Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Nem tüntetnek, de elegük van már a belvízből

Csak beszélték Csongrádon, hogy egy belvíz miatt összedőlt alsó konyha esete annyira felbőszítette az alsóvárosiakat, hogy tüntetést terveztek a városvezetés ellen. Az ott élők nem is hallottak a kezdeményezésről, viszont megvan a véleményük a szóbeszéd hátteréről.
Az alsóvárosiak nem szeretik, hogy egy kalap alá veszik őket a Rigó Sándor utcaiakkal. Fotó: Bíró Dániel
– Mondhatunk bármit, akkor is egy kalap alá vesznek a Rigó Sándor utcaiakkal, pedig sokkal többen vagyunk itt, akik dolgozni járunk, rendet tartunk magunk körül, de a városházán fütyülnek ránk – mondja takaros alsóvárosi háza udvarán Kiss Jánosné. A csongrádi asszony és férje 2002-ben egymillió forintért vette a magaslaton fekvő Szív utcai épületet, amit most megrepesztett a belvíz. A sárlabirintusra emlékeztető kacskaringós utca másik oldalán már rosszabb a helyzet: szemben, szomszédjaik hátsó kertjét egy nádassal szegélyezett gödör határolja, amiben csak akkor van több víz, mint szemét, ha az időjárás úgy hozza, vagy ha nem szivattyúzzák egy hétig folyamatosan, mint tették azt március közepén.

– Mint mindenhol, itt is vannak rendes meg rendetlen emberek, de attól még, hogy akadnak problémás személyek, nem szenvedhet mindenki – folytatja megkezdett gondolatát az asszony. – Sógornőméknél – akik a gödör túlsó felén laknak, de most nincsenek otthon, mert dolgozni vannak – tiszta penész a ház, elrohadnak bútorok, olyan dohos szag van, hogy hiába mossák a ruhákat, megcsapja a bűz az ember orrát, még ha a frissen tisztított göncöt veszik is fel. A belvíz őket, meg a többi alacsonyabban fekvő ház tulajdonosait sújtja legjobban. Bennünket pedig az útviszonyok, hiszen szétharapom a nyelvem, mire kikecmergek az Alsóvárosból, mikor munkába indulok: annyi a kátyú, a lyuk, a vályú meg a dagonya. Pedig mi fizetünk mindenféle helyi adót, mégse történik semmi ezen a környéken.

Kiss Jánosné mindenütt csak azt hallja, hogy nincs pénz Csongrád legmostohább körülmények között hagyott városrészére. Az asszony gyanítja, a sínek mentén élő oláh cigányok miatt különbözteti meg őket hátrányosan a városvezetés. – Hát ők a lovakat beviszik a házba, velük alszanak – fakad ki férje, de végül alábbhagy indulata. Békésen hátradől kerti székén, és hangosan azon tanakodik, vajon mit ér mindaz, amit elpanaszoltak.

Ferkovics Jakab is sopánkodva cammog ki a Rigó Sándor utca végére. Érdeklődik: van-e fejlemény ügyükben. Ő is, testvére is azok közé tartozik, akiknek önkormányzati telekre alap nélkül épült vályogházát lebontatnák a csongrádi képviselők, de nincs hova átköltözniük. – Lajos házát életveszélyessé nyilvánították januárban, felszólították, hogy bontsa le. Nekilátott, de leesett a tetőről, eltört a keze, most ott alszik, ahova befogadják, vagy ha más nincs, a buszpályaudvaron, végső esetben pedig ott – mutat a félig lerombolt ház még álló szobájára. – Én csak akkor megyek el innen, ha sajátért sajátot adnak, mert minek fizetnék én pénzt a tanácsnak? Nekem olyan ház kell, ahol a kertben tudnak játszani a gyerekek, van hely a jószágnak, mert a lovakat is raknom kell valahova. Múlt héten be kellett fognom az egyiket, hogy be tudjam vinni a piciket az iskolába, mert akkora sár volt az utcában, hogy lépni sem lehetett. Most se sokkal jobb a helyzet – villantja elő zöld gumicsizmáját, majd úgy, ahogy jött, gyermekét kézen fogva visszasétál a saját házához, ahol egyik lova várja.

Aszfalt, Szív utca

Lapunk információ szerint folyamatban van azoknak az alsóvárosi ingatlanoknak a felmerése, ahol kár keletkezett a március közepi belvíz miatt. Az összesített kárfelmérést a megyei katasztrófavédelem révén eljuttatják a Belügyminisztériumhoz, ahonnan némi anyagi segítségre számíthatnak a károsultak. Más helyről úgy értesültünk, a csongrádi képviselő-testületben támogatást élvez az az elképzelés, hogy még idén kétmillió forintot költsön az önkormányzat a Szív utca aszfaltozására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandfürdőfejlesztés csongrádi módra

Egymilliárd forintba kerülne, ha megvalósítanák azt a tanulmányt, amely a csongrádi Dob utcai… Tovább olvasom