Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Négyosztályos lett a csongrádi Síp utcai iskola

Négy osztállyal kezdte utolsó tanévét Csongrádon a Síp utcai általános iskola. Minden úgy zajlik, ahogyan a képviselő-testület megállapodott az intézménnyel: a tanárok zöme más iskolában is tanít, miután itt már nincs elég feladat. A gyereklétszám csökkenése miatt egy általános iskolával kevesebb is elég lesz Csongrádon.
Pozsár Péter igazgató a napközis gyerekek között. Fotó: Bálint Gyula György
Az igazgatóra – többszöri sikertelen telefonálás után – egy kicsit várni kellett, mert a közeli, ötpercnyi gyaloglással elérhető ének-zenei iskolából érkezett. Heti 8 órája van ott – miután itt már kevesebb a dolga: az itteni nyolc osztályból mára csak négy maradt. A negyedik, a hatodik, hetedik és a nyolcadik. Az ötödikeseket elosztották a többi iskolában, ahová mentek, ott befogadták őket. Arra, hogy a mostani hatodik és hetedik osztályt egy az egyben átveszi-e valamelyik iskola, nem tudott választ adni Pozsár Péter. Arra a kérdésre, hogy önként hányan mentek el a diákok közül a „csonka iskolából", azt felelte: mindössze hatan – de ketten jöttek is. Ez önbizalmat ad a tantestületnek is, hiszen a gyerekeknek semmit nem szabad abból megérezniük, hogy itt ez az utolsó tanév.

A tanároknak csak úgy jön össze a kötelező óraszámuk, hogy a város többi iskolájába ingáznak, Bokrosra is. Az integráció, vagyis hogy a város minden iskolája egy intézmény dolgozója, többek között ezt is hozta, de ez azért jó, mert a Síp-iskola megszűnésével egyikük munkaviszonya sem szűnik meg.

Az iskolaépületben már több társbérlő is lakik, ezért nem tűnik kihaltnak. A Múzsa művészeti iskola már tavaly beköltözött, leválasztottak számukra egy folyosórészt, ők már berendezkedtek. A másik szárnyban az A+Europay található, és ide jött át a nevelési tanácsadó is. Azaz az épület vonzó. Amikor már lehetett sejteni, hogy a gyereklétszám csökkenése miatt hozzá kell nyúlni az intézményrendszerhez, azt rebesgették Csongrádon, hogy ez az iskola fog megszűnni: lesz belőle turistaszálló, mert szemben van a városi fürdővel. Aztán dönteni kellett: tizenkét éve 200, most 130 elsős iratkozott be a város iskoláiba.

– Volt is érdeklődő az épület iránt – mondta az igazgató. – Ez a ház 1979-ben épült, a város legújabb és legjobb iskolaépülete. És mégis a szülők nem ide íratták be elsős gyereküket. Igen, végső soron a szülők határoztak, és a képviselők a helyzetet látva döntöttek.

Az iskola felszerelései közül az egyik számítógépes terem bútorai már átkerültek az ének-zenei iskolába. Nagyon emberi vonás az, ahogy az örökséget már gondolatban fölosztották maguk közt. Erről az igazgató csak szűkszavúan szólt. Az épület itt marad – a berendezés nem.
Végül szóba került, hogy véget ért a per, amit munkabér miatt indítottak. Amit a bíróság megítélt, azt lényegében megkapták a pedagógusok.

Megkérdeztük Cseri Gábort, a csongrádi általános iskolák igazgatóját arról, hogy valóban biztonságban érezhetik-e magukat a Síp-iskolában tanítók. Ő azt mondta, az iskolaintegráció révén lehetőség nyílt arra, hogy egy-egy tanár akár több intézményben is dolgozhasson, ne veszítse el a munkáját. Vagyis humánusabban lehet ebben az intézményi keretben gazdálkodni a humán erőforrással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térerőhiányban szenved Felgyő

A 30-as telefon alig használható Felgyőn: a T-Mobile helybeli ügyfelei nap mint nap térerő után… Tovább olvasom