Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Negyvenhét marha éhezett Csongrádon

Csongrád - A csongrádi Paptanya közelében lévő állattartó telepen negyvenhét szarvasmarha éhezett és szomjazott karácsonyig. Az állatok csontsoványra fogytak. A rendőrség lefoglalta az összes jószágot, és állatkínzás miatt büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen. Most a város eteti a szarvasmarhákat.
A rendőrség egy csongrádi tanyán lefoglalt negyvenhét szarvasmarhát, miután a körzet önkormányzati képviselője bejelentést tett a kapitányságon. Murányi László képviselő lapunknak elmondta: az utóbbi napokban aggódott az állatokért, mert sokan hosszú ideje nem látták már a tanya legidősebb lakóját. Keresték a 88 éves Gyovai Imrét. Az idős ember két lánya, az 52 éves Ilona és a 48 éves Mária nem engedte be a polgárőröket és az orvosokat a tanyára, így a rendőrség segítségével törték be az ajtót. A mentősök kórházba vitték Imre bácsit, ahol kiderült, hogy a férfinak – aki majdnem kihűlt – tüdőgyulladása van. Szerencsére az idős ember azóta jobban van.

Az elhanyagolt, koszban-szutyokban tartott, éhező teheneket mostantól Csongrád városa eteti.
Fotó: Segesvári Csaba


– A tanyán élő negyvenhét növendékmarhát is leromlott állapotban találták a hatóságok és az önkormányzat képviselői. A rendőrség lefoglalta az állományt, takarmányról a város gondoskodik – tájékoztatta lapunkat Berkes István. A csongrádi jegyzőtől megtudtuk, hogy egy marha már elhullott, azt a gyepmester szállította el. A jószágokat egyébként nem vették nyilvántartásba, a telep ugyanis a nyár óta hatósági zár alatt áll.

– Két éve hasonló dolgok történtek ezen a tanyán – emlékeztetett a jegyző. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a tanyán lévő mostani állomány nem azonos a korábbival. Egyelőre nincs információjuk arról, honnan tehettek szert a tulajdonosok a növendékmarhákra, hiszen takarmányra sincs pénzük.

Negyvenhét szarvasmarhát foglalt le a rendőrség Csongrádon.
Fotó: Segesvári Csaba

Tegnap a helyszínen jártunk. Élénk kutyasereg futkosott a tanya körül, a házőrzők szemmel láthatóan egészségesek voltak. A beszakadt tetejű istállókban tartott szarvasmarhák viszont csontsoványak, kilátszottak a bordáik. Ürülékük állaga arra utalt, hogy hosszú ideje nem kaptak vizet. Természetesen szerettünk volna beszélni a tanya két lakójával, megkérdezni tőlük, miért élnek ilyen körülmények között, Mária és Ilona azonban bemenekült a házba. Ócska ruházatuk, testalkatuk és tartásuk szegénységről árulkodott. Murányi László képviselő úgy tudja, hogy a testvérek egyike közgazdaság-tudományi egyetemet végzett, művelt asszony. Ennek ellenére rendkívül nehéz kommunikálni velük. A tanyán lévő lakóház egyik sarkát oldalukat vakargatva kidörzsölték a tehenek, ebben a zugban most egy kutya lakik. Az udvaron található kút vize feltehetően nem tiszta, a képviselő szerint a két asszonynak nincs mit ennie. A képviselő úgy vélte, hogy a városnak mindenképpen lépnie kell az ügyben.

