Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem kapott időben segítséget a kórházban, meghalt

Szentes, Felgyő - A hatvanegy éves Hürkecz József – felesége állítása szerint – csak negyven óra elteltével került jó kezekbe a szentesi kórházban. A felgyői férfit szombaton szállították kórházba, hétfőn megműtötték, de legyengült szervezete már nem bírta átvészelni a kritikus időszakot.
– Alig ötven méterre van egymástól a szentesi kórházban a fertőző és az intenzív osztály, de az ellátás színvonalát tekintve ég és föld a különbség – állítja Hürkecz Józsefné, aki több mint egy hónapja veszítette el férjét. A megözvegyült felgyői asszony korábban mindig azt hallotta, minél előbb fordul orvoshoz, annál inkább megelőzhető a baj, a Kurca-parti intézményben történtek után azonban kétségei támadtak, és felmerült a kérdés: férje miért nem kapott esélyt a gyógyulásra?

Február 2-án, szombaton mentőt kellett hívni Hürkecz Józsefhez. A férfi hányt, véres hasmenése volt, hasi görcsei miatt pokoli fájdalmat érzett. A csongrádi ügyeletes orvos beutalójával a szentesi kórház sürgősségi osztályára szállították, ahová délután két óra körül érkezett meg. A szerettei nem tudtak utánamenni, mert az intézményben látogatási tilalmat rendeltek el, ezért három óra körül telefonon érdeklődtek hogyléte felől. A sürgősségi ügyeletes orvosa akkor azt mondta Hürkecz Józsefnének, hogy férjénél semmi akut hasi problémát nem talált, a laborvizsgálat után dől el, mi lesz vele. Egy órával később azt a tájékoztatást kapta egy ápolónőtől, hogy a fertőző osztályra vitték át férjét, de ott hiába próbált orvossal beszélni, aznap nem sikerült, csak annyit tudott meg, hogy párjának nagyon fáj a hasa, ezért infúziót kap.

Hürkecz Józsefnének rengeteg kérdése van férje halálával kapcsolatban. Az özvegy azonban eddig senkitől sem kapott választ. Fotó: Tésik Attila

Vasárnap reggel is betelefonált a kórházba, ahol azt kérték az asszonytól, hogy vigye be férje gyógyszereit. Tíz óra körül ért be, és teljesen meghökkent azon, ami a fertőző osztályon fogadta. Férje sokkal rosszabb állapotban volt, mint amikor beszállították. Egy nővér odahívta az ügyeletes orvost, aki néhány perces vizsgálat után azt mondta Hürkecz Józsefnének, hogy valahol a gyomor-, bélrendszer tájékán egy súlyos gyulladás okozza a fájdalmakat, ezért férje antibiotikumos infúziót kap, ami pár nap alatt fejti ki hatását.

A felgyői asszonyt – aki látta férje szenvedését – egyáltalán nem nyugtatta meg a kapott információ, ezért délután újra betelefonált, de megint nem tudott orvossal beszélni, csak annyit tudott meg az ápolóktól, hogy ultrahangvizsgálat volt, annak eredményét viszont nem közölték vele, s így azt sem tudta meg, miért éppen a fertőző osztályon helyezték el a férjét.

Hétfőn hiába telefonált a fertőző osztályra, egy doktornő azzal fogadta, hogy férje olyan rossz állapotba került, hogy átszállították az intenzívre, ott kell érdeklődni felőle. Az intenzív osztály főorvosa arról tájékoztatta, hogy férje olyan mérgezéses állapotban került hozzájuk, hogy először stabilizálni kell a keringését, utána pedig életmentő műtétre lesz szüksége a kialakult hashártyagyulladás, szepszis és bélelhalás miatt. Hürkecz Józsefet még aznap megoperálták, de hiába volt a 7-8 órás műtét, az orvosok és az intenzív osztály dolgozóinak minden igyekezete ellenére a legyengült szervezet nem bírta átvészelni a kritikus időszakot – a 61 éves felgyői férfi szerdán délben elhunyt.

