Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Mobil napelemek a csongrádi tanyákra

Csongrád - A tanyás térségek megőrzése és fejlesztése érdekében kiírt pályázatról is tárgyaltak a képviselők a legutóbbi testületi ülésen.
– Gyakran előfordul, hogy ezek az ingatlanok nehezen megközelíthetők, olykor a mentőautónak is lehetetlen bejutnia – indokolta a kérdés aktualitását Máté Attila önkormányzati képviselő. – A város 30 millió forintért gépeket szeretne vásárolni, amelyekkel ezeket a munkálatokat, így az ott élők életét is megkönnyítenénk.

– Régóta húzódik a probléma, hogy azokon a külterületeken, ahol nem volt lehetőség közműfejlesztésre, hogyan lehetne megoldani a villamosenergia-ellátást. Napelemes mobil erőművekre pályázunk – mondta Pap Gabriella alpolgármester.

– A kormány által kiírt tanyaprogramban hat akciópont szerepel, ebből Csongrád – lakossági és képviselői igényeknek megfelelően – kettőt választott. A lehetséges 20 millió forintra pályázunk, ebből egyelőre három tanya villamosenergia-gondját enyhíthetjük. A kiírás értelmében mobil naperőműveket telepítünk. Jelenleg a gyártóktól és a forgalmazóktól várjuk az ajánlatokat – tájékoztatott Kozma Tibor, az önkormányzat munkatársa.

Olvasóink írták

 • 8. gyöngyszem2 2011. szeptember 29. 11:22
  „Hát igen TROMI :Én is furcsálom hogy 3 tanyára költenek 20 mill. csak hogy áram legyen .valyon a tanyák mennyit érnek?1-2,esetleg 4-5 mill.?érdekes dolgok ezek.”
 • 7. Nadim 2011. szeptember 29. 07:04
  „Valaki tudna nekem segíteni! Szeretnék Máté Attilával beszélni, esetleg egy e-mail, vagy tel szém jó lenne. Tanácsot szeretnék töle! Fontos lenne!!! Az én e-mailom nadim2@citromail.hu
  Köszönöm”
 • 6. vélemény 2011. szeptember 28. 14:32
  „Így fog kinézni?
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/225/B2247733.jpg”
 • 5. tromi 2011. szeptember 28. 13:38
  „..ha megnézitek minden pályázat úgy van megírva, hogy a pályázatot irányító projekt manager viszi el a pályázatok felét. Jobb esetben nem a magánpraxisába, hanem az intézménybe kerül a pénz, aminek energiájával a pályázat elkészül.Lásd.: Könyvtár Pl volt egy pályázat, ahol oktatás volt hátrányos helyzetűeknek asszem angol, meg számtech 1 főre kb 800 000 ft. Ez 4 év főiskola önköltségi árával vetekszik... Itt ugyan ez a helyzet. 20 milla 3 tanyára... Csongrád belterületén összkomfortos ingatlant lehet kapni 10 milláért...
  Ez megy 8 éve, és úgy látom gyorsan beilleszkedtek ebbe a világba a mostaniak is! Érdekes módon ezen nem akarnak változtatni... pedig a rájuk szavazó 2/3 akart...”
 • 4. Buczko 2011. szeptember 28. 10:11
  „3.jq: a pályázati kiírások (vagyis hogy mire lehet pályázni) és a józan ész, logika és egyszerűség gyakran köszönőviszonyban sincs egymással. Most erre van lehetőség, gondolom Pesten az íróasztal mellett a pályázat kiírói úgy gondolták, hogy ha megújuló energia, az csak napelem lehet.”
 • 3. jq 2011. szeptember 28. 08:44
  „Drágább megoldást nem is lehetne választani. Mit szólnának pl. a napraforgó- vagy repceolajjal működő aggregátorhoz, ami áram mellett a hűtővízre kötött hőcserélőn keresztül még melegvizet is csinál. A tanyán lakó megtermelhetné magának a szükséges üzemanyagot. A kipréselt napraforgópogácsa meg takarmány lehet, vagy kazánban eltüzelhető”
 • 2. puli 2011. szeptember 27. 16:54
  „Ennyi pénzből 10 villamosított tanyát lehetne venni.”
 • 1. deka79 2011. szeptember 27. 15:31
  „gondolom a városvezetök közeli rokonainak a tanyáján lesz felépitve... mert ha jol tudom nem nagy nyilvánosság volt a pályázat részletei... innen ebböl a ...lapbol kellett értesülni rolla...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miska bácsi egy évszázad tanúja

Még ma is aktív a 100 éves Túri Mihály: rendben tartja az udvart, összeszedi a gyümölcsöket. Minden érdekli, ami az átlagembert érinti. Tovább olvasom