Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Nem minden orvos örül a kft.-nek Csongrádon

Csongrád - Sebészt, reumatológust és gégészt is keres a csongrádi rendelőintézet, amely áprilistól gazdasági társaságként működik majd. Most már tüdőszűrésre is be lehet jelentkezni az intézményben, februártól belgyógyászat is lesz. Murányi László lemondott felügyelőbizottsági tagságáról: szerinte alulfinanszírozott a rendszer, ezért nem adja nevét az átalakuláshoz.
Áprilistól gazdasági társaságként fog működni a csongrádi rendelőintézet. A legfőbb érv a váltás mellett a finanszírozás volt. Azt remélték és remélik a Tisza-parti városban, hogy az eddigi időszakkal ellentétben néhány éven belül jelentős önkormányzati támogatás nélkül, mondhatni önfenntartóan tud majd üzemelni a járóbeteg-ellátás. De ami jó a fenntartónak, nem biztos, hogy a dolgozóknak is kedvez.

– Egy szolnoki sebészünk nem értett egyet a váltással, ezért úgy döntött, nem ingázik tovább Csongrádra. Így kiesett a keddi sebészeti rendelés, de a két másik sebészünk továbbra is ellátja a betegeket – nyilatkozta lapunknak Sipos Tibor. Az igazgató főorvos elárulta, az intézmény reumatológusa és gégésze is a biztosabbnak tűnő közalkalmazotti állást választotta Szentesen, ők vállalkozói státusban rendelnek Csongrádon, de az eddiginél kevesebb óraszámban. Sipos Tibor szerint a betegszám alapján így is ellátható a térség lakossága, de azt elismerte, hogy a több lábon állás érdekében keresni kell még gyógyítókat ezekre a területekre. Ez – az általános orvoshiány miatt – időigényes feladat mostanában, de nem lehet megkerülni. Főleg reumatológusra lenne szükség, hiszen ha nincs szakorvos, a városi fürdőben működő szakrendelés jövője is megkérdőjeleződik. A fizioterápia és a fürdőgyógyászat 8 embernek ad munkát a Dob utcai létesítményben, ahol az egészségbiztosítótól származó bevételekre is építenek. Az igazgató főorvos lapunknak hangsúlyozta, a csökkentett rendelési idő nem hoz létszámleépítést.

Főleg reumatológusra lenne szükség, hiszen ha nincs szakorvos, a városi fürdőben működő szakrendelés jövője is kérdéses. Fotó: Tésik Attila
Főleg reumatológusra lenne szükség, hiszen ha nincs szakorvos, a városi fürdőben működő szakrendelés jövője is kérdéses. Fotó: Tésik Attila

Jó hír, hogy több hónapos szünet után újraindult a tüdőszűrés Csongrádon. Szerda kivételével minden hétköznap várják a térségbelieket, a tüdőgyógyászati szakrendelést pedig a szűrés szünnapján kereshetik fel. Februártól megint lesz belgyógyászat is, Szentesről Varga Csaba jár át a bökényi rendelőbe.

Murányi nem adja a nevét

Néhány nappal megválasztása után lemondott a rendelőintézetet áprilistól működtető kft. felügyelőbizottsági tagságáról Murányi László önkormányzati képviselő. Döntését azzal indokolta lapunknak, hogy hiába támogatta az átalakulást, a járóbeteg-szakellátás finanszírozása nem megoldott a jelenlegi rendszerben. Szerinte azokban a városokban, ahol nincs kórház, igazságtalan módon az önkormányzatoknak kell fedezniük a veszteségre ítélt ellátást. Nincs személyes ellentéte a főorvossal, sőt jó szándékúnak tartja Sipos Tibort, de félti őt, a maga részéről pedig nem szívesen adja a nevét ehhez az átszervezéshez, ami már most ellátási zavarokat okoz Csongrádon. Murányi László helyére Szebeni Istvánt választották a felügyelőbizottságba.