A vizsgálat után válaszol

– Megkaptam a hölgy levelét, és természetesen válaszolni is fogunk rá – nyilatkozta Várkonyi Katalin. A szentesi kórház főigazgatója elmondta, ilyenkor a mindenkori orvosigazgató vizsgálja ki az ügyet, ő összegzi az esettel kapcsolatos információkat, és azok ismertében válaszol a főigazgató a panaszosnak.

– Máig nem tudok megbirkózni azzal a kérdéssel, miért kellett 40 óra ahhoz, hogy a férjem jó kezekbe kerüljön. Ha időben felismerték volna rosszulléte okát, és azonnal megműtik, minden másképp történhetett volna, de úgy érzem, azon a hétvégén valójában senki sem törődött vele – mondta elkeseredetten lapunknak Hürkecz Józsefné. A felgyői asszony azt sem értette, miért nem kapott férje kezeléséről dokumentumot, számlát, ezért levelet írt a szentesi kórház főigazgatójának, amiben kétségei mellett azt is megemlítette, milyen áldozatos munkát végeztek a sebészek és az intenzív osztály dolgozói, akiknek ezért hálával és köszönettel tartozik. Bár a válaszlevelet harminc napon belül kellett volna postáznia az intézménynek, Hürkeczné a mai napig nem kapott értesítést a szentesi kórházból, pedig továbbra is nagyon szeretné tudni, mi történt, illetve mi nem történt férje gyógyulása érdekében a szentesi kórházban.

Egyelőre nem perel

A boncolási jegyzőkönyv szerint Hürkecz Józsefnek artériás trombózisa volt a belek környékén, és ebből alakult ki az a bélelhalás és vérmérgezés, ami végzetesnek bizonyult. A dokumentumban az áll, hogy a betegség kezdete és a halál beállta között napok teltek el. Ennek tükrében megkérdeztük az özvegyet, tervezi-e, hogy műhibapert indít a szentesi kórház ellen. Azt felelte, előbb az intézmény vezetőjének levelét szeretné megkapni, utána a betegjogi képviselővel is megbeszélné a lehetőségeket. Annyit azonban még hozzátett Hürkecz Józsefné, hogy éppen a kórházzal kapcsolatos kettős érzése miatt jó volna, ha nem intézményenként hoznák nyilvánosságra a műhibapereket – a szaktárca ugyanis ezzel a javaslattal állt elő nemrégiben –, hanem osztályokra lebontva tájékozódhatnának a betegek az egyes ellátóhelyekről.

Olvasóink írták

 • 13. Berka 2008. március 24. 10:41
  „Gyilkos Ágnest már le kellett volna régen tartóztatni és bíróság elé állítani! Egyre több ember halálát okozza egy szakmához nem értő miniszter ámokfutása! Börtönbe velel!”
 • 12. Dr. Palotai Jenő 2008. március 19. 16:11
  „Ha valaki magyar egyetemen, az adófizetők pénzéből kerűl ki képzésre, magyar betegeken tanúl meg dolgozni joggal várható el, hogy ez után vegyen részt a magyar betegek gyógyításában! Disznóságnak, ostobaságnak tartom, hogy ilyen emberek külföldre le léphetnek dolgozni, mert most ott többet lehet keresni. Azonnal fizettessék meg velük a képzési költséget, vagy mielőtt be űlnek az egyetemre kössenek szerződést, az itthoni munkára, vagy teljes költségtérítéssel ücsörögjenek a magyar egyetemen, vagy eleve nyugati egyetemre menjenek tanúlni.”
 • 11. egal 2008. március 17. 18:34
  „Karcos2

