Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Nem csak isten szeretetéért adják az iskolát

Tömörkény - Egyre több település átadná egyházi fenntartásba még működő iskoláit. Az ok egyszerű: a leadott intézmény nem visz pénzt és talán egyetlen módja, hogy megmaradjon a helyi iskola.
Az elmúlt években a kistelepülések önkormányzatai négy iskolát „adtak" egyházi kezelésbe, a számok tanulsága szerint nem csupán a vallásosság tiszteletéért. A dóci és a kübekházi általános iskolát a tiszaszigeti majd az újszentiváni követte – a Szeged-Csanádi Egyházmegye kezelésébe kerültek. Legutóbb pedig Zsombón merült fel, az egyházi fenntartást választják.

Tekintsünk el attól, hogy a hitéleti vagy éppen a világi nevelés a célravezetőbb, az „iskolaleadást" vizsgáljuk a számok oldaláról. A közoktatás finanszírozása nem éppen kiegyensúlyozott. Ujházy András, Ward Mária Iskola igazgatójának a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet honlapján megjelent írásából kiderül, hogy 1998-tól 2002-ig az iskolák normatív támogatása folyamatosan emelkedett, nominál- és reálértékben is. 2006-tól a létszám alapú finanszírozásról a kormány áttért a teljesítmény alapú finanszírozásra. Eredménye, hogy 2006 és 2010 között az önkormányzati fenntartású iskolák normatívája 55 százalékra, azaz majdnem a felére csökkent.

Élet a tömörkényi iskolában. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az egyházi iskolák finanszírozása sem előnyös. „Az egyházi iskolák a normatív támogatás mellett egyházi kiegészítő támogatást kapnak az 1997-ben a Vatikánnal kötött megállapodás értelmében, mert az egyházaknak nincsenek olyan bevételeik, amelyből a fönntartási költségek fennmaradó részét fedezzék. A kormány 2010-ben a 2009-es 245.700 Ft-ról 190.000 Ft-ra csökkentette le az egyházi kiegészítő támogatást. Ez az intézkedés az egyházi közoktatási intézményekben körülbelül háromszor akkora hiányt okoz, mint az önkormányzatiakban, ha az önkormányzatok a 2009-es színvonalon tudják kiegészíteni a normatívát" – írja Ujházy.

Megtudtuk, Tömörkény is tárgyalt az egyházmegyével, azonban a változás egyelőre elmarad. Zsombóval ellentétben nem egy hangos kisebbség gátolja a fenntartóváltást, hanem jogszabályi változás. A kialakult helyzetről Váradi Gábornéval, a CSKEAOI Tömörkény István Általános Iskola igazgatójával és Tömörkény polgármesterével, Bánfi Sándorral beszélgettünk.

Számtan

Ha egy 120 fős iskola fenntartása 56 millió forintba kerül, akkor 1000 iskoláé 56 milliárd. Azaz, ezer kistelepülési iskola bezárása legfeljebb 56 milliárd forint megtakarítást jelent. Majdnem annyit, mint amennyit a kormányzat a közmédiumokra költ. Az MTV, a DUNA TV, a közrádiók, az MTI évente 58 milliárdot emészt fel. Az őket is felügyelő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pedig további 22 milliárdot. (forrás: Magyar Köztársaság költségvetése, 2011)
– 2007-ig nem volt gond, megfelelő gyerekszámmal kigazdálkodtuk az iskola működtetését – mondta polgármester, aki szerint a csökkenő támogatásnak is köszönhető, hogy az évente 56 millió forintba kerülő iskola egyre nagyobb teher a településnek. Az 1830 fős településen 115 iskoláskorú gyermek él. A normatíván felül 19 millióba kerül az önkormányzatnak az iskola. A társulásban működő intézmények plusz támogatása 2007 óta folyamatosan csökken. A település számára komoly anyagi terhet jelent az oktatási intézmények fenntartása, éppen ezért szerencsés ötvözetnek tartják a katolikus egyház által működtetett intézményeket. – Az egyház ma még többletfinanszírozást kap. Januárban megkerestük Kiss-Rigó László püspök urat, és kértük, ha tehetik, vegyék át az iskolánkat. Tájékozódtam a korábban egyházi kezelésbe került iskoláknál és úgy tűnik, nemcsak anyagilag, hanem nevelésileg is megéri a csatlakozás – mondta Bánfi Sándor, Tömörkény polgármestere. Az igazgató asszonnyal egyetértettek: a gyerekek viselkedése sokat javul az egyházi iskolákban. A különös „csoda" a nevelők személyében is keresendő. A fenntartóváltással a tanárok többsége ugyan megmarad, de a hitoktató személyében férfi is érkezik. Személye nagyban segít a megfelelő énkép, viselkedés elsajátításában.

