Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem mennek putriból putriba

Nem hajlandók átköltözni az önkormányzat által felajánlott Zöldfa utcai házakba a csongrádi Rigó Sándor utcában élő családok. A főképp roma lakosok azzal indokolják álláspontjukat, hogy az új helyen rendszeresek az atrocitások. A körzet képviselője szerint mindkét helyszínen tarthatatlanok az állapotok.
Kovács Erika és családja sem akar költözni Fotó: Tésik Attila
Három Zöldfa utcai önkormányzati bérlakás hasznosításán, egyben a Rigó Sándor utcai kaotikus állapotok felszámolásán töri a fejét a csongrádi városvezetés. A Zöldfa utca környékén lakók magatartása miatt korábban hat házból menekültek el az ott élők, de a megüresedett ingatlanok felét tudta csak kiutalni a polgármesteri hivatal. A másik három otthon a mai napig üresen áll, de a fosztogatások és rongálások miatt folyamatosan romlik az állaga. A mihamarabbi hasznosítás érdekében azt ötlötték ki a döntéshozók, hogy a szóban forgó ingatlanokat különbözet megfizetése nélkül felajánlják a Rigó Sándor utcai háztulajdonosoknak, akiknek otthonai bár magántulajdonban vannak, önkormányzati területen épültek, még a rendszerváltás előtt. Amennyiben a vasútállomás szomszédságában élők belemennének a cserébe, a város a kiköltözést követően azonnal intézkedne a tucatnyi viskó lebontásáról.

– Nem megyünk a Zöldfába, ott rengeteg a cigány. Mi inkább lakunk itt, a putriban, mintsem hogy oda betegyük a lábunk – reagált a felvetésre Kovács József, akinek fia és felesége, Kovács Erika, valamint családja él a sínek mentén épült házsoron. – Késekre, kardokra mennek ott a
A rendőrség tehetetlen

A Zöldfa utcai bérlakások megüresedésekor a helyi közműszolgáltató a vízórákat és néhány egyéb lakástartozékot vagyonvédelmi érdekből leszerelt és elszállított. Ezt követően az épületeket feltörték, és azóta is folyamatosak a lopások, rongálások. Az önkormányzat a Zöldfa utca 10. és 12. alatti lakások esetében ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett. A városi rendőrkapitányság nyomozása eredménytelen volt, ezért felfüggesztették az eljárást 
cigányok, de mi abból nem kérünk – tette hozzá. Az ifjabb Kovács pedig elmondta, öt családot, azaz mintegy 30-40 embert érintene a költözés, de egyikőjük sem menne a Zöldfa utca környékére, inkább, ha már kell, a városközpont felé vennék az irányt. A többgyermekes apuka hangsúlyozta, nem engedik, hogy lebontsák a házakat, illetve csak akkor egyeznek bele, ha az eddig fel nem vett szociálpolitikai támogatásukat felhasználva a város fürdőszobás lakásokat vásárol részükre. Kolompár Klára azzal egészítette ki szomszédai mondandóját, a Rigó Sándor utcában mindenki rokkantnyugdíjas, az asszonyok a gyesből élnek, munkájuk nincs, ezért ők maguk képtelenek másik ház vásárlására.

– Elfogadjuk az előterjesztést – jelentette ki Murányi László. A körzet önkormányzati képviselője szerint elképzelhető, hogy nem születik megállapodás a felek között, de meg kell próbálni dűlőre jutni, mert az alsóvárosiak is panaszkodnak a sínek tövében tapasztalt tarthatatlan állapotok miatt.

– Reményeink szerint a vasútállomás szomszédságában élők belátják, hogy magasabb komfortfokozatú lakásokhoz juthatnak, ha elfogadják a csere lehetőségét – érvelt lapunknak Gyovai Gáspár. Az alpolgármester elmondta, nagyon kevés bérlakás van a városban, igénylő viszont rengeteg, közülük soknak semmilyen hajléka nincsen. Gyovai úgy foglalt állást: a lehetőséget mindenképpen érdemes megadni a Rigó utcaiaknak.

Amennyiben nem születik megegyezés, az önkormányzat megpróbálja értékesíteni a Zöldfa utcai lakatlan ingatlanjait. A kérdés csupán az: ki venné meg azokat a lakásokat, ha még a putriból sem akarnak odaköltözni.

.

Olvasóink írták

  • 1. varga gusztáv 2008. január 09. 17:48
    „okosak? nem csak egyesek képzeljétek a horvát tamás felgyőröl cigány!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!444
    ez komoly.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lóvérvétel – percek alatt

Egyre kevesebben tartanak lovat haszonállatként. A tegnapi csongrádi lóvérvételen megjelent… Tovább olvasom