  Nem az "orvosok " úgy általánosságban, hanem egyvalaki. Azért az nagy különbség !”
 • 10. Baba_ 2008. március 17. 15:12
  „Nohát, nekem meg ápoló egy családtagom a traumatológián a klinikán, és bár a feltételek nem kimondottan jók (sem a tárgyi, sem az anyagi) azért ott a legtöbb ember erőn felül dolgozik azon, hogy a gyakran részeg, kötekedő (verekedő!) sérülteket a leggyorsabban, és a legemberségesebben ellássák. Ilyen helyen a hálapénz, vagy az ajándék ismeretlen fogalom, de harapást, szitkot, alkoholos hányást azt bőven kaphat az emberfia/lánya. Mégis nagy örömmel veszik, ha balesetet szenvedett embert meg tudnak menteni. Bizony nem ők tehetnek róla, ha órákig ott kell űlni egy fájdalmas sebbel, hiszen a mentő is hozhat (és hoz is) olyanokat akiket soron kívül kell ellátni, és ha sürgős műtét van, akkor lehet, hogy egy órá(ko)n át kiesik egy vagy több orvos.
  A betegek persze türelmetlenek (megértem őket), de akik ott dolgoznak azoknak is kijár, hogy egyenek, (jellemzően: ebéd 16 órakor), vagy mosdóba menjenek, főleg ha 24 órás szolgálatot kell vállalniuk, ami hónapokkal ezelőtt rendszeresen előfordult. Amit ott csinálnak, és amennyiért a legtöbben sosem vállalnátok el.”
 • 9. SBO 2008. március 17. 13:29
  „egy kórház sürgősségién dolgoztam és volt egy kis belelátásom a dolgokba. az ügyeleti idő alatt ha jött egy mentő úgy kellett az orvost keresgélni a házban, hogy hol is lehet mert nem volt az osztályon, holott ott lett volna a helye. van egy jobb eset. este a sürgősségi várótermében lekapcsolták a villanyokat, nem spórolás miatt hanem: "fényre jön a beteg".”
 • 8. Karcos2 2008. március 17. 12:56
  „Az orvosok megüzenték a kormánynak, hogy ott tartanak be neki, ahol tudnak. Nos, a betegek élete árán is. Az e.ü. problémáit lehet a kormányra kenni (vizitdíj, napidíj, stb), de az orvosi eskü betartását ki fogja számonkérni? Borítékolom Várkonyi Katalin válaszát.”
 • 7. sevenof9 2008. március 17. 11:46
  „joy:

  attol,mert 300 ft-ot pengetsz a hazidokidnal, attol,mert a TB-penzedet az szdsz tulajdonolna mar nyiltan is,attol mi valtozna?

