Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nagymihály 16 év után vonul vissza

Az új csongrádi képviselő-testület ülésein már nem ül ott az első sorban, középen az SZDSZ-es Nagymihály Gábor. Tizenhat éven át volt helyi képviselő – most visszavonult a politikától. A polgármester és egy MSZP-s képviselő bejutását támogatta a liberális párt, saját képviselője azonban már nincs az SZDSZ-nek. 1990-ben még öt volt.
Fotó: Bálint Gyula György
Az ismert csongrádi ügyvédtől többen is megkérdezték az elmúlt hetekben, miért fordított hátat a helyi politikának. Nekünk is azt válaszolta, amit a többieknek:
– Tizenhat év hosszú idő, úgy éreztem, hogy most kell abba- hagyni. – mondta Nagymihály Gábor. – Az SZDSZ színeiben nem akartam jelölt lenni, azt viszont nem tartottam etikusnak, hogy függetlenként kérek bizalmat a választóktól. Vállalom, amit eddig tettem a párt helyi elnökeként és tagjaként a közéletben. De ezután az ügyvédi munkámra koncentrálok, s úgy érzem: jól döntöttem. A jelenlegi országos zűrzavar persze ebben nem befolyásolt, csupán megerősíti korábbi elhatározásomat.

A leköszönő képviselő az első ciklusra emlékezik vissza legszívesebben, amikor az első szabadon választott csongrádi önkormányzatba öt SZDSZ-es képviselő jutott be: Pászti T. Gyula, Fülöp Mihály, Nagymihály Gábor, Nagy Balogh György és Nagyistók Tibor – utóbbi kettő a Fidesz és a SZDSZ közös jelöltjeként. Érdekes és izgalmas munka folyt, az önkormányzás új útjait kellett közösen kitaposni, új működési és szervezeti szabályzatot alkotni, amiből Nagymihály Gábor mint a jogi bizottság elnöke – három cikluson át neki jutott ez a feladat – alaposan kivette a részét.

Az elmúlt ciklusban ketten voltak, akik liberális elvek szerint vettek részt a helyi képviselő-testület munkájában, most egy MSZP-s képviselő, Szegedi Györgyné és az MSZP-s polgármester, Bedő Tamás jutott be az SZDSZ támogatásával is. Adódik a kérdés: Csongrádon miért nem tudta szavazóbázisát növelni az SZDSZ. Nagymihály Gábor úgy véli, a legtöbb kisvárosban hasonló a helyzet, ennek a pártnak a nagyobb városokban, elsősorban Budapesten van erősebb szavazóbázisa. Nagymihály a párt helyi kampányát nem akarta minősíteni.

Amikor az elmúlt tizenhat évről esik szó, a volt képviselő azt mondja, talán meg kellett volna próbálni azt, amit megtett például Kiskunmajsa: felújítani, bővíteni a fürdőt, beleértve a gyógyrészleget, és kihasználni a Körös-torok idegenforgalmi adottságait. Ez olykor azon múlott, hogy nem volt rá 300 millió forint.

– Ma ez sokkal többe kerülne. Az új testület talán majd bátrabban vállalja a komoly döntéseket, idecsalogatja a külföldi befektetőket. Ugyanakkor – a jelekből ítélve – minden eddiginél nagyobb dilemmákkal találják magukat szembe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önmagán spórol a városvezetés

Egy alpolgármesterrel és egy bizottsággal kevesebb lesz Csongrádon, mint volt az előző ciklusban.… Tovább olvasom