Élet a tömörkényi iskolában. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Kiss-Rigó László:

– Mivel az egyházmegye több, nagy létszámú intézményt is fenntart, így a normatíva újraosztásával képes kisebb létszámú iskolákat is finanszírozni – mondta a püspök. Mint megtudtuk, az egyházmegye átvenné az iskolát, de az új szabályozás miatt nem tehetik. Az egyházi, kormányzati, és önkormányzati feladatmegosztással kapcsolatban Kiss-Rigó László hangsúlyozta, ha kérik a települések szívesen segítenek, de az oktatás alapvetően állami feladat. – Ha a magas színvonalú oktatáson túl a település iskolájának megmentését is biztosíthatjuk, az külön öröm – fogalmazott.

A püspökséget érő, egyesek megfogalmazásában „erőszakos terjeszkedés" Kiss-Rigó László szerint alaptalanan, mert mint utalt rá, csak akkor lépnek, ha kérik őket. Azoknak, akik pedig ideológiai harcra használják a fenntartóváltást, teljesen mindegy mit tesz az egyház – bár érdekes, hogy amikor nyugdíjas otthonok átadásáról van szó, kevesen tiltakoznak. Kiss-Rigó a tömörkényi iskolával kapcsolatban elmondta, hogy ha jövőre a baksi iskolához, mint tagintézmény csatlakoznak, megoldható lesz a fenntartó-váltás.
 
Mint megtudtuk, a tárgyalások elején az önkormányzat felmérést készített. Megkérdezték a szülőket, a pedagógusokat és a képviselő-testületet az egyházi fenntartásra váltásról. A pedagógusok és a képviselő-testületet egyhangúlag támogatta a cserét, a tanárok annak ellenére, hogy megszűnik közalkalmazotti státuszuk. A polgármester azt is elmondta, hogy csak a fenntartás kerülne egyházi kézbe, az ingatlan a településé maradna. Mérlegelték azt is, hogy ha egyszer elkezdődik egy elvándorlás az iskola hanyatlása miatt, az Tömörkény végét jelenti. – Olyan szülők is támogatták az egyházi kezelést, akik még templomba sem járnak. Megértették, hogy csak így maradhat meg az iskola és vele együtt a település is – érvelt a polgármester, aki még egyszer kihangsúlyozta: ha bezárják az iskolát, lassan, de biztosan elnéptelenedik Tömörkény.

A település ott spórol, ahol tud. Közcélú foglalkoztatásban alkalmaznak napközis tanárt, a pedagógusi létszámot is minimálisan tartják. Az oktatás színvonala a nehézségek ellenére is magas – mint megtudtuk, a Országos Kompetencia mérésen a csongrádi nagy iskolákkal együtt az élen végeztek. A polgármester tisztában van vele, hogy tizenhat gyerekre is annyi fűtés, világítás kell, mint kétszázra. Azonban ez a folyamat a hetvenes évekbeli falurombolást idézi, pedig nem lehet mindenkit a városba költöztetni. Az igazgatónő szerint nem megoldás az állami fenntartás sem – ugyanis a mostani verzió szerint az állam csak a pedagógusok bérét fizetné. – Ennyi a mostani normatíva is – mondta a polgármester. Mint megtudtuk, az intézményfenntartás pénze így is, úgy is hiányzik a kasszából.

