Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Négy alkotó – egy '56-os szobor Csongrádon

Időben elkészül Csongrádon a Szentháromság téri 1956-os emlékmű, melyen négy alkotó dolgozik – egyetértésben. A bronzelemek nagy részét már kiöntötték, a gránitoszlopon is dolgoznak. November 4-én lesz az avatóünnepség.
Egy éve emlékbizottságot hozott létre az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának méltó megünneplésére a csongrádi önkormányzat. A grémium célul tűzte ki egy méltó emlékmű felállítását is. Erre kapott Csongrád hárommilliót, ez kiegészült a lakosság és a város adományaival. Lantos Györgyi, Máté István, Tóth Béla és Ungor Csaba közös emlékműve a Máté házaspár műhelyében készül.

Lantos Györgyi arról tájékozatott bennünket kedden, hogy a várossal kötött szerződésnek megfelelően november 4-én állni fog a bíróság épülete melletti park szegletében az emlékmű. A gránitoszlop Kiskunfélegyházán készül, az emlékmű bronz részeit jórészt kiöntötték, az összeszerelésre és az elhelyezésre is lesz elég idő. Arra a kérdésre, hogy a négy szobrász közül kié a vezető szerep, a művésznő azt válaszolta: egyenrangú alkotókként vesznek részt a munkában.

Kezdetben vita folyt arról, jó helyen lesz-e ez az emlékmű. Lantos Györgyi szerint a Fő utca és a Szentháromság tér találkozásánál aligha találhattak volna központibb és hangsúlyosabb helyet.

A város polgárai közül többen anyagilag támogatták az emlékmű megvalósulását, az pedig fontos üzenet megbolydult világunkban: négy csongrádi szobrász össze tud fogni.

Az avatásra november 4-én, szombaton kora délután kerül sor a Szentháromság téri parkban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt ünnepelt Csongrád

1956 minden magyar ünnepe – hangsúlyozta tegnap ünnepi beszédében Bedő Tamás Csongrádon. A… Tovább olvasom