Két évet is kaphatnak

Állatkínzás vétség gyanúja miatt kezdődött büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen a körzet képviselőjének bejelentése nyomán – tájékoztatott Rádi Norbert. A csongrádi rendőrkapitány lapunknak elmondta: a helyszíni szemle során megállapították, hogy az állatokat nem megfelelő módon tartották, és életüket veszélyeztették. Az állomány állapota a büntetőeljárás során bizonyítékként szolgál. Az eljárásban az állat-egészségügyi hatóság is részt vesz. A vétség elkövetője két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Olvasóink írták

 • 11. Kiss Norbert 2008. január 04. 19:29
  „elgondolkodtató....Ezt hozta a "rendszerváltás"....elszegényedő emberek....éhező állatok..parlag szántóföldek.....Persze mindig futja "kirakatadományokra"ahol lehet páváskodni!!!!Jó napot kívánok EU+"demokrácia"!!!!!Így jár a mezőgazdaság,az ipar és természetesen a természetvédelem is.Ha lé ,reklám és csinnadratta ,akkor holiday,ha nincs akkor dögölj meg az állataiddal együtt.Végül is minek nekünk magyar farm???Zabáljunk multis mocskot,ugye???”
 • 10. skorpio21 2008. január 04. 06:14
  „Kedves "gipsz"!
  Kár lett volna nem le írni a gondolataidat!A fórumot azért találták ki,hogy az olvasó le tudja írni saját véleményét,és akinek szól (és olvassa is) valahogy abból is okuljon!
  És nem tudom fel tünt-e valakinek,hogy e témában VÉLEMÉNYEK vannak,nem csak egymást köpködik a fórumozók,hanem értelmes hozzászólásaikkal "emelik a forum szinvonalát"!(végre!)
  Engem érdekelne,hogy éli mid ezt meg Pista bácsi,ő sok kérdésre tudna választ adni.Javult-e az állapota,ha meg gyógyul mi lesz vele?
  Vissza kerül oda éhezni,fázni?,vagy találnak neki(k) valami emberi megoldást az illetékesek?Ha valaki közelebb van a "témához" meg írhatná,hogy erröl mit tud! Szép napot mindenkinek!”
 • 9. gipsz 2008. január 03. 22:44
  „hát csak leírom amit gondolok.
  murányi volt komonista, pufajkás- munkásőr, most éppen jobbra tart, templomba jár csürhéstül, leimádkozni a bűneit, és a "csongrádért??????" -nál nyalizik, persze nem kevésbe kerül ez csongrádnak. mindig ott van akkor és ott ahol kell, ezt az olcsó népszerűséget is mi fizetjük. semmi más csak pofázás, sóder, maszlag, malaszt, egyétek és vagyétek parasztok.
  az a magán gazdaság sok-sok éve hasonlóan működik, hasonlóan mint, az agyon fizetett jegyző és semmittévő hivatala.
  a marhákat azt az 50.et, nem tegnap csinálhatták ugye, persze murányi a szervezőkéjével majdnem mindenre képes.
  lehet, hogy már tavaly nyáron, de az idein már biztosan intézkedhettek volna, hogy kik is? az agyon fizetett pógármester, alpógármester, jegyző és aljegyző se szeri se se száma hivatalnokaik, tanácsnokaik bizottságaik és albizotságaik, felügyelő bizottságaik azok kívül és belül álló tagjai, azok rokonsága, barátaik, barátnőik, és szeretőik, besúgóik, nyalizóik. rendőrség, munkásőrség akarom mondani, mivel a neve változott pógárőrség, közterület felügyelet, ántsz, fogyasztóvédelem, állategészségügy, tovább is van, de tudjátok ti is, vagy írjam még. A régi időkben, meg más helyen, egyszerűen csak élősködök, vérszívók, de én ezekre a szavakra még gondolni sem merek, nemhogy rájuk vonatkoztatva leírni.
  a hatalom a legnehezebb időkben a leghatékonyabban, murányi varázs szavára szigorúan intézkedik most, nem pedig akkor amikor egyszerűen és emberségesseben lehetett volna. így lesz hős mind, mind aki csak éppen érinti a témát.
  a 2007-es békés karácsonyban és a 2008-as boldog új évben, murányi hírverésének ,,hála" fél tucat cikk a szörnyű marhaszar helyzetről csongrádon. mellesleg nemi erőszak és kábítószerfogás. jobb ha fel sem ütöm a délvilágot csongrádnál.
  a végkifejlett szerintem: a hivatalok nem hibáztak, felelősségük nem állapítható meg. a gyors és hathatós intézkedések végett jutalomban részesülnek. megállapítható volt, hogy azok az állat marhák egymást csinálták meg, gyorsan és pillanatok alatt és karácsonyi ajándékként lettek 5- 600 kilók. az eladási tilalom is feloldható, csak nem mindig, esetleg így karácsonyra . tudjátok a jó töndérek. az amúgy is szegény család pedig még szegényebb lesz, lehet, hogy még ülniük is kell. GRATULÁLOK!!!! Szép a csillárotok volt komcsik munkásőrök, de tudtok e vele a sötét agyatokba fényt vinni, vagy nem telik áramra az orosz államadósságból???”
 • 8. gipsz 2008. január 03. 22:21
  „írjak vagy ne írjak ez itt a kérdés”
 • 7. skorpio21 2008. január 02. 12:57
  „Igazad van "Fremen",ezt az EU. csinálja,csak nem biztos,hogy tud is róla,mert az EU.-s bizottság programjába nem szokták bele venni az
  ehez hasonló "mintafarmok"látogatását,mert nem bírná kényes gyomruk!
  Egészen közelről tapasztalom,hogy mit csinál az EU. a magyar mezőgazdasággal és hidd el át tudom érezni az itt érintettek sorsát,még ha le írni nem is mindég sikerül úgy ahogy szeretném!
  (Az állatokét is,de mellettük vannak EMBEREK is!)”
 • 6. Fremen 2008. január 02. 11:56
  „Skorpio, ezt az EU csinálja!!!”
 • 5. radikalis 2007. december 29. 19:35
  „Azért az se semmi hogy a két némber nem engedte be a saját édesapjához az orvost! Nekik is felelniük kell, remélem”
 • 4. ditti 2007. december 29. 09:40
  „Ez a bácsi is azért tartotta az állatokat mert szegénykémnek gondolom más lehetősége nem nagyon volt. Valószínű nem önszántából éheztek azok a jószágok, csak egyszerűen már betegen nem volt képes ellátni őket! De gondolom a bíróság majd elítéli állatkínzásért!
  Igaza van az első hozzászólónak! Igen puccos csillárra futja, de az más kérdés hogy Kapolyi is a legnagyobb haszonélvezője volt a rendszerváltásnak, lopott az is ahogy nem szégyelte, most meg nagy kegyesen leszáll a pornéphez és adakozik! Undorító!”
 • 3. skorpio21 2007. december 29. 07:50
  „Szívesen meg mutatnám a "tisztelt EU-nak ezt is....nem csak a leg modernebb gépekkel fel szerelt csili-vili minta farmokat,ahová dől az EU-s támogatás!
  Ez is" minta farm" csak magyar módra!!!

