Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Nem kínzott kutyát, nem vágott ki szőlőt

Csongrád - A rendőrség szerint mégsem kínozta a kutyákat a leváltott csongrádi gyepmester. Megszűnt az eljárás, amelyet önbíráskodás gyanúja miatt indítottak ellene, a napokban pedig az ügyészség úgy találta, nem bizonyítható az sem, hogy ő vagdosta volna el derékban Nagypál képviselő szőlőtőkéit. Szólik Attila először most nyilatkozott lapunknak.
A csongrádi gyepmesteri telep korábbi üzemeltetője, Szólik Attila azzal hívta föl szerkesztőségünket, hogy megszűnt a nyomozás három olyan ügyben is, amellyel kapcsolatban az újság leírta a nevét. A nyilvánosság neki csak kárt okozott. Ezért elnézést kérünk. Ugyanakkor érdemes leírni mindhárom történetet.

Egyszer csak leváltották

Tavaly március 6-án a csongrádi állatvédők odamentek a helyi gyepmesteri telephez, hogy kiszabadítsák a kutyákat. Rendőrök voltak ott, állatorvos, végül a huzavona azzal zárult, hogy a három kutya helyett egyet vittek el az aktivisták, és állatkínzás miatt följelentették Szólik Attilát. A polgármester ezek után azt nyilatkozta, elérkezett az idő, hogy a telep működtetésében változás álljon be. Az üzemeltetőt le is váltották. Szólik azonban később kapott egy levelet a csongrádi kapitányságtól. Ezt most nekünk is megmutatta. Az áll benne, nincs bizonyíték arra, hogy ő valaha is kínozta volna az állatokat, az ebeket az előírásnak megfelelően tartotta, ezért megszüntették a nyomozást.

Csata a csongrádi gyepmesteri telepnél, a média és a rendőrség színe előtt 2007. március 6-án. Szólik Attila sintér napszemüvegben Fotó: Tésik Attila
Csata a csongrádi gyepmesteri telepnél, a média és a rendőrség színe előtt 2007. március 6-án. Szólik Attila sintér napszemüvegben. Fotó: Tésik Attila

A városgondnoksággal kötött szerződést is mutatja: az áll benne, hogy a telepen megállapodás szerint szállást adhat egy családnak, amely a takarításról gondoskodik. A família nem tudta fizetni a 17 ezer forintos bérletet, ő ezt nehezményezte, amiből megint botrány lett. Az eljárást megszüntető csongrádi városi ügyészségi irat szerint ő nem önbíráskodott, amikor a lakbért kérte. Nem azt mondta, hogy öt-hat emberrel utcára rakja a családot, hanem azt, hogy ha nem bírják fizetni a bért, és mennének, szívesen segít a költözésben.

A képviselő tőkéi

A harmadik történet főszereplőjének nevét nem mondja ki, de hát az egész város tudja, hogy Nagypál Sándor képviselőről van szó, és hogy ők ketten nem barátok. Amikor az önkormányzat úgy döntött, leváltja a telep éléről Szólikot, a sintér méltányossági kérelemmel fordult a városgazdasági bizottsághoz. Ügyvédje, Jánosi László azt mondja, megdöbbent, amikor ahelyett, hogy a kérelmet bírálták volna el, arról kezdtek beszélni a képviselők, mi is történt Nagypál Sándor szőlőskertjének tőkéivel. A rendőrség akkor már nyomozott a 2007. április 29-én vagy 30-án történt esettel kapcsolatban, a tőkék kivágásával jó ideig Szólikot gyanúsították. Lapunk írt a bizottsági ülésen elhangzottakról, majd arról is, hogy Nagypál kiegyezne Szólikkal: legyen mediáció.

„Elviselhetetlen volt"

Egy év alatt azért sok minden történt: az elvitt kutya fölgyógyult, az állatvédők vezetői meg összevesztek – erről az újság is beszámolt –, egyikük telefonon fölhívta Szólikot, és megsúgta, az állatvédők telepének nincs ám engedélye, fel kéne jelenteni... Egy képviselő is biztatta, védje már magát bátrabban. Ügyvédje azt tanácsolta, indítson sajtópert az újság ellen. De egyrészt kifutott az időből, másrészt nem akar pereskedni. Most mégis jelentkezett, mert Csongrád kisváros, ahol mindenki a másik emberrel foglalkozik, sokan vele is, és ez már elviselhetetlen volt.

Néhány nappal ezelőtt megint a csongrádi városi ügyészség küldött levelet az egykori gyepmesternek. Az áll benne, már ez ügyben sem gyanúsítják, nincs bizonyíték arra, hogy ő lett volna a tőkegyilkos – olvashatjuk.

Kérdésünkre, hogy miért nem nyilatkozott az állatmentés idején, miért nem engedte be kollégánkat a telepre, és miért nem cáfolt eddig semmit, azt mondja: ő nem is volt jogosult arra, hogy nyilatkozzon, de mindvégig azt hitte, a mellette szóló érveket majd el fogja mondani a városgondnokság. Különben van annyira karakán, hogy egyenesen mondja meg a véleményét. De az nem igaz, hogy kollégánk akkori kérdésére a kerítésnél olyat válaszolt volna, amelyben az anya szó szerepel.

„Nem volt öröm sintérnek lenni"

– Higgye el, nem volt öröm sintérnek lenni. 1996-tól 2007-ig működtettem a telepet, ez idő alatt háromszor mehettünk el üdülni, egyszer Horvátországba, kétszer a Balatonra. Előfordult, hogy hétvégén este hívtak a rendőrök, hogy be kéne fogni egy kutyát valahol – mondja Szólik Attila. – Az én időmben sikerült teljesen fölújítani a telepet, meg lehet nézni, milyenre. A kóbor kutyák nagy része viszont tényleg sovány, elcsigázott jószág. Ha bekerülnek a telepre, két nap múlva sem néznek ki olyan szépen, hiába kapnak rendesen enni. Ezt bárki beláthatja – mégse akarta belátni senki.

Szólik Attila kérte, most se fényképezzük le. Hozzájárul ahhoz, hogy betegyük azt a képet, amit annak idején a telepi huzavona idején készítettünk róla. – Akkor se kértem, hogy fényképezzenek. De úgy látszik, most már semmit nem lehet visszacsinálni.

Olvasóink írták

  • 1. komcsika 2008. május 09. 22:31
    „Az állam a szőlő kivágásért is fizet. Aki csinálta lehet, hogy jót akart.
    Több idő jut a rendszám leolvasásra.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bokrosiak nem félnek egy lábon állni

Bokros, Csongrád - Mindenki válni akart Csongrádtól a telt házas bokrosi fórumon, egy sikeres népszavazás után leghamarabb 2010-ben lehet önkormányzati választás az 1070 lelkes településen. Tovább olvasom