Váradi Gáborné az iskolát bemutatva kiemelte: a tömörkényi iskolában minden megvan, amire egy gyereknek szüksége lehet. A katolikus iskola a túlélésüket jelenthetné.

Élet a tömörkényi iskolában. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– De végül mégsem lesz egyházi a tömörkényi iskola – summázta a polgármester. Minden igyekezetük ellenére sem sikerül váltani, ugyanis a kormányzat nem ad engedélyt az új fenntartónak. Az indok, hogy az osztályok létszáma nem éri el a 16 főt. Korábban az egyház eddig egyoldalú nyilatkozattal is vállalhatta a kötelező létszám alatti iskolák fenntartását és megkapta a kiegészítő normatívát. A kormányzat valamiért ezt a kiskaput bezárta. Így a kistelepülések immár esélyük sincs, hogy meglévő iskoláikat megtartsák, hiszen forrás híján az állami, pedagógusbér-átvállalás vajmi keveset ér. Ami korábban a bőven a létszám alatti osztályokkal rendelkező Dócnak vagy éppen Kübekházának sikerült, úgy tűnik Tömörkénynek egyelőre nem.

Olvasóink írták

 • 14. macska125 2011. június 07. 10:32
  „Bárcsak minden iskola átkerülne az egyházhoz, ráfér a gyerkőcőkre a hittan.
  Csak úgy 50 éve megszólták a faluba aki hittanra járt !!! Ebbe az ig.nő családja is benne volt !!- hááát változnak az elvek úgyebár.”
 • 13. niemand 2011. június 06. 12:48
  „Talán az sem mindegy, hogy megmaradt az iskola a faluban!”
 • 12. dodó 2011. június 06. 11:05
  „Isten és Viktor útjai kifürkészhetetlenek.”
 • 11. bozozoli 2011. június 06. 00:23
  „Sajnos a tanítók kihaltak, mára már csak pedagógusok vannak (tisztelet a kivételnek). Manapság a pedagógusoknak nincs tekintélyük, és ezt a törvények segítették elő. Amikor a gyerekek sem tisztelik őket, sőt ha rámer szólni a tanár, akkor a szülők megverik érte. Valamikor ez nem így volt. Meg sem mertük otthon mondani, ha valami nézeteltérésünk volt a tanárokkal, mert nem a tanárt, hanem bennünket fenekeltek volna el, mert nem a tanár volt a rossz soha!”
 • 10. macs 2011. június 05. 21:32
  „7. mazsolaszolo,
  régen sok férfi pedagógus volt, aztán elkezdtek fogyni. Mára a pálya teljesen elnőiesedett. Gondolkoztál már azon, miért? Mert biztosan van oka, hogy a fiúk közül csak elvétve választják ez a pályát. Én az alacsony fizetésre, a társadalmi megbecsülés hiányára tudok csak gondolni, de kíváncsi vagyok a véleményedre.”
 • 9. pistimolnar 2011. június 05. 17:52
  „5.macs! Lehet, hogy nem tudjuk megfejteni a "csodát", amit a hitoktató, egy férfi tett? Kicsit misztikusnak tűnik, vagy elmebetegek elegye lehet!
  6.N.P. Igen, úgy ahogy tetszik írni, gondolni. Vatikáni valutáért nem adnak semmit...
  Különben Segesvári jól benyalt a Kis-Rigónak, lehet fütyörészni.”
 • 8. Erd.ei 2011. június 05. 15:14
  „Úgy látom még Segesvári Csaba sem hallotta, hogy a mártélyi iskola meg a református egyház kezeibe került...”
 • 7. mazsolaszolo 2011. június 05. 10:20
  „"Segít a viselkedés és az énkép kialakításában, hogyan?"