  Ezt az egeszet nem lehet 1 rendelettel,huszaros kardvagassal megoldani. Ferike kisz-csocsokon nevelodott, nem csoda,hogy a "mindennapok forradalmisaga" "merjunk elt vasalni abba a farmernadragba" es a "legyen a hajad hosszu de mindig apolt" kantatatak kozott nem tudja,hol a valosag...”
 • 6. Mil 2008. március 17. 11:39
  „Egyetértek az első hozzászólóval. Régen elhivatottabbak voltak az orvosok. Saját példából tudom: a 80-as évek végén apám súlyos műtéttel volt bent. A műtő orvosa bent maradt vele egész éjszaka, és ez volt a mázli: mert szövődmény alakult kis, és vinni kellett vissza. HA nincs bent, talán túl sem éli apám. ÉS nem akarta elfogadni a hálapénzt! Asszem Nagy Attilának hívták, a sebészeti klinikán dolgozott. Másik példa, immár a 90-es évek végén: nagybátyám korrekciós műtétre ment be- hasonló gondokkal egyébként-na itt is komplikációk lettek, erre az orvos fogta magát és elment külföldre, szart a betegre. Más meg nem mert hozzányúlni, az állapota egyre romlott-meg is halt sajna. Teljes mértékben az orvost okolom ezért. Persze az árat előre bejelentette!(azt mondjuk nem tudom, hogy ez valami eszköz ára volt, vagy a műtét "feketepiaci" ára..) Persze lófüttyöt kapott.
  Nagy szar az egész, ebben a formában nincs is értelme, én fel is számolnám, csak a pénzt viszi. Legalább mindenki jobban vigyázna magára.
  Az mindenesetre kijelenthető: a jóisten irgalmazzon annak, aki idehaza beteg lesz. A kórházak bejárata fölé pedig ki lehetne írni: "ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel", stilszerűen latinul is akár(valami latin feliratok most is vannak-lehet hogy ezt jelenti eleve?? :). ÉS ezt nem költői túlzásnak szántam.. ÉS ezért én nem csak a rendszert okolom, hanem egyes orvosok, ápolók hozzáállását is.”
 • 5. vendégmuzsikus 2008. március 17. 10:11
  „Tanulni kell!
  Képeznünk kell magunkat a gyógyítás terén is: a jó diagnózishoz ismernünk kell testünk reakcióit!
  Nem árt, ha meg is tudjuk műteni magunkat...”
 • 4. joy 2008. március 17. 09:56
  „Az elmúlt fél évszázadban kialakult álsocialisztikus betegellátó rnedszer régóta rossz,
  Összemos, lehetetlenné teszi a tisztességes munka díjazását. Szándékosan fönntartott kaotikus állapotokban elvész a beteg, a pénz és az idő.
  A változatlanság hazug ígérete csak a rablást, fosztogatást, betegek zsarolását, a hálapénzéhesek aljasságának kiteljesedését szolgálja.
  És azt, hogy a gyalázatosan trehányak elbújhassanak a zavarosban halászva.”
 • 3. Patrik anyukája 2008. március 17. 08:32
  „Aki bereg az hagyja el messziről a szentesi kórházat.”
 • 2. clo 2008. március 17. 07:36
  „kedves Szemlelodo!
  szerintem ne az orvosoknak ill ne csak nekik kivánj jó egészséget, hanem az embereknek, a köznpnek...ne legyenek betegek!!! talán akkor életbenmaradnak”
 • 1. szemlelodo 2008. március 17. 05:16
  „Előre is bevallom laikusként szólok az eseményekhez.
  Összességében meg kell állapitani,hogy országunkban nagy a baj és még nagyobb lesz az egészségügyben. Ehhez nagymértékben hozzájárult a jelenlegi kormány egészségügyi politikája.
  Problémásnak látom akár a szakrendelésekben,akár a kórházakban az orvosok foglalkoztatását.Sajnálatos módon a kórházak lassan úgy müködnek,mint a szinházak,hogy nincs önálló társulata.Értem ez alatt,hogy az orvosok naponta több helyen praktizálnak jövedelmük,megélhetésük érdekében,ami szintén nem az Ő hibájuk. Annyi azonban biztos,hogy az olyan gyógyitó orvos,Aki egy munkanapon belül több helyen lát el feladatot,ereje,koncentrációs képessége csökkentett üzemmódban müködik.Aki több helyen rendel más-más technikai és személyi feltételek között,kimondva kimondatlanul gondolatban másutt van mint ahol éppen rendel.Az ilyen szétdarabolt munkavégzés során lehetetlenség az aktuális beteg állapotának teljeskörü áttekintése,figyelemmel kisérése. A rendelések sem biztos,hogy megfelelnek a beteg állapotának,mert nem biztos,hogy akkor kerül orvosi kezekbe,amikor őneki erre életbevágóan fontos,és nem biztos,hogy egy hosszabb,komolyabb betegség esetén ugyanaz az orvos kiséri figyellemmel állapotát az esetleges gyógyulástól a halálig. Természetes az emberi félelem,komoly baj esetén,mert mégis csak egy élete van az embernek.
  Nem a régi időket srom vissza,de régen,mondjuk a rendszerváltás előtt a kórházakban egy elhivatott orvos szinte bennt élt a kórházban,főleg mütétes napokon,nem volt kényszeritve,hogy anyaintézményétől több tizkilométerre is próbáljon maximálisan helytállni.
  Ami számomra feltünő,hogy az utóbbi években a Szentesi kórházban sokan hunytak el vérmérgezésben.Szerény ismereteim szerint,ennek diagnosztizálása állitólag nem egyszerű,gyógyitása nagyon költséges,a sikeres végkifejlet,pedig bizonytalan.
  E körülményt is valami okozza az intézményben,szerintem ezt komoly szakmai gorcső alá kellene,venni,mert mint kiemelt kórház tekintélyének nem használ.
  Elnézését kérem mindenkinek,hogy laikuskénthozzászoltam,és még kritizáltam is,de bizom benne,hogy lesz Aki szakmailag elfogulatlanul tényszerüen megmagyarázza.

  A nehéz gazdasági és politikai helyzetben is kivánok minden orvosnak és egyéb szakszemélyzet jó egészséget,nagy munkabirást és szakma iránti elkötelezettséget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perpatvar a csongrádi pontonhíd körül

Csongrád - Vizsgálóbizottságot állítana fel a pontonhíd időszakos lezárása miatt az Összefogás Csongrádért Egyesület. Tovább olvasom