Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Nagy sikere volt a Körös-toroki halászlének a fővárosi Halfesztiválon

A hétvégén Budapesten, a Nemzeti Múzeum kertjében rendezték meg a II. Budapesti Halfesztivált. A szervezők több száz magyar és nemzetközi halétellel várták a látogatókat - köztük a nagy sikert arató Körös-toroki halászlével.
A fesztivál látogatói a közkedvelt halfajtákból készült étkeken kívül számos különlegességet is megkóstolhattak, mint a halkolbász, a halszalámi, az aszalt gyümölcsökkel töltött vagy grillezett, filézett halak. Az idei Halfesztivál főszerepében a kárász tündökölt és sült ropogósra.

Nagy sikere volt a Körös-toroki halászlének a fővárosi Halfesztiválon - GALÉRIA

A fesztivál célja mindenekelőtt ösztönözni a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban tényleg szinte csak a jeles napokon fogyasztunk halat, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4 kg/év/fő, amely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. A hal jótékony hatásai köztudottak, a gazdag halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére.

A Halfesztivál másik emelt célja volt, felhívni a figyelmet a hazai élővizeink, elsősorban a magyarországi Duna vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát. Az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, de további erőfeszítésekre van szükség. A Budapesti Halfesztivál szervezői szeretnénk a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire (halállomány, árterek, természetes ökológia) és más vizeink tisztaságának védelmére is.

A Halfesztiválon Csongrád város is érintett volt. A szervezők a csongrádi Mészáros Dezső halászmester eszközeit mint pl. ladik, különböző varsákat, keszéket, tapogatókat és nádkévéket használtak fel az igazi halász és halas hangulat és atmoszféra megteremtésére. Nagy sikere volt a Körös-toroki halászlének is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldség, stratégia

A nagybani piacokról és a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekről is szó esett egy csanyteleki fórumon. Tovább olvasom