Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Nagy a titkolózás a csongrádi gumiabroncs-feldolgozónál

Csongrád - Nagy a titkolózás a csongrádi Energum Kft. körül: a tavaly novemberben 30 fős létszámbővítést ígérő gumiabroncs-feldolgozó vállalkozás kiüríti telephelyét, de az okokról senki sem hajlandó nyilatkozni.
Nem tudni, mi lesz a cég 22 alkalmazottjával. Bedő Tamás polgármester nem kapott információt az üzem felszámolásáról, de a vezetőváltásról ő is hallott.

Épp nyolc hónapja, hogy beszámoltunk a csongrádi Energum Kft. rövid távú fejlesztési és létszámbővítési terveiről, mára azonban kétségessé vált a gumiabroncs-feldolgozó üzem 2008-ra beharangozott kapacitásbővítése. Lapunkat azzal kereste meg egy, neve elhallgatását kérő olvasónk, hogy hiába örült a céggel kapcsolatos jó híreknek, a vágyott munkahelyteremtésből nem lesz semmi, mert az Energum kivonul Csongrádról. Értesülését arra alapozza, hogy a városban sokan látták és beszélik, miként pakolják föl az üzem gépsorait kamionokra és viszik ismeretlen helyre.

Hogy ellenőrizzük az információt, felhívtuk az Energum Kft.-t, de többszöri próbálkozásunk ellenére sem vette föl senki a telefont a bokrosi bekötőúton található telephelyen. Ezután a társaságot tulajdonló CBp Carbon Hungary Kft. fővárosi központját hívtuk, ahol szintén nem vették föl a kagylót. Végül személyesen kerestük fel az üzemet, ahol – a kerítésen kívülről legalábbis úgy tűnt – lázas munka folyt. Üres, berakodásra váró kamionok sorakoztak az udvaron, mellettük darukkal emelték ki az üzemcsarnok gépeit. Az üzemcsarnok tetejét is bontották a munkások. Kapun belülre nem engedtek, a biztonsági őr viszont készségesen hívta a bejárathoz az illetékes vezetőt.

Bontják az üzemcsarnok tetejét a csongrádi Energum Kft.-nél. Létszámbővítés helyett leépítés következik a gumiabroncs-feldolgozónál? A szerző felvétele
Bontják az üzemcsarnok tetejét a csongrádi Energum Kft.-nél. Létszámbővítés helyett leépítés következik a gumiabroncs-feldolgozónál? A szerző felvétele

– Vezetőváltás történt, jelenleg átszervezés alatt áll a cég – zárta rövidre nyilatkozatát a telepvezető, aki nem járult hozzá, hogy nevét leírjuk az újságba. Hozzátette, a csongrádi üzemmel kapcsolatban bővebb információt csak a tulajdonos társaságnál tudnak adni, neki nincs felhatalmazása. A vizit után újfent próbálkoztunk a budapesti telefonszámon, de nem vették fel a telefont.

– Nem hallottam arról, hogy felszámolná üzemét az Energum Kft. – mondta lapunknak a jelenleg külföldön tartózkodó csongrádi polgármester. Bedő Tamás elárulta, egy hete beszélt az új ügyvezetővel, aki annyit közölt vele, hogy a tulajdonos vizsgálódik a korábbi cégvezetés tevékenysége kapcsán, de arról nem esett szó, hogy kivonulna az abroncsfeldolgozó vállalkozás Csongrádról. A polgármester egyébként éppen azért vette fel a kapcsolatot a céggel, hogy jelezze, megkapták az igényelt engedélyeket. – Felettébb érdekes, egyszersmind szomorú lenne, ha éppen akkor döntenének az üzem elköltöztetéséről, amikor minden feltétel adott a gumiabroncs-feldolgozás fejlesztéséhez – tette hozzá Bedő Tamás.

