Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Nem fizetnek a falvak a betegellátásért

Csongrád - A Városkép Kft.-t májustól Molnár Ákos vezeti, az alapbére havi 280 ezer forint lesz. Csongrád kilép az Első Magyar Önkormányzati Víziközmű és Közszolgálati Társulásból, mert a székhely, Szekszárd messze van.
Egy napirend előtti felszólalás kapcsán kialakult igen heves vitával kezdődött csütörtökön a képviselő-testületi ülés Csongrádon. A polgárőr egyesület a székházán szeretne némi javítást végezni, ehhez engedélyt kértek. Az írást még nem kapta kézhez a szervezet, a munkát azonban elkezdték, ezt pedig egy névtelen levélben jelentette valaki a városházán. Az egyesület vezetője, a testületben is helyet foglaló Nagypál Sándor (Fidesz) és a polgármester, Kőrösi Tibor (Fidesz) egyebek mellett azon polemizált, hogy a jó szándékú renoválás, vagy az engedély megléte nyomjon-e többet a latban. A kérdésben egyelőre nem született kompromisszum.

Kőrösi Tibor: jogszerűen cselekszenek, de hogy gusztusosan-e, azt mindenki döntse el maga.
Kőrösi Tibor: jogszerűen cselekszenek, de hogy gusztusosan-e, azt mindenki döntse el maga.

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Az önkormányzat az elmúlt évben jelentős összeg fölött rendelkezett, a megyében egyedülállóan magas, 120 millió forintos állami segítséget kapott a város az önhiki pályázaton – mondta Kőrösi Tibor. A városatyák a 2012-es költségvetést tekintették át, a legfőbb előrelépésnek nevezték a hitelállomány 100 millió forinttal való csökkentését. A város intézményeinek jelentősek azonban a kintlévőségei, ezt orvosolni kell, hívta fel a figyelmet Havasi Jánosné (MSZP).

Folytatni kell a tárgyalásokat a járás három falujával, mondta a független Gyovai Zsolt. Lapunk is írt a történetről: Csongrád lakosonként 1000 forintot kérne Csanytelektől, Felgyőtől és Tömörkénytől. Azért, érvelnek, mert a Tisza-parti város rendelőintézetében vizsgálják a falvak lakóit is. – Nem akarnak hozzájárulni a költségeinkhez. Visszautasítom, hogy ez részünkről koldulás lenne. Bár jogszerűen cselekszenek, de hogy gusztusosan-e, azt mindenki döntse el maga – mondta Kőrösi Tibor.

A földrajzi távolság miatt kormányrendelet zárja ki, hogy a város szekszárdi székhelyű társulás tagja legyen, ezért Csongrád kilép az Első Magyar Önkormányzati Víziközmű és Közszolgálati Társulásból. A grémium úgy döntött: a Városkép Kft.-t májustól Molnár Ákos vezeti, az alapbére havi 280 ezer forint lesz. A Pedagógiai Díjat idén Rácz Andrea gyógypedagógus kapja.

Olvasóink írták

 • 12. tények 2013. május 06. 20:25
  „Ha kistérséginek hívják az ellátást,és az ellátásért hozzájárulást kérnek,akkor úgy fair,hogy a működtető kft-ben pedig engedjen át tulajdonrészt Csongrád-gondolom ez fel sem merült..Az ellátás után egyébként az OEP támogatást minden beteg,így a kistérségiek után is megkapja a működtető,így az ellátást nem a működtető állja,csak a finanszírozás és a feladat-ellátás különbségét,erről az összegről meg nem a három település lakói tehetnek.Az így hiányzó összeget pedig Csongrád mindig szerepelteti az ÖNHIKI igénylésnél,amiről nemrég azt hallottuk,hogy az egész megyében Csongrád kapta a legtöbbet,tehát részben a hiány már kifizetettnek is tűnik...A közmű-társulatra meg csak annyi,hogy ez már két éve is látszott,de nagyon erőltetni kellett a Szekszárddal közös "életképes" projektet.”
 • 11. pirosmanci 2013. május 01. 21:24
  „Teljesen igazad van, timoboll2!(2013.04.30. 13:11) Teljesen igaza van a csanyteleki polgármesternek is. Azzal az apró kiegészítéssel, hogy Csanytelek, Felgyő, Tömörkény betegeinek ellátását is a csongrádiak fizetik. ( Megjegyzem, így könnyű hiány nélküli költségvetést megteremteni. - Akinek nem inge, ne vegye magára!!!!!!!!)”
 • 10. palfisz 2013. április 30. 08:51
  „Ugye, erre volt jó a "kistérségi hókuszpókusz"?!”
 • 9. timoboll2 2013. április 28. 13:11
  „Minden józanul gondolkodó csongrádinak bocsánatot kellene kérni a kistérségben élőktől a városvezetés ötlete(i) miatt. Amelyet a csanyteleki polgármester valamennyi megnyilvánulása során megír, az úgy igaz, ahogy van.”
 • 8. Turul2 2013. április 27. 15:14
  „Marakodnak a frakció tagok :-) A polgármester úr blog bejegyzése :"Miről is van szó? A polgárőrség székházának tetőzetét építési engedély nélkül kezdték el építeni. Bejelentésre a hivatal megállapította a törvénysértés tényét és elindult az eljárás. Ez a lépés váltotta ki abból az emberből a dühöt, aki képviselőként maga is jogszabályalkotó és egyben a törvényesség egyik őre kellene hogy legyen. Ez persze nem jelentheti azt, hogy a törvényen felül áll. Szerintem. A hivatalos eljárás lezajlott. Az ezt sérelmező nem éppen visszafogott fellépéssel, a pártállami időknek megfelelő stílusban, fenyegetőzve a Belügyminisztérium emlegetésével reagált. Mintha 30 évvel korábbi dátumot írnánk. Mintha a törvények megszegésétől nem kellene tartani, hanem féljen az, aki törvényesen jár el."

