széttesz a kezét és a válát rángatja és a kormányra mutogat. Ha "kidobták", akkor másszon vissza az ablakon újra és újra, amí...”
 • 1. Hoppá 2009. november 11. 11:25
  „Nem ez az út a fontos, hanem a "Bacsa-dűlő". A homokos utak télen, nyáron járhatóak, de a cikkbeli út lassan sehogyan sem. Óriási a forgalom rajta, kerékpárral és autóval is gyakran megyek ott, de egyszerűren életveszélyes, kitérni nem lehet, padkákon hatalmas lyukak tátonganak. Érdekel valakit, hogy esetleg újra árvízi veszély lesz mi történik? Lehet, hogy a védekezési költség magasabb lesz, mint amennyibe most belekerülni, és járható, biztonságos védelmi szakasz is lenne. Ott is emberek élnek ám, és dolgoznak a kertekben. Valamikor még üdülőövezetet akartak csinálni a Tisza-oldalon. Ez már a múlt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaélés kábítószerrel Csongrádon

Csongrád - Kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Csongrádi… Tovább olvasom