Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem támogatják a teljes integrációt

A tüdőszűrés hiánya és a középiskolák tervezett összevonása borzolta leginkább a kedélyeket a csongrádi képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén. Utóbbi kapcsán arra a véleményre jutott a többség, hogy a gazdasági integráció elfogadható, viszont a teljes intézmény-összevonás nem.
A tüdőszűrés elérhetetlen egészségügyi ellátássá vált a csongrádiak számára, mert hiába mennek át Szentesre, onnan rögvest visszaküldik őket. Erről Ternai László számolt be napirend előtti felszólalásában. A fideszes képviselő tarthatatlannak nevezte a kialakult helyzetet, és arra kérte a városvezetést, mielőbb orvosolja a problémát. Válaszában Bedő Tamás polgármester emlékeztetett, a tüdőgondozó csak átmenetileg nem működik a városban, pénzt pedig már nyertek az új szűrő kialakítására. Hozzátette, hiába próbálja, napok óta nem tudja elérni a szentesi kórház főigazgatónőjét, de reményei szerint még a héten aláírhatják azt a megállapodást, ami rendezheti a helyzetet.

Vita helyett inkább egymásra mutogatásra hasonlított a megyei önkormányzat által működtetett csongrádi középiskolák tervezett összevonásáról szóló tanácskozás. A témát tárgyaló szakbizottságok véleménye közös volt abban, hogy kevés információ állt rendelkezésükre az integráció lebonyolításával, hasznával és következményeivel kapcsolatban. Legtöbbször az a két kérdés merült fel, hogy mennyi álláshelyet érintene, illetve mekkora megtakarítást eredményezne az összevonás. Bal- és jobboldalon egyaránt elfogadhatónak tartották az intézményi gazdálkodás egyesítését, inkább a vitaanyag kidolgozottságát érte kritika.

Szocialista városatyák többször is hangsúlyozták, elkapkodott vagy – rosszabb esetben – előre eldöntött ügyről van szó, ha már jövő héten végső határozatot hoznak a megyén. Murányi László párhuzamot vont a városi és megyei szintű döntéshozatal között, szerinte ugyanis mindkét esetben kérdések sora maradt megválaszolatlan. Pap Gabriella viszont leszögezte, nem tapsolva döntött az összevonás koncepciója mellett a megyei közgyűlés konzervatív oldala, hanem szükségből, amit a kormány felelőtlen politikája kényszerített rájuk. Nagypál Sándor – miután kiderült, hogy a megyei önkormányzattól senkit sem hívtak meg az ülésre – azt javasolta, ha nincs, aki megválaszolja a kérdéseket, vegyék le napirendről a témát, de ezt nem szavazták meg a képviselők. Bedő Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy ha időben megkezdődik az egyeztetés a pénzügyi hiányról, a szociális ellátások átszervezésével többletforráshoz jutott volna a megye. Végül arra a véleményre jutott a többség, hogy a gazdasági integráció elfogadható Csongrád számára, a teljes intézményi összevonás viszont nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 millió az árkokra Csongrádon

Kétszázmillió forintos minisztériumi támogatást nyert Csongrád a városi csapadékvíz-elvezető… Tovább olvasom