Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Negyedmilliárdot nyert a csongrádi gimnázium

Csongrád - Rég látott fejlődésen mehet át a Batsányi-gimnázium: 240 millióból természettudományos labort hoznak létre. A környéken egyedülálló lesz, mondják a pedagógusok.
– Óriási lépés. Utoljára egy bő évtizede, a B épület átadásával fejlődött ekkorát a gimnázium – fogalmazott Kiss Attila, a Csongrádi Oktatási Központ igazgatója. Arról a 240 milliós pályázatról beszélt, amelynek nyerteseként nemrég hirdették ki a Tisza-parti város intézményét. A Csongrádi TErmészetTUDOmányos Diáklaboratórium, vagy ahogy már most is emlegetik: a TeTudoD-projekt az aláírásokat követően a tervek szerint februárban indulhat, mondta a tagintézmény vezetője, Szabó László.

Modern laborral bővül a patinás csongrádi intézmény
Modern laborral bővül a patinás csongrádi intézmény


– A pályázat benyújtása előtt szétnéztem egy szolnoki gimnáziumban, ugyanis ott találtam az elképzeléseinknek megfelelő laboratóriumot. A szeptemberre elkészülő csongrádi a biológia, fizika, földrajz és kémia oktatásában egyedülálló lesz a környéken – árulta el. A negyedmilliárdos összegbe egy – ma még egyéb célokra használt – kéthelyiséges, elválasztható terem kialakítása, tananyagfejlesztés, eszköz- és anyagbeszerzés, illetve továbbképzés fér bele. A projektben megvalósul a természettudományos oktatáshoz kapcsolódó, kísérletek és mérések elvégzésére, tehetséggondozásra, általános és középiskolások fogadására is alkalmas laboratórium, de emelt szintű érettségire is készülhetnek ott a diákok.

– Eddig 10 környékbeli általános iskolával kötöttünk együttműködési szerződést, de továbbiak is csatlakozhatnak. Páratlan tudásközpont jön létre Csongrádon – ecsetelték az intézményvezetők. A gyakorlati órák során a gyerekek megtapasztalhatják, hogy a természettudományok nem unalmas, érthetetlen tudományok, az ismeretek az élet részét képezik. Kiss Attila és Szabó László szerint ez nemcsak a hétköznapi problémák megoldásánál jelenthet hasznos tudást, de talán helyi szinten fontos lépést tehetnek, hogy visszafordítsák a természettudományos felsőoktatás iránti érdeklődés csökkenését. A laboratórium létesítése munkahelyteremtéssel is jár. A vezetői feladatokat egy kollégájuk látja majd el, a tanítás gördülékenyebbé tételéhez két asszisztensre lesz szükség.

Olvasóink írták

 • 5. tények 2013. január 18. 22:01
  „Gratulálok,ennek örülni kell!”
 • 4. keletaru 2013. január 18. 17:24
  „árokír :-( Sajna reálisan gondolkodókban nem dúskálunk , csak álmodozókban . Megmondó emberekben, aki véghez is vinné olyan nincs már évek óta mint látszik . Üdv Kuci”
 • 3. árokír 2013. január 18. 09:09
  „Negyedmilliárdot írtak, az 250 millió.
  240 milliót kaptak, az úgy olvasom sok új dologra elég, tehát fejlődik az iskola is és ezáltal a város is.
  Örömködjetek már végre Csongrádiak, mert sok cikk után a hozzászólásokat olvasva néha olyan érzésem van, hogy az 1 m2-re eső pesszimisták, ellendrukkerek száma nálatok a legmagasabb.”
 • 2. tisza2 2013. január 16. 17:20
  „Legszebb öröm a káröröm???”
 • 1. szegedi07 2013. január 16. 09:53
  „A 240 milló még elég messze van a milliárdtól. Felesleges ilyen hangzatos címet adni a cikknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hatgyermekes Horváthék Az év családja

Azokra az emberekre szeretnék felhívni a figyelmet, akik munkájukkal és gyermekvállalásukkal példát mutatnak másoknak. Tovább olvasom