Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Nem tudnak mit kezdeni a bokrosi szemétdombbal

Több illegális szemétlerakót is felszámoltak a közterület-felügyelet létrehozása óta Csongrádon, de a legnagyobb, bokrosi dombbal nem nagyon tudnak mit kezdeni. A több mint harminchektáros volt honvédségi terület potom pénzért cserélt gazdát évekkel ezelőtt, de az új tulajdonos nem számolt azzal, mit rejt a föld mélye.
Több illegális szemétlerakót is felszámoltak a közterület-felügyelet létrehozása óta Csongrádon, de a legnagyobb, bokrosi dombbal nem nagyon tudnak mit kezdeni. A több mint harminchektáros volt honvédségi terület potom pénzért cserélt gazdát évekkel ezelőtt, de az új tulajdonos nem számolt azzal, mit rejt a föld mélye. Becslések szerint milliókat kellene költeni az elhanyagolt gyakorlóterep kármentesítésére, de erre senkinek nincs pénze. Amíg viszont nincs rend, sok helybeli oda hordja a szemetét.

Csupán részsikert könyvelhet el a csongrádi közterület-felügyelet az illegális szemétlakók felszámolásáért folyó csatában. A két éve létrehozott szervezet eddigi munkálkodása során elérte, hogy egyre kevesebb „ottfelejtett" hulladékkal lehet találkozni a város területén. Mindez annak tudható be, hogy a rögtönzött ellenőrzések során talált lerakóhelyeket a városgondnokság közreműködésével azonnal megtisztítják, illetve ha akad forró nyom, a feltételezett szemetelők ellen eljárást indítanak. Szubally Brúnó, a közterület-felügyelők vezetője példaként említi a szőlőknél a Mária utat, ahol a folyamatos kontroll segített, hogy elapadjon a „szemétutánpótlás". Ugyanakkor nem sikerült meggátolni, hogy a 451-es főút melletti kamionparkolóban hétről hétre szeméthegyek tornyosuljanak.

„Mi semmit nem vittünk oda"

Lapunk telefonon elérte a földtulajdonos meghatalmazottját. A férfi elismerte, unokatestvére látatlanba vette meg a területet, így nem is tudott az ottani állapotokról. Terveik szerint homokbányát nyitottak volna, a földdarab nagyobb részét erdőtelepítésre szánták, továbbá quadpályát alakítottak volna ki a négykerekű motorok szerelmeseinek. A rendbetételhez szükség lenne az önkormányzat együttműködésére, illetve kockázatvállalására is, hiszen azért nem fognak hozzá a kármentesítéshez, hogy pár hét múlva megint szemétdomb legyen a terület. – Mi semmit nem vittünk oda – szögezte le, majd hozzátette. – Nem igaz, hogy kezdeményezték volna egy környezeti hatástanulmány elkészítését.

Ha területrendezésről van szó, utóbbinál jóval nagyobb falatnak tűnik az egykori honvédségi gyakorlóterep Bokros határában. A közel harmincöt hektáros földdarab évekkel ezelőtt potom pénzért cserélt gazdát, de az új tulajdonos nem kalkulált azzal, hogy mit rejt a föld mélye. Az igazság az, környezeti hatástanulmány hiányában jelenleg is csak becsülni lehet, hogy mennyi és a környezetet milyen fokon károsító szennyezőanyag került a területre. Miután az új tulaj rájött, hogy zsákbamacskát vásárolt, a gyakorlóterepet felajánlotta vételre az önkormányzatnak, de Csongrád nem kért az üzletből, hiszen a kármentesítésre a legelnagyoltabb számítások szerint is több millió forintot kellene fordítania. A terület rendbetételére eddig ötször szólították fel a föld gazdáját, de kisebb beavatkozásoktól eltekintve maradt minden a régiben. Ezt az elhanyagolt állapotot használták ki a helybeliek, akik közül többen kommunális szemetet szállítottak oda.

Ottjártunkkor egy közeli tanyán élő asszony elismerte, sokan hordták a gyakorlóterepre szemetüket, sőt látott fóliásokat is, akik ugyancsak hizlalták a szemétdombot. A tilosban szemetelők a háztartási hulladékkal együtt menetleveleket és szerződéseket is kivittek oda, így a közterület-felügyeletnek nem okozott gondot négy feltételezett elkövető ellen eljárást indítani. A kármentesítés legutolsó határidejét egyébként június 22-ére jelölték ki, de szemlátomást nem történt érdemi változás: ugyanúgy szeméthalmok tarkítják a területet, mint korábban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi koncert

A csongrádi Nagyboldogasszony-templomban tartja záróhangversenyét a 14. tiszazugi zenei fesztivál… Tovább olvasom