  Csongrádon nem fogunk ilyen világban élni. A nagy hang, illetve a hangtalan nyomozás, az adatok gyűjtése nem szabad, hogy megijesszen bárkit is. A ,,mindenki figyel mindenkit" állapot közel negyed századdal a rendszerváltás után nem jellemezheti életünket. A múltban élő emberek ne határozzák meg se a jelent, se a jövőt. Az egyéni érdekek ilyen eszközökkel való érvényesítése mindannyiunktól távol kell hogy álljon, pozíciótól függetlenül!

  A képviselői eskü arra kötelez bennünket, hogy a városunkat szolgáljuk, de arra nem, hogy más életét bárki is megpróbálja megnehezíteni, megfigyelni, fenyegetni.”
 • 7. ForgóHenrik 2013. április 26. 20:23
  „Csongrád városa azzal, hogy nem társulásban kívánja ellátni az idei év második felében szociális feladatait, hozzávetőleg 16 millió Ft kiegészítő finanszírozástól esik el http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/tarsulva_konnyebb_a_csongradi_jarasban_is/2330307/ -, ez közel 3 évi ,,kistelepülési sarcnak" megfelelő összeg... A járóbeteg-szakellátás során keletkező működési hiány okait, hatásvizsgálatát, költségelemzését hiába kértem írásban, mind a mai napig nem kaptam meg - Csanyteleken a közpénz felhasználást indokolni kell, az kevés, hogy Dr. Kőrösi szerint ,,úgy gusztusos, ha fizetnek a falvak is"... Ezek hiányában akkor sem adnánk át (köz)pénzt(!) egy többségi nyereségérdekelt társaságnak, ha lenne erre fordítható forrásunk, ugyanis egy esetleges ÁSZ, vagy KEHI vizsgálat esetén joggal vetődhetne föl a közpénzzel való felelőtlen gazdálkodás vádja - amely, mint tudjuk, nem a ,,bocsánatos bűn" kategóriába tartozik...”
 • 6. Turul2 2013. április 26. 19:57
  „"A polgárőr egyesület a székházán szeretne némi javítást végezni, ehhez engedélyt kértek. Az írást még nem kapta kézhez a szervezet, a munkát azonban elkezdték"
  Némi javítást???Tetők építettek az épületre,ami engedélyköteles,de gondolom a volt munkásőr parancsnoknak ezt is elintézik!!!!”
 • 5. Asti 2013. április 26. 19:29
  „4. palfisz! Nem normális, de Csongrádon is frissíteni kell a Kubatov listát...”
 • 4. palfisz 2013. április 26. 18:58
  „Föl nem fogom, mi folyik itt. Tele vagyunk adóssággal, a polgármesternek meg nincs jobb dolga (csütörtökön délelőtt), hogy arra figyeljen -a posta előtt- ki írja alá, azt az eszement kérdőívet, ami a rezsicsökkenésről szól. Emberek... ez normális?”
 • 3. Norbi56 2013. április 26. 13:26
  „Egyébként matematikailag érdekes az adósságcsökkentés, mert 120 millió ÖNHIKI mellet amit kapott a város az adósságainak csökkentésére, csak 100 millióval csökkent az,vagyis az előző évihez képest 20 millióval nőtt ! Hogy van ez a "jobban gazdálkodtunk mint eddig bármikor"... helyette éppen olyan vacakul gazdálkodtunk de azt kijárásos alapon palástoltuk ezzel az "adománnyal"!”
 • 2. Norbi56 2013. április 26. 13:21
  „Azért Békéscsaba(100 km) sincs sokkal közelebb. A logikus a szentesiekkel való összefogás lenne. Állítólag a békéscsabaiak 10-15 embert azonnal elküldenek, majd ők küldik a saját fenntartóikat...itt pedig lesz tíz-tizenöt munkanélküli...szóval a helyzet semmivel sem jobb, ilyen értelemben mindegy hogy Szekszárd(150)km vagy Békéscsaba. Legfeljebb az Szekszárdi pozíciók gyöngülnek az alpolgármesterei baráti kapcsolatokban...de megrántják a vállukat és...na és..”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 26. 08:57
  „Jogos a két pont, a hazai csapatnak ! a víz-közmű , nem trafipax-büntetés hogy - akár Szombathelyről is intézhessék...a környezetvédelemre és egyéb lózungokra hivatkozó párthülyék nyakló nélküli ámokfutását, abba kéne már fejezni...de izibe !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társulva könnyebb a csongrádi járásban is

Átlagosan 30 százalékkal lehet majd több pénzt lehívni egy-egy feladatra, ha azt társulásként teszik. A kistérség megszűnik, három falu azonban újra összefog. Tovább olvasom