Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Mozgalmas az élet a tömörkényi nyugdíjasklubban

Tömörkény - Zenék, versek, kártyapartik töltik ki a tömörkényi nyugdíjasklub életét. Citerazenekaruk országos eredményt ért el, egy költőnő gyakori vendégük. Tartozni kell valahová, vallják a klubtagok.
Nyugdíjasklubként indult jó néhány évvel ezelőtt a csoport, amelynek a nevét már jól ismerik a környéken. Az országos Aranypáva minősítéssel is büszkélkedő Rozmaring Népdalkör és Citerazenekar nem csak a falu saját rendezvényein arat sikereket: gyakran hívják őket más településekre fellépni. Vezetőjük, Seres Dániel arról számolt be: műsoraikat mindig lelkes tetszésnyilvánítás fogadja.

A Rozmaring csoport nagy sikert aratott nemrég a falunapon. A szerző felvétele
A Rozmaring csoport nagy sikert aratott nemrég a falunapon. A szerző felvétele


– 2001 óta működik a zenekar, szinte mindenki tömörkényi. A zene, a népdal szeretete volt a közös nevező, amely miatt már évtizednél is régebben létrehoztuk a csapatot a nyugdíjasklubon belül – mesélt a kezdetekről. – A csoportunk 15 tagból áll, négyen citerázunk. Ha tehetjük, hetente összejárunk gyakorolni, egy-egy jelesebb esemény előtt nagyobb hangsúlyt fektetünk a felkészülésre. Sok nótacsokrot állítottunk már össze az elmúlt évek során, ezek között hagyományos tömörkényi dalok is vannak, de szívesen merítünk más tájegységek népdalaiból. Nagyon lelkesen, örömmel veszünk részt a klubéletben, hiszen ez nemcsak hagyományőrzés, hanem kellemes kikapcsolódás is számunkra. Az viszont kissé szomorúsággal tölt el, hogy a fiatalokat már nem lehet a nóta, a népzene művelésébe bevonni. Személyes sikerem, hogy ennek ellenére az unokámmal sikerült ezt a hangszert megszerettetni, ötéves kora óta játszik rajta.

– Fontos, hogy az ember – főleg, ha már idős, és esetleg magányosan él – tartozzon valahová. Nekünk ezt jelenti a nyugdíjasklub, amely a tömörkényi Idősek Egymásért Egyesület részeként működik. A zenélésen, a nótázáson kívül számos egyéb tevékenységgel is foglalkozunk. Nagy hangsúlyt kap például az irodalom, a vers. Minden évben megrendezzük a nőnapot, illetve az anyák és apák napját, de Zsíros Simon Mária költőnő is gyakori vendégünk – mondta Lantos Péterné elnök és Szabó Sándorné alelnök.

A tömörkényi nyugdíjasok mozgalmas életet élnek. Hetente összejönnek egy-egy kártyapartira, de a születésnapokat, a szilvesztert is szívesen ünneplik együtt. Legyen az akár a zene, akár az irodalom szeretete, egy izgalmas kirándulás vagy csak egy közösen eltöltött este, az összetartozás fontosságát mindig szem előtt tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítottak a játszótéren, de még mindig balesetveszélyes

Mint már korábban beszámoltunk róla, a csongrádi Ifjúsági tér játszóterének az állaga jelentősen megromlott az utóbbi hónapokban. Tovább olvasom