Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Napból nyeri az áramot a katolikus általános iskola

Csongrád - Egy hete napelemek termelik az áramot a csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskolában. A tanintézmények között ez az első, a városban a harmadik ilyen beruházás.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

A csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola KEOP-pályázaton közel 30 millió forintot nyert – ehhez járult még az 5,5 milliós önrész, vagyis a támogatottság 85 százalékos volt – napelemek telepítésére, amelyekkel nem a fűtésre „segítenek rá", hanem áramot termelnek – tudtuk meg Tarjányiné Csatári Mártától, a tanintézmény igazgatójától.

Az előkészületek, például az ilyenkor kötelezően elvégzendő statikai vizsgálat után az elemek felszerelését február végén kezdték meg a szakemberek. Egy hete már áramot termel az iskola tetejére került 136 cella.

– Merész, de megvalósítható célt tűztünk magunk elé – közölte Tarjányiné Csatári Márta –, szeretnénk az éves áramszámlánkat lenullázni, ez eddig 1,8 millió forint volt. A fenntartási idő 5 év, annak lejártakor derül ki, bejöttek-e a számításaink, vagyis mivel pályázati pénzről van szó, csakis azt követően kaphatunk pénzt a többlettermelés után. Reményeink szerint nagyjából „félidőtől" az intézmény igényeinél több áramot állítanak majd elő a cellák, tehát elképzelhető, hogy bevételünk származhat a napelemekből, ehhez azonban az kell, hogy iskolánk 5 éven belül korszerűsítse világítási rendszerét. Most az esztendő végén egyeztetünk a szolgáltatóval, a DÉMÁSZ-szal akkor derül ki, mennyit fogyasztottunk és mennyit termeltünk ebben az évben.

Az intézményvezető még elmondta: számítógép segítségével szinte másodpercről másodpercre figyelemmel kísérhetik a 136 cella munkáját, és eddigi tapasztalataik kedvezőek. Büszkék arra, hogy a csongrádi általános és középiskolák közül elsőként vágtak bele ilyen vállalkozásba, és az egész városban is az övék a harmadik napelemes beruházás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autószerelés közben találták ki, hogy paradicsom támaszt lopnak

A 2500 vas támasz értéke közel 300 ezer forint, de a helyi színesfém-felvásárló telephelyen csak 10… Tovább olvasom