Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Mindenki másképp tudja, hogy áll a csongrádi fürdő

Csongrád - Az ütemezést, ha még év végéig megtörténne az első kapavágás, tartani lehet. Az önerővel kapcsolatban most is tárgyalunk. Amíg remény van, nem adjuk fel – mondta a fürdőprojektről a csongrádi alpolgármester. Ha nem lesz fejlesztés, akkor visszasajtoló kutat kell fúratni.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Korai még temetni az egymilliárdos fürdőfejlesztési projektet Pap Gabriella alpolgármester szerint. Bár a fél éve elnyert DAOP-pályázatról, amelyre a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft.-nek 500 millió forintot ítéltek meg, a helybeliek azt rebesgetik: veszett fejsze nyele, a város vezetése ezt határozottan cáfolja.

Megírtuk: az összeghez ugyanennyit kell önerőből hozzátenni, az önkormányzat legfeljebb 100 millió forint hitel felvételében gondolkodik. Egyszer már kértek a projekt megkezdésére határidő-módosítást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, egyes információk szerint a második, nem olyan régen történt próbálkozás már nem járt sikerrel.

Pap Gabriella szerint a határidő meghosszabbítása iránti kérelmet nyújtottak be, az aláírt támogatási szerződésünk még mindig él, az elnyert 500 millió forint támogatás még nem került visszavonásra, ameddig halvány remény van, határozottan kitartanak a pályázat sikere mellett, tudatta.

– A projektnek van egy belső ütemezése, amelyet tartani kell, annak ellenére, hogy a kezdési nem, csak a 2014-es befejezési határidő adott. Ezt, ha még év végéig megtörténne az első kapavágás, tartani lehet. Az önerővel kapcsolatban is bizakodók vagyunk, szeretnénk a közeljövőben is megnyíló önerőalapokra pályázni, illetve potenciális befektetőkkel is tárgyaltunk – érvelt. A projekt sikerére hivatkozva azonban azt, hogy ez utóbbi egy magánszemély vagy pénzintézet, illetve hogy a teljes önrésszel szállna-e be, nem árulta el. Ez nem titkolózás, magyarázta, hanem a gazdasági érdekek megóvása. Az eddig befektetett összeg, amely a tervezést és egyéb költségeket foglal magában, egyes információk szerint 35-40 millió forint lehet.

Az alpolgármester ezt cáfolta: az építési tervdokumentációk költsége 15 millió forint, amelyből eddig ténylegesen 10,5 milliót fizettek ki.
Egy, a projekt menetét közelről vizsgáló érintett, aki kérte, ne írjuk le a nevét, azt mondta: talán túlzott merészség volt úgy belevágni, hogy a város még azt sem tudta, honnan lesz meg az önerő, illetve hogy azért tapasztalható hitetlenség, ellenállás a lakosok részéről, mert nem kapnak őszinte tájékoztatást.

Pap Gabriella erre úgy reagált: a fürdőfejlesztés nem öncélú beruházás, hanem a komplex csongrádi termálrendszer-fejlesztés része. A fűtési rendszerből a fürdőbe kerülő termálvíz a gyógyászati hasznosítást tenné lehetővé, és így kiválhatják a visszasajtoló kutat, amelynek létesítése több száz millió forint lenne. Bár ezt a kötelezettséget nemrég eltörölte a parlament, lapunk úgy tudja: bizonyos körülmények mellett – például ha nem lehet szabályosan elhelyezni a használt termálvizet – mint végső megoldás ez a lehetőség valóban fennállhat egy felhasználó esetében.