22 munkahely kérdéses

Az 1999-ben gumiabroncs-feldolgozásra alapított Energum Kft. pár éve az európai tulajdonosi körhöz tartozó CBp Carbon Hungary Kft.-hez került. A hatmillió eurós (1,5 milliárd forintos) beruházással felépített csongrádi üzemben évi 3000 tonna gumihulladék feldolgozásával számoltak. Tavaly azt nyilatkozták lapunknak, hogy a meglévő 22 mellé újabb 30 munkahely létesülhet, ha az újabb gépsorok üzembe helyezésével évi mintegy 9000 tonnára emelkedik a kapacitásuk. A termelés eredményeként létrejövő ipari kormot, a „CBp Zöldszenet" uniós gépjárműalkatrész-gyártó vállalatoknak kínálták.

Olvasóink írták

 • 7. s z e g e d i 2008. július 15. 21:53
  „vajon mennyit nyerhettek egy pályázaton az üzem beinditásához?most aztán bottal üzthetik a nyomát mint minden másnak----egyszer volt hol nem volt....”
 • 6. fáklyás 2008. július 15. 14:55
  „az embereket már 2 hónapja el küldték”
 • 5. Kuci 2008. július 13. 13:48
  „Tisztelt Tibet !

  Lehet nem olvasta eddigi hozzá szólásaimat , de én mindig hiányolom . Az úgymond bizottságok felellőségét , akik közre működnek az ilyen pályázati pénzek osztásában . Volt itt más cég is aki felvette a támogatást s el szelelt . S a város még jutalékot is fizettet ezért , s annak sincs sem erkölcsi sem anyagi felelőse . S már egy cég életébe nem lehet beleszolni kivülről . Ha meg nyerte had vigye ! Csak az a baj , senki nincs ezek után aki azt mondaná ,hogy válalja a felelőséget a döntésért . Mert mint tudjuk jogállamban élünk , s nem igazságszolgáltatás van . S lassan saját hazánkban másodlagossak vagyunk , mert nekünk csak egy köteleségünkvan FIZETNI , s a nagyok pedig jól érzik magukat .Ki tudja mennyit vesznek ki a közösből .Pl. MERCEDES gyár Kecskeméten 50 évre titkosítva meg még ki tudja mi mennyire . S mint látszik ez országos jelenség nem helyi ...”
 • 4. jpjkh8 2008. július 12. 21:33
  „Ez egy pénzmosoda volt, mint nagyon sok más is, alaiba munkahely.”
 • 3. Tibet 2008. július 12. 09:34
  „Kuci: igazad van, el lehet menni...

  De!!! Az állami támogatásra kapott milliárdokkal mi történt közben?
  Kinek a zsebébe vándorolt?

  "az 1999-ben gumiabroncs-feldolgozásra alapított Energum Kft., amelynek közel hatmillió eurós beruházással felépített csongrádi gyárában évi háromezer tonna gumihulladékot dolgoznak fel. A rövid távú tervek szerint újabb harminc munkahely megteremtésével, valamint további gépsorok üzembe helyezésével évi mintegy kilencezer tonnára emelkedik a feldolgozói kapacitás. A termelés eredményeként létrejövő készterméket, a CBp zöldszenet uniós gépjárműalkatrész-gyártó vállalatoknak értékesítik. A hatmillió eurós beruházás mintegy 40 százaléka hazai beszállítókkal valósult meg."

  Én mégis úgy gondolom, hogy addig mégse szedjék már miszlikre az egész beruházást, amíg le nem tisztázzák, hogy a sokmilliárdos gépsor és épület mégis milyen pénzből jött létre és azzal hová is kell elszámolniuk... Bár van egy sejtésem, hogy ez így volt megtervezve...”
 • 2. Kuci 2008. július 12. 08:46
  „Gyurcsány mondás " el lehet menni " . Kb . ez a valós helyzet megy mindenki aki teheti . ..........”
 • 1. aggodo 2008. július 12. 04:47
  „Épülünk,épülünk leépülünk???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikaiak a Batsányiban

Csongrád - Rendhagyó angolórán vették át tegnap délelőtt a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban a… Tovább olvasom