Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Nagyrét: Nincs szó kitelepítésről

A múlt heti előrejelzéseknél jóval magasabban fog tetőzni a Tisza Csongrádnál, a Nagyrétben élők kitelepítése azonban továbbra sincs napirenden. Tegnap a gáton kezdték a napot a kíváncsi városlakók, s amíg szemügyre vették a hatalmas vizet, az egyik önkéntes figyelő a kertek alját vizslatta. Az Öregszőlőkhöz már csak a vízügyeseket és a védekezésben részt vevőket engedték be, a művésztelepnél pedig megállás nélkül rakták a homokzsákokat.
A csongrádi művésztelepnél megállás nélkül erősítik a védművet Fotó: Bíró Dániel
– Miért van ez itt, nem tán valami gond van? – mutatott a csongrádi gát koronáján felhalmozott pár száz homokzsákra Samu József tegnap reggel. – Szóval csak elővigyázatosság gyanánt? – kérdezett vissza a nyugdíjas férfi némi gyanakvással. Előbb a partfal elöregedett tégláira vetett néhány pillantást, aztán fejét megemelve fürkészte a csendesen hömpölygő folyót. – Emlékszem, 1970-ben egy halásszal strázsáltuk itt, a kiserdőnél a Tiszát, akkor nagyon magas volt a víz. Egy szöget vertünk is a sorok közé, de most nem látom. Az igazat megvallva, most rosszabbat várok, mint ami akkor volt – mondta búcsúzóul, majd hozzátette, üdvös dolog az a szivárgó rendszer, amit az elmúlt években kiépítettek. Már lefelé tartott a töltésről, még visszaszólt: „szép, szép a Tisza mellett lakni, de veszélyes".


1010 centivel tetőzhet a Tisza

Továbbra sincs napirenden a Nagyrétben élők kitelepítése – mondta lapunknak Ördögh József annak ellenére, hogy a múlt heti előrejelzéseknél jóval magasabban fog tetőzni a Tisza Csongrádnál. A vízügyi szakaszmérnökség vezetője közölte, húsvét hétfőn reggel 975 centimétert mértek, a tetőzést pedig péntekre, hozzávetőleg 1010 centiméteres vízállásnál várják. Hozzátette, a rendkívüli védekezés megkövetelte, hogy a csongrádi döntéshozók felvegyék a kapcsolatot a kunszentmártoni szervekkel, mert egy kitelepítés esetén a két védelmi egységnek együtt kell dolgozni.  

Bölcseletét osztották azok a kíváncsiskodók is, akik sorra érkeztek a Tisza-gát városi szakaszához. Amíg ők a védmű tetején szemügyre vették a hatalmas vizet, a töltés tövében egy önkéntes a kerítéseken be-bekukucskálva a kertek alját vizslatta.

– Hat éve annyira átázott a gát, hogy föltört a víz a házaknál. Szerencsére most még nem tartunk itt – mondta lapáttal a nyakában a férfi, aki a tizenkét órás szolgálat miatt lemondhatott a locsolkodásról. – Nemigen kell nekem mennem, kinőttem már abból a korból – tette hozzá. Annak megállapítása sem ejtette kétségbe, hogy az átszivárgó rendszer Tiszához visszavezetett csöveit kis híján ellepte a víz. Szerinte emiatt sem kell aggódni, a vízügyesek megoldják a problémát.

A szinte csordultig megtelt ártér látványától nem hőköltek vissza a fokozottan veszélyeztetett Nagyrétbe igyekvők, reggel nyolckor tucatnyian vártak a dereglye indulására Legtöbbjük tanyát, földet ellenőrizni ment, vissza pedig a kölnivel betárazott locsolkodókat hozták a révészek. Fentebb, az Öregszőlők bejáratánál már jóval nagyobb készültség fogadta az arra igyekvőket. A polgárőrség már csak a vízügyi járműveket és a védekezésben részt vevőket engedte be a területre, ahol fekvéstől függően egyik háznál a homokzsákokat töltötték és rakták gőzerővel, a másiknál pedig a kerti munkákra is maradt idő. A művésztelepen megállás nélkül erősítették a védművet. Az ott dolgozók maguk között fogadkoztak: jöhet a víz, de ők mindenáron megálljt parancsolnak neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mézturistákat várnak Csongrádra

A bioméhészek is bekapcsolódnak a turizmusba Csongrádon: programokat szerveznek a természetbarát… Tovább olvasom