  Még jó,hogy van állat védelmi törvényünk,ilyen körölmények között nem lehet állatokat tartani.....más kérdés a 88 éves Imre bácsi,aki -habár már rég megérdemelt nyugdíjas éveit pihenéssel kellene,hogy töltse-lehet,ha nem találnak rá,bele hal a nyomorba és a tüdő gyulladásba?!”
 • 2. skorpio21 2007. december 29. 07:33
  „És még hány "mezei" paraszt fog hasonló cipőben járni tavaszig?
  A takarmány termő területek politikusok,ügyvédek,orvosok kezében vannak(javarészt)!Az árakat is ők diktálják,a széna nem kér enni,a tárolóban akár évekig is tartható!Az állat tartó paraszt meg belehal a nyomorba az állataival együtt?!
  Ez a mai magyar mezőgazdaság!!!”
 • 1. ez a megoldás 2007. december 29. 06:39
  „Megdöbbentő élethelyzetek vannak,de ez lenne a jó megoldás-börtön?
  Mennyivel könnyebb 1 templomi csillárra adakozni,mert ugye az látványos és belehet kerülni a város "történelemkönyvébe".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is keresik a csongrádi erőszakoskodót

Csongrád - A Csongrádi Rendőrkapitányság továbbra is keresi a szemérem elleni erőszak bűntett gyanúja alapján szeptemberében indult büntetőeljárás tettesét. Tovább olvasom