Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Negyvenéves lett a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes

Csongrád - Farkas Károly alapító és Góg János művészeti vezető olyan táncolni szerető - elsősorban - lányokat keresett 1974-ben a csongrádi gimnáziumban, akik hajlandók voltak magas szinten foglalkozni a néptánccal.
Megalapították az Alföld Néptáncegyüttest, amely fő célként azt tűzte ki maga elé, hogy ápolja a hagyományokat, gyűjti és színpadra állítja a Kárpát-medence táncait, felkutatja Csongrád és környéke viseletét, zene- és tánckultúráját. Jelenleg körülbelül 110 tagjuk dolgozik a gyermek, ifjúsági és felnőtt csoportban.

Az együttes az elmúlt négy évtizedben komoly rangot vívott ki magának, minden karácsonykor színvonalas műsorral lepik meg az érdeklődőket. A kerek születésnapot most rendhagyó módon két gálaesttel ünneplik. Az összeállítás címe Lelkünk tükrében, az első fellépés tegnap volt, aki arról lemaradt, ma megnézheti őket a Sághy-középiskolában.

Az elmúlt négy évtizedben komoly rangot vívtak ki maguknak. Fotó: Sarusi István
Az elmúlt négy évtizedben komoly rangot vívtak ki maguknak. Fotó: Sarusi István

– Tulajdonképpen egész évben a gálára készülünk. Telt házra számítunk, velünk lesz a csoport életében meghatározó szerepet betöltő Góg János. A születésnapunkat is kedden ünnepeljük meg a színpadon – mondta az együttes vezetője, Forgó Edit. Azt is elárulta: a nyitányt az Alföldből indult, ma az Experidance-ben táncoló Újszászi András koreografálta, de az is különlegességnek számít, hogy fellépnek úgynevezett autentikus adatközlők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem akarta visszavinni gyermekét

A Csongrádi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helyi nővel szemben, aki az apa beleegyezése nélkül vette magához a bíróság által az apánál elhelyezett gyermekét. Tovább olvasom