Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Nem támogatják a szőlőtúltermelést

Mire a szőlőből és borból élő csongrádiak élvezhetnék a régebben irigyelt uniós támogatási formákat, átalakul minden az EU-ban. Az európai borrégiók titkára arról beszélt Csongrádon, az itteniek akkor járhatnak jól, ha kapcsolódni tudnak a Leader-programhoz.
Az utóbbi évtized kedvezőtlen időjárása mellett a szőlő alacsonyan tartott felvásárlási ára is alaposan meggyengítette a szőlőtermelők és borkészítők piaci helyzetét. Foszlani látszik az a remény is, hogy az EU-ba kerülvén élvezhetik a magyar termelők is az intervenciós lehetőségeket. A közelmúltban Csongrádon járt és előadást is tartott Herbert Dorfmann, az Európai Szőlő- és Bortermelő Régiók Szövetségének főtitkára. A szakember vázolta a szőlészet-borászat jövőbeni lehetőségeit. Mint elmondta, a 90-es évek óta az unió agrárpolitikájában visszaszorulóban van az árintervenció. Most az unió régebbi tagállamaiban is megnyirbálják a kedvezményeket, például eltűnnek a desztillálási és raktározási dotációk, mivel ezek fenntartották a túltermelést, s nem fékezték.

A jövőben nem lehet majd automatikusan hozzájutni az uniós támogatásokhoz: az új, 2006 és 2013 közötti új vidékfejlesztés szabályozás egy alapba koncentrálta a támogatásokat, melyeket a versenyképesség javítására és a környezetvédelmet célzó beruházásokra lehet igényelni. A csongrádi borvidék kitörési pontja az lehet, ha bekerül a Leader-programba, melynek alapvető célja az elmaradott területek fejlesztése és felzárkóztatása. A szőlő és a bor ágazat a Leader révén juthat hozzá olyan támogatásokhoz, melyek segíthetnek abban, hogy létrejöjjön a falusi- és a borturizmus a szőlőtermő területeken.

A találkozón Ungerbauer György, a Csongrádi Hegyközség elnöke szoros összefüggést fedezett fel a szőlő alacsony ára és a tőkekivágások aránya között: csaknem négyezer hektár szőlőterület megszűnt már. Ugyanakkor igény mutatkozik a telepítésre, az elavult ültetvények felújítására, korszerűsítésére, amit jelez, hogy a 2 milliárd 600 ezer forintos uniós alapot fölhasználták a termelők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már gőzerővel Megy a gőzös Csongrádon

A zajok okozzák a legtöbb kellemetlenséget a legújabb Koltai-film, a Megy a gőzös csongrádi… Tovább olvasom