Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem hagyják sorsára a bezárt szeméttelepeket

Csongrád - A korábban bezárt szeméttelepek sorsát rendezi a következő időszakban a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) létrehozását célzó önkormányzati társulás, amelynek célja a környezet védelme, elsősorban a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

A DAREH-hoz tartozó projektterület a dél-alföldi régió keleti részén elhelyezkedő Békés megye, valamint Csongrád keleti részére terjed ki, megyénkben a második ütem Apátfalva, Árpádhalom, Csanádpalota, Csanytelek, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Földeák, Magyarcsanád, Makó, Nagymágocs, Nagytőke, Óföldeák, Szegvár, Székkutas, Szentes szeméttelepének rekultivációját érinti. A térségi szintű programban összesen 76 hulladéklerakó rekultivációját valósítják meg, ebből 37-et akarnak megoldani a most tárgyalt második ütemben. Ezzel párhuzamosan zajlik az első ütem is, amelybe 39 lerakót vontak be. A projekt megvalósítja a régió rekultivációjának 40 százalékát. A jelentős uniós támogatás és a mellé rendelt állami forrás az önkormányzati társulásnak 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást jelent. A DAREH egyébként területileg a nemzetközi támogatásokból eddig kimaradt úgynevezett „fehérfoltos" területen alakult meg.

A projekt elszámolható bruttó összköltségvetése 5 milliárd 234 millió forint, amit a támogatási szerződés értelmében teljes mértékben az uniós forrás fedez. A társulás ezekben a hónapokban választja ki a megvalósítás szereplőit, amennyiben sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások. A kivitelezési munkálatok várhatóan 2014 tavaszán kezdődnek, és 2015. május 19-éig kell befejeződniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinőtte a Bor utcát a borünnep

Ha tovább nő a közönség, új helyszínt kell keresni az augusztus 20-i hétvégék legfontosabb csongrádi rendezvényének, a borünnepnek. Tovább olvasom