Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem lát veszélyt az NFÜ a csongrádi gátügyben

Csongrád - Még van reális esély arra, hogy időben elkezdődjön és befejeződjön a csongrádi gát felújítása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint. Az uniós támogatások felhasználását ellenőrző szervezet nem bontja föl a szerződést az ATIVIZIG-gel csak azért, mert négy eljárásban sem sikerült kivitelezőt választani.
Két év alatt négy közbeszerzési eljárást hirdettek meg a Csongrádot védő Tisza-gát 680 méteres szakaszának felújítására. Az első azért hiúsult meg, mert csak egy ajánlat volt érvényes, másodszor az egyik pályázó megtámadta az eljárást, mert a kiírásban feltételül szabták az árvízvédelmi tapasztalatot, holott ez állami feladat. A döntőbizottság megsemmisítette a kiírásnak ezt a részletét.

A vízügyi igazgatóság az ötödik eljárásról lapunknak annyit árult el, hogy várhatóan augusztusban kötnek szerződést a győztessel, a hivatalos tájékoztató majd tartalmaz minden információt.
A vízügyi igazgatóság az ötödik eljárásról lapunknak annyit árult el, hogy várhatóan augusztusban kötnek szerződést a győztessel, a hivatalos tájékoztató majd tartalmaz minden információt.


Legközelebb a KÉSZ Építő Zrt. ment panaszra az eredmény miatt. Igazat adtak neki, megbírságolták a kiírót. A negyedik tendert megint megsemmisítette a döntőbizottság, mert ismét szerepelt benne az árvízi tapasztalat. Ilyennel csak a mind a négy alkalommal pályázó Kötiviép B Zrt. rendelkezett, amely az állami megrendeléseiről elhíresült Közgép Zrt.-vel közösen pályázott erre a munkára. Mindez úgy kapott nyilvánosságot, hogy a KÉSZ levelet írt politikusokhoz, elpanaszolva, hogy szerinte a munkára megnyert 1,2 milliárdos uniós támogatás fölött rendelkező ATIVIZIG olyan feltételeket támasztott, amellyel „bizonyos kiemelt üzleti körök állami megrendeléshez jutását nemcsak segíti, hanem kötelező jelleggel biztosítja". A KÉSZ csakis a Közgép Zrt.-re gondolhatott. Az ATIVIZIG-nél cáfolták, hogy kedvezni akarnának bárkinek is. A vízügyi igazgatóság az ötödik eljárásról lapunknak annyit árult el, hogy várhatóan augusztusban kötnek szerződést a győztessel, a hivatalos tájékoztató majd tartalmaz minden információt. A szervezet honlapján, a friss közlemények között egyelőre nem olvasható hír az ötödik eljárás lezárásáról.

Az index.hu júliusban azt írta, hogy veszélybe került az 1,2 milliárdos uniós támogatás, lehet, hogy vissza kell fizetni, mert nem kezdődött el időben a projekt. Az EU-s támogatások kifizetéséért, fölhasználásáért, az esetleges szabálytalanságok feltárásáért felelős közreműködő szervezet, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség lapunkat most úgy tájékoztatta, nincs veszélyben a támogatás.

Az adott projekt műszaki tartalmát ismerve még van reális esélye a megvalósításra, amennyiben sikerül kivitelezői szerződést kötnie.
Az adott projekt műszaki tartalmát ismerve még van reális esélye a megvalósításra, amennyiben sikerül kivitelezői szerződést kötnie.


„Gyakran előfordul, hogy egy közbeszerzésnél nem sikerül kiválasztani a nyertes kivitelezőt. Az, hogy ez négy alkalommal nem sikerül, nem nevezhető átlagosnak" – szögezi le az NFÜ sajtóosztályának közleménye. Hozzáteszi: „A határidő tekintetében csak egy konkrétum van, 2015. június 30. – a befejezésre." Az ügynökség felhívja a figyelmet arra, a pályázati útmutatóban nem szerepel olyan előírás, amely szerint az uniós pénz odaítélésétől számítva x hónap alatt el kell végezni a munkát. Ezért tehát az NFÜ „a kedvezményezettet nem fenyegeti támogatási szerződésbontással a sikertelenségek miatt. Az adott projekt műszaki tartalmát ismerve még van reális esélye a megvalósításra, amennyiben sikerül kivitelezői szerződést kötnie."

Olvasóink írták

  • 2. Egyolvasó 2012. augusztus 28. 20:21
    „Ha úgy látják akkor az úgy is van, hiszen szakértők dolgoznak odafenn a kormányban és a különféle minisztériumokban, hogy a szakértő államtitkárokról már ne is beszéljünk. De ha jön a víz és visz mindent akkor persze megint a kétkezi munkások lesznek a hibásak, hogy nem csinálták meg akkor amikor lehetett volna, ez az ügy is olyan mint az államadósság, amiről a politikusok nem tehetnek, csak a választó polgárokat terheli miatta felelősség.”
  • 1. deszkás 2012. augusztus 28. 09:46
    „Csak tudnám a NFÜ egy esetleges az átlagot meghaladó áradásnál kire mire fog hívatkozni. Mert az egyetlen igazán veszélyes szakasz Csongrádtól lefelé van. Az hogy a "képzett politikusaink" miért nyúlnak bele az magáért beszél. Közbevetve: HA NEM JUTNAK KONCHOZ A "TÁMOGATÓK". Az "alumínium partfal-"nál is ez lesz (lehet) a veszte Szegednek. Ősidők óta tudott a vízzel és a tűzzel nem játszunk.Az emberekkel lehet szórakozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárúton a Tisza-hídig

Ma tartják a 451. számú főút melletti kerékpárút építésének ünnepélyes projektnyitó rendezvényét. Tovább olvasom