Olvasóink írták

 • 3. szemlelodo 2009. január 18. 06:08
  „Ábrándozás az élet megrontója.....
  Nagyot fognak csalódni azok az Emberek/betegek/ Akik abban bíznak, hogy jelentős pozitív változást hoz az egészségügyi intézmény átalakulása.
  Mire alapozom véleményem? Arra, hogy vállalkozás és vállalkozás között jelentős különbségek vannak.
  Nem kell figyelmen kívül hagyni, hogy jelen esetben azért, hogy az intézmény a későbbiekben nem költségvetési szervként működik a tulajdonos továbbra is az Önkormányzat marad.
  Az intézmény finanszírozása továbbra sem változik az OEP továbbra is az elvégzett orvosi beavatkozások szerint biztosítja a forrásokat.
  Az átszervezés Isteneknek/Kormányzat/ tetsző játék, mert a statisztikában úgy jelenik meg, hogy Csongrád eredményeket ért el, mert csökkent a közalkalmazotti létszám és ugyebár ez üdvös, mert az olcsóbb állam, az olcsóbb Önkormányzat képzetét kelti.
  Ez tév út, mert mindennek ára van, mindenért fizetni kell struktúrától függetlenül.
  Már az indulás is rossz előjeleket mutat a bekövetkezett orvoshiány miatt. Amelyik szakrendelés átmenetileg nem működik, az bevételt sem hoz, akárminek nevezzük, akár költségvetési szerv, akár KFT.
  Kár bízni Bárkinek is abban, hogy a KFT pár éven belül önfenntartóan fog működni, tessék megmondani miért.
  Egy ilyen közgazdasági kijelentés, felelőtlen és önbecsapáson nyugszik, hiszen ha figyelemmel kísérjük globalizált környezeti feltételek között működő kis Hazánkat nem évekre, de még hónapokra sem lehet kiszámítani semmilyen gazdasági folyamatot, mert részben annyira bonyolult, részben annyira átpolitizált.
  Amennyiben a KFT. részéről objektív és szubjektív okok miatt veszélybe kerül a működtetés kitől kér anyagi segítséget, természetesen, az Önkormányzattól.
  Tegye meg azt a szívességetValaki,hogy a lakosság korrekt tájékoztatása érdekében, hogy ezek után felvilágosít bennünket, hogy a jelenlegi döntés, miért jó a lakosság betegebbik felének, a KFT-ben dolgozónak és nem utolsósorban a Város pénzügyi, helyzetének?
  Amennyiben a városnak továbbra is támogatni kell, az egészségügyi ellátást a KFT keretein belül is, már pedig a jelenlegi központi szabályozás elégtelensége miatt kell, akkor a mindenkori aktuális előterjesztésben forrásként a felveendő hitel lesz megjelölve, ami továbbra is növeli a már jelenleg is működő helyi adóság csapdát.
  Kérdés: Akkor mi változott kérem szépen?”
 • 2. keletaru 2009. január 17. 19:02
  „Mint olvashatjuk a döntésben résztvett , de a felelőség vállalás már nem megy ! Saját magáról állított ki bizonyítványt ez a képviselő ! ( még jó nem kap végkielégítést ) Ha nem tud dönteni s felelőséget vállani , ugy ne tartsanak az elkövetkezőkben igényt eddigi " sikeres , hős munkájára" ( plecsni oklevél jár ) .Röhej , megint felelőségre vonás nélkül döntöttek valamiről ! Meddig mehet ez büntettlenül , az adó fizetők kárára ?! FALU-ba nehéz találni orvost , ahol látnak perspektívát oda hívni sem kell őket ! Dehát fejlődünk , ugye FALU-vezetők ! S az egészségügyre költött forrásokról drága pártkatonáink szavaztak odafent ! Szintén felelőségnélkül , mi meg menjünk ahova akarunk ! A lényeg a tb.-nk mindig időben be legyen fizetve , ellátást meg majd kapunk egyszer .Türelem mindenkire sor kerül , vagy itt, vagy ott ( 1.70 mélyen ) Persze csak akkor ha van pecsét minden papíron , az a lényeg nem a beteg ! Kíváncsi vagyok arra is a tb. kezelések árát emelték-e a Dob utcai létesítményben olyan mértékben mint a belépők árát ( s az ott dolgozók fizetnek-e belépőt mint az edzők , hisz ők is csak dolgozni járnak oda , mással foglalkoznak........ ráadásul egésznap élvezik az intézményt . Így lenne igazságos , ez már rátóti gondolkodás vagy csongrádi mi... : ) :) ! S mint szólt hozzá a társadalom biztosító ! Gondolom ekkora békát nem nyelnek le ! További sikeres munkát kívánok az intézmény vezetőnek ( SZTK )! Legalább egy ember legyen a " gáton " ! Szebb jövőt ! Üdv Kuci

  Ui. . Ez csak egy magán vélemény nem kelle vele egyet érteni .”
 • 1. Hoppá 2009. január 17. 17:41
  „Milyen szerény a T. Úr. A városban egészen mást mondanak. Érdekes én mást láttam a TV-ben. Az egyik legnagyobb szorgalmazója a Kft-nek cikkben megnevezett képviselő. Már évekkel ezelőtt élharcosa volt.
  Melyik az igazi arca???
  Szerintem jó lesz a Kft, így majd mindenki érdekelt lesz, hogy a munkaidőt betartsa, mert tudja, hogy fizetés csak úgy jár. Biztosan más módszerrel kell dolgozni egy vállalkozásban, mint önkormányzati finanszírozással. Minden közalkalmazottat és köztisztviselőt néhány évre a gazdasági szférába küldenék dolgozni, vagy csak onnan vennék fel. Majd megtudnák, hogy mia különbség a két munkahely között. Szerintem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villogni nem szabad, világítani kötelező

Villogjon, vagy ne villogjon? – ez itt a kérdés. A kerékpár lámpájáról van szó. Sokak szerint… Tovább olvasom