Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Nemcsak egy vállalkozás, hanem munkahely

Csongrád megye - Sötéten látják jövőjüket a lapunk által megkérdezett kisvállalkozók, akik elmondásuk szerint nem emelhetik az áraikat, mert már így sincs pénzük az embereknek.
A január 1-jétől életbe lépett áfa- és bérváltozások a nagyobb, tőkeerősebb cégeket is nehéz helyzetbe hozzák, de ezeknek a vállalkozásoknak – gazdasági erejüknél fogva – van arra némi esélyük, hogy túléljék a válságos időszakot. Mit tehet azonban egy mikrovállalkozás, amely nem ritkán éppen azért létesült, hogy – más megoldás híján – munkahelyet teremtsen saját magának az alapítója? Csongrád és Szentes kistérségében ennek a kérdésnek jártunk utána.

– Az elmúlt évekhez képest mintegy 40 százalékkal csökkent a forgalmam – mondta a háztartási eszközöket árusító szentesi boltjában Hornyik László. Az ok nem kizárólag a multicégek megjelenése. Szerinte egyre kevesebb az emberek pénze.

– Úgy látom, hogy az a réteg, amely korábban meg tudta fizetni a magasabb minőségű terméket, mára erősen beszűkült – hangsúlyozta. – A gazdasági változások engem is érintenek: még ha nem is veszem ki a béremet, a járulékokat akkor is fizetnem kell. Több vállalkozó ismerősöm is fontolgatja, hogy bezárja az üzletét. Árat nem emelhetünk, mert nem tudják megfizetni a vásárlók, de egyre szűkebb az az árrés, amely fedezné a költségeinket.

A tavalyinál jóval több, 57 ezer forint járulékot fizet Csányi Ferenc felgyői asztalos, aki egyelőre annyival is megelégszik, hogy egyáltalán van munkája. Nyomott áron dolgozik, fejleszteni nem tud, de más lehetőséget nem lát, így életben tartja a vállalkozását.

– 20 éve űzöm az ipart. Ha egyszer el is jön a fellendülés, az sem hoz majd hirtelen változást a vállalkozóknak. Az emberek először majd tartalékolnak, talán utána kezdenek el vásárolni – mondta az asztalos.

Olvasóink írták

  • 3. keletaru 2012. január 16. 17:23
    „Akinek meg működik a vállalkozása va....hogy annak emel az önkormányzat bérleti dijjat . Így kell csinálni ! Ebből is látszik bent nem látják mennyi üzlethelység üres itt !! Kis píz meg nem píz . Azzal/okkal fizzettetném ki a ki eső bérleti dijjat aki OABENT ilyen vagányúl emel . Ja hogy neki nem számít nem az Ő pénze ...... Van itt kérem még mit ELADNI . létszik az elöző ciklustól jól megtanulták eladni,eladni , eladni . FELELÖSÉGGEL természetessen . Tényleg EGY EMBER is elég lenne ehhez a munkához bent , akkor legalább bent maradna az a KIS KÉPVISELŐSDI ILLETMÉNY a HOZZÁ TARTOZÓ JUTALMAKKAL !!! Üdv Kuci”
  • 2. Elnyomott.1 2012. január 14. 21:18
    „Robinho. Most mi a különbség? Nemsokára hitelt veszünk fel az IMF-től mert felvesszük ez biztos, és ez nem más mint a pénzügyi oligarchia játéka velünk és Európa eladósodott országaival.Teljesen mindegy melyik párt irányít mind csak magára és körei vagyoni biztonságára figyel.Nekünk csak egy dolog nem mindegy, mennyit hagynak számunkra.Ezt az országot irányítják, mégpedig az UNIÓ az is függés miatt így mi mindig is kiszolgáltatott,de a demokrácia védet szabad rabszolgái leszünk.Valójában a rendszerváltás óta így van,csak nem vettünk róla időben tudomást mert egy kicsit hagytak minket élni míg ők szépen elprivatizáltak mindent.Itt nem az a baj hogy a szocik vittek el mindent hanem az hogy a Fidesz gyenge volt még abban az időben hogy ezt ő tegye meg.Most a BKV vezetők miért kaptak több tízmilliós jutalékot egy veszteséges cégből és ezt a Fidesz hagyta, nem kísértetiesen szocialista gyakorlat?Orbán semmivel nem különb mint Antal,Megyesi,Gyurcsány, vagy Bajnai.Annyi a különbség hogy most más koncon osztozkodnak mert húsz év alatt a régiről elfogyott a zsákmány.”
  • 1. Robinho 2012. január 14. 12:11
    „Köszönjük meg az utóbbi 22 év hozzá nem értésének. Mindent el...., amit lehet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek a felgyői polgármesterhez

Felgyő - Három huszonéves helybeli fiatalember tört be a kistelepülés három házába keddre virradó… Tovább olvasom