  A férfi jelenléte abban segít, hogy ad egy apaképet annak a gyereknek, akinek ez sérült vagy hiányzik. Márpedig - különönsen ma - Magyarországon ez elég sok gyereknek sérült vagy hiányzik. Persze, itt a szó vszoros értelmében férfiról beszélünk, mert pl. egy hisztérikus "a mama örök kicsi fia és ölebe" típusú ember aligha adhat tekintélyt.

  Nem vagyok oda a katolikus egyházért, de ha már annyira nyomják ezt az egyházi iskola-dolgot, akkor talán megfontolandó volna visszahozni egy valódi, klasszikus értéket, azt, ami betonbiztos értékrendszert adhat egy értelmes és fogékony gyereknek: a LATIN nyelvet. Többet ér, mint száz hittanóra. És a latinnal könnyebb más európai nyelveket is jól elsajátítani.”
 • 6. N.P. 2011. június 05. 05:09
  „Az egyházmegye új közösségi házat adott át a Dugonics téren, 100 millával támogatja a kormányt, fölújította a Kapcát, fociakadémiát üzemeltet, átveszi az iskolákat, át akarja venni a szociális ellátást...kérdem én: miből telik minderre? A miséken megjelenő 8-10 nénike adományaiból, vagy az állam (vagyis mi) finanszírozza mindezt csak egyházi köntösben?”
 • 5. macs 2011. június 04. 23:28
  „Ez csúcs! Nagyon szeretném, ha részletesen kifejtené a kedves nyilatkozó.
  "Bánfi Sándor, Tömörkény polgármestere. Az igazgató asszonnyal egyetértettek: a gyerekek viselkedése sokat javul az egyházi iskolákban. A különös ,,csoda" a nevelők személyében is keresendő. A fenntartóváltással a tanárok többsége ugyan megmarad, de a hitoktató személyében férfi is érkezik. Személye nagyban segít a megfelelő énkép, viselkedés elsajátításában."
  Vagyis a tanárok maradnak, de jön egy hitoktató, egy FÉRFI, akinek olyan hatása van a gyerekekre, hogy egyből földre szállt angyalok lesznek. Segít a viselkedés és az énkép kialakításában, hogyan? A tanárok eddig mit csináltak?
  Könyörgöm, mindenkinek elment az esze?”
 • 4. bozozoli 2011. június 04. 22:21
  „Szerintem a Biblia ismerete hozzátartozik az alapműveltséghez, függetlenül attól, hogy ki milyen vallású. Az nem jelenti azt, hogy vallásosnak kell lenni. Ez a történelem egy része. attól, hogy az iskolát az egyház működtetné, még nem lenne kötelező templomba járni, mert az már tényleg sértené az emberijogokat a vallás tekintetében. Egy település életében meghatározó dolog az iskola és az óvoda működtetése. Ha ez nincs,akkor a település elnéptelenedik - a szülők olyan településre költözInek, ahol van iskola-óvoda. Ez nemcsak a gyerekekről szól, hanem egy egész település életéről van szó. Azt megértem, ha egy mohamedán vallású család másik iskolába szeretné járatni a gyermekét, mert a Korán tanait sajnos kevésbé tanítják az iskolákban. Ittmost nem 120 gyerekről szól csak a történet, hanem egy majd 2000 fős település jövőjéről van szó. Hála ezért pártotoknak és kormányotoknak.”
 • 3. totti16 2011. június 04. 19:20
  „A gyerekere nem gondolnak??? Az oktatási jogok biztosa nem véletlen vizsgálódik. Minden gyermeknek joga van a világnézetileg semleges oktatáshoz.”
 • 2. queenmargareth 2011. június 04. 17:53
  „húúúúúú, pont ezt akartam írni "Nemcsak.........", hanem pénzért.”
 • 1. tom_peris 2011. június 04. 17:23
  „pénzért feladni egy vilégnézetet... a szabad gondolkodást...
  szánalmas.hu”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unokatestvérével járt betörni

Tömörkény - Elfogtak a csongrádi nyomozók egy 25 éves tömörkényi férfit, aki a megalapozott gyanú… Tovább olvasom