Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Munkát is ad a csongrádi szociális otthon

Egyedülálló módon szociális vállalkozást is folytat a piroskavárosi idősek otthona. A kht. Templom utcai műhelyében most újabb 10-15 megváltozott munkaképességű helybeli talált hasznos elfoglaltságot. Az otthon áprilistól a kistérségi társulás intézménye lesz, de a vállalkozás és a 300 adagos konyha a kht. keretében működik tovább.
A Szent Imre utcai otthon idős lakói ebédre várnak: középen Kállainé Fodor Marianna és a pályakezdő Bori Szilvia. Fotó: Bálint Gyula György
A csongrádi kht. 2006 decemberétől megnyitotta a pszichiátriai betegek nappali intézményét a Fő utca 74. számú épületben – a volt kisotiban –, és ettől az időponttól ellátja a pszichiátriai betegek közösségi gondozását is. A 18 év feletti betegek részére a hét öt napján, hétfőtől péntekig rehabilitációs foglalkozást tartanak. A piroskavárosi kht. vezetője, Kállainé Fodor Marianna szerint a napközi otthon legfőbb célja az, hogy erősítse az ellátottak társas kapcsolatait, segítse hivatalos ügyeik intézését, és hasznos tevékenységgel egészüljön ki az itteniek élete.
Munkát szerveznek a számukra: tavaly óta törvényes lehetőség van a szociális foglalkoztatásra – munkarehabilitációra, illetve készségfejlesztésre – az intézmény keretein belül is. A varrás és a szőnyeggyártás föltételeit már megteremtették. A fizetés a mindenkori minimálbérrel azonos összeg.

Új szolgáltatást is indítottak: házhoz mennek, otthon gondozzák az ellátottakat, a cél a teljes pszichoszociális rehabilitáció. Mindkét új szolgáltatást azok vehetik igénybe, akiknek ezt az orvosok javasolják.
A nappali intézményben és közösségi ellátásban két-két szakmailag jól felkészült, a továbbképzést is vállaló gondozónő vesz részt. Nem volt nehéz betölteni az állásokat, örömmel vállalta az új feladatot Bori Szilvia is, aki tavaly végzett a szegedi egészségügyi főiskolán, és a két új szolgáltatás az ő irányításával működik. Azt mondta, hogy bár a szociális munkának nehéz része a lelki betegséggel küzdő emberek gondozása, kisvárosi körülmények között ez könnyebb.

Az idősek otthonát, mint megtudtuk, a kistérségi társulás működteti április 1-jétől. Átszervezés nélkül a finanszírozás nem lenne gond nélküli, mert 30 ezerrel kevesebbet ad az állam, miközben a működés költségei drágulnak. Úgy látszik, az új szervezeti keretben az intézmény önfinanszírozó tud maradni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyát vettek kutyamenhelynek a csongrádi állatvédők

Tanyát vásároltak, hogy állatmenhelyet alakítsanak ki a csongrádi állatvédők. Az egyesület tagjainál… Tovább olvasom