Olvasóink írták

 • 18. tények 2013. augusztus 03. 09:37
  „Kis pontosítás:nem attól függ a visszasajtolás,hogy milyen a fürdő,hanem hogy milyen a termálvíz.Gyógyvizet nem kell visszasajtolni,azért kellene minősíteni a bökényi kút vizét gyógyvízzé.Kérdés,hogy ez hol tart jelenleg,mert nagy a némaság körülötte.A visszasajtolás elkerülésére leginkább a Csoterm beruházás miatt van szükség,ez nincs összefüggésben a fürdővel..Egyébként kell fürdőfelújítás Csongrádnak,de a hangsúly a felújításon van.”
 • 17. Norbi56 2013. július 31. 10:15
  „Vagy esetleg ezt: HVG 2013 július 31. Salgótarjánról
  "Úgy tűnik, a csodára váró egykori nehézipari központot nem csak az 1990-es évek elején tudták megszédíteni a kalandorok. Pár éve egy befektetői csoport nevében egy férfi járta a várost azt ígérve, hogy egy aquaparkos wellnessközpontot építenek Salgótarjánba, amely turisták ezreit csábítja majd a megyeszékhelyre. A városvezetés most óvatosnak bizonyult, ahogy az alpolgármester mesélte: ,,láttuk, hogy a tervek elrugaszkodtak a valóságtól, de nem akartunk akadálya lenne a fejlesztésnek", ezért az önkormányzat földhasználati jogot ajánlott az egyik telkére. Végül az álmokból nem lett semmi."”
 • 16. Norbi56 2013. július 31. 10:10
  „Csak a tájékozódás kedvéért esetleg olvassátok el ezt is!
  http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/gyogyfurdo_kutba_dobott_penz/2343751/”
 • 15. Juccus 2013. július 30. 18:28
  „Amúgy tényleg felesleges vitatkozni, mert amit meg akarnak építeni - viszont semmi értelme nem lenne - azt eltöketlenkedik, ami meg kellene és értelme is lenne, azt meg sem akarják építeni...”
 • 14. 65Gyöngyszem 2013. július 30. 14:22
  „Kár vitatkozni, úgy látszik nem mindenki ugyanazt akarja! Akár be is csukhatjuk a szemünket és tudomásul vesszük, hogy a csongrádi embernek nem kell semmi. Ha valaki mégis mást szeretne, akkor menjen a környező településekre és költse ott a pénzét, ne ide hozza!”
 • 13. Norbi56 2013. július 30. 13:56
  „Kedves "Csillagszeműmesterember"! Olyannyira tudom, hogy az egyik testvérem ott született és élt ott a családunk! Szóval empirikus ismereteim vannak a tárgyban.”
 • 12. CsillagszeműJuhász 2013. július 30. 10:18
  „Kedves Norbi56! Hajdúszoboszlón laktak a rokonaim és igen sok időt töltöttem el gyermekkoromban abban a városban. Akkor persze még nem volt ilyen felkapott, de volt egy olyasmi fürdője mint Csongrádnak, csak ők nem hagyták annyiban. Testközelből tapasztaltam, nem töri könyvből, hogy milyen is volt ott valójában az élet, de biztosan ezt Te is tudod!!!”
 • 11. Norbi56 2013. július 29. 17:33
  „Kedves "Csillagszeműmesterember" javaslom olvassa végig az alábbi cikk hozzászólásait, mert egy "újszülöttnek" minden vicc új...továbbra is állítom, hogy ilyen áron nem kell új fürdő! Sportuszoda kell(ene), de az nagyon!
  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/egymilliardert_epulhet_fel_a_csongradi_furdo/2315889/”
 • 10. Mesterember 2013. július 29. 16:04
  „Nem értem? Mivel lesz jobb Csongrádnak, ha nem épül meg semmi!? Vagy sokkal jobb, ha marad minden a régiben? Nem kell ide semmi, ne próbáljunk meg semmit, mert mi a régi, elavult, lassan széthulló semmiben jobban érezzük magunkat!!! Le kell szólni mindent és akkor valószínű, hogy lesz új fürdőnk is.”
 • 9. Norbi56 2013. július 29. 14:36
  „Kedves "Csillagszemű" ide linkelem Hajdúszoboszló történetét, ha már földrajz és történelem órákon(csak nem Batsányis vagy/voltál) nem volt módja tanulni róla, s ide írom, hogy Hajdúszoboszlón a fürdő és szállodafejlesztést 1941-ben kezdték!
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Hajd%C3%BAszoboszl%C3%B3
  annyi megjegyzéssel, hogy vitatkozni némi tárgyi tudás birtokában lehet és érdemes!”
 • 8. CsillagszeműJuhász 2013. július 29. 10:13
  „Akkor vegyük úgy, hogy 10 évvel ezelőtt Hajdúszoboszló egy kis falu volt, ami be illett volna akár egy tanyának is. De mára már kihasználnak minden lehetőséget, esélyt, amivel fejleszteni lehet, hogy még több embert odacsábítsanak. Aki pedig Hajdúszoboszlóra megy nyaralni, vagy csak a fürdőbe az már nem megy be Debrecenbe, hogy ugyanazt megkaphassa, amit Szoboszlón! Na ez a nem mindegy!!! (Eszükbe sem jut, hogy minek csináljanak bármit is, mert úgyis ott van Debrecen egy köpésre és ott már van minden)”
 • 7. agyhalott 2013. július 27. 23:50
  „"Ha a környéken már van is ilyen létesítmény, akkor is érdemes megcsinálni (lásd példának Debrecent és Hajdúszoboszlót, "

  Hát persze, hogy ugyan azok a lehetőségek:
  Csongrád is az egyik első ilyen lenne az országban, mint Hszoboszló,
  a lakossága is 10x akkora lesz, mint Debrecennek.
  És még a határ is ide fog költözni a város közelébe, hogy a külföldieknek ne kelljen messzire utaznia.
  Európai főút (egy számjegyű magyar, mint pl. a 451-es ;) is átvezet majd a városon, mint a Bp-Debecen-Nyíregyháza vonal, ... Tényleg minden hasonló.
  Azt a rosszindulatú feltételezést, hogy úgy járunk majd, mint Makó (ahol pedig a fentiek egy része fennáll) nem kell figyelembe venni. Tapasztalat alapján építeni a jövőt? Minek?

  (Csak megjegyezném, hogy a GYÓGY- és az ÉLMÉNYfürdő célközönsége merőben eltérő, de a kettő kombinálható is. A sportról meg ne is beszéljünk, csak ha az a foci :(”
 • 6. natessek 2013. július 26. 20:11
  „Már bocs, de a csongrádi állampárti apparátusnál elvárás, hogy nyári idénymunkára csak butuska és naiv bérkommentelőket lehet felfogadni? Ha már úgyis közpénzt használnak e célra, fel lehetne fogadni egy-egy vérmes, vitaképes valakit is? (Tudom, hogy nem... Mert a fejétől butul a hal.)”
 • 5. Mesterember 2013. július 26. 13:37
  „Ha van remény, hát reménykedjünk! Még mindig jobb mintha nem történne semmi. Ha pedig mégiscsak sikerül, akkor lesz egy ÚJ (és ez a lényeg) fürdőnk. Ha nem próbálkoznak, akkor biztos, hogy egyáltalán nem lesz semmi!!!”
 • 4. keletaru 2013. július 25. 18:41
  „Egy tuti nem lesz itt sem ELSZÁMOLTATÁS ! Szokás szerint bocsánatos bűn .......Üdv Lévai Attila”
 • 3. CsillagszeműJuhász 2013. július 25. 09:48
  „Ha a környéken már van is ilyen létesítmény, akkor is érdemes megcsinálni (lásd példának Debrecent és Hajdúszoboszlót, szinte egymás szájában vannak), mert Csongrádnak ez egy újabb nagy lehetősége lenne a fejlődéshez. A városban kellene tartani a fiatalokat és másokat is idevonzani, amihez minden lehetőséget meg kell ragadni. Minél több dolgot tud a vezetés megoldani, úgymond a semmiből, annál jobb!”
 • 2. hank 2013. július 24. 22:35
  „Visszasajtoló kút: több száz millió Ft
  Fürdő beruházás: 1 milliárd Ft.

  Lehet kútra kellene pályázni?
  Meg persze új nagy medence építésre.

  Egyébként sokszor kérdeztem és szerintem sokan kíváncsian várják, hogy egy 1 milliárdos beruházás mikorra térülne meg?
  Mivel a felét "kapja" a város és a másik felét kell előteremteni, akár számolhatunk is 500 millióval.

  Szerintem a befektetőket a bizonytalanság nem vonzza. Gondolom a város átlagéletkora nem csökken.
  Akkor ki lesz a fizetőképes vendég? A gond az, hogy a környéken már több hasonló létesítmény van, ezzel nem fogunk kitűnni a tömegből.

  Én javasolnám, hogy a bringás turizmusra öszpontosítsunk és a Szentes-Csongrád Tisza híd - Baks gát szakaszt hozza valaki rendbe. Egyrészt 6 km hiányzik (MOL kezelésében levő szakasz mely javítható lenne, ha nem is kapna új betont, csak a repedéseket kátyúkat javítaná valaki) és csak lépésben lehet kerékpározni, másrészt a meglevő szakasz is megsüllyedt és pár helyen 4-5 cm-es rés tátong (balesetveszélyes).”
 • 1. studyfy 2013. július 24. 14:33
  „Egy biztos: komolyabb beruházás előkészítése nem erőssége a csongrádi Polgármesteri Hivatalnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovénekkel győztek a csongrádi gimnazisták

Megérte elmenni. Nagyon sok hatás ért, egy életre szóló élmény volt. A helyszínen nem várt problémákat is meg kellett oldani – mesélték a csongrádi gimnazisták